kisiel zamiast wina

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
doom
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2019, 16:14

Post autor: doom »

Witam,
3 dni temu nastawiłem wino bananowe, 26l przygotowane z przegotowanych bananów. Na początku było ok, zdziwiło mnie trochę, że nastaw miał 0blg, no ale cóż może banany miały mało cukru. Dodałem 2,5 kilo, blg skoczyło do 9 więc na drugi dzień chciałem dorzucić jeszcze 3kg żeby podskoczyło do 20blg. Zagotowałem cukier z wodą i się zdziwiłem, w baniaczku mam 26l kisielu, który jest lekko słodkawy (mimo 5,5kg cukru), w zapachu czuć drożdże. To jest moje 5 wino i nigdy do tej pory mi się coś takiego nie zdarzyło. Znalazłem informację, że można próbować zasiarkować nastaw i później odpalić ponownie. Myślicie, że da się to jeszcze uratować czy wylać, odkazić i spróbować z czymś innym?
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 wrz 2019, 22:35 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”