Witam,
Od trzech lat robię udaną (wg. rodziny i znajomych) wiśniówkę. W tym roku coś mnie tknęło i stwierdziłem, że syrop cukrowy jakim zaleję owoce po zlaniu z nich samogonu, zrobię z niższą zawartością cukru. Efekt jest taki, że po sklarowaniu się nalewki w balonie, przed rozlaniem do butelek mam wrażenie, że jest ona zbyt wytrawna. Czy da się to jeszcze uratować? Może przygotować ponownie syrop cukrowy, zmieszać z nalewką i znów na dwa-trzy tygodnie zostawić w balonie?
zbyt wytrawna wiśniówka
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: zbyt wytrawna wiśniówka
Zawsze rób próbę na małej ilości- sprawdź swój pomysł i jak będzie smakowało rób na całości. W tej sytuacji dodawałbym zamiast syropu cukrowego raczej domowego, słodkiego soku z wiśni.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: zbyt wytrawna wiśniówka
A nie pomyślałeś, żeby po prostu dosypać cukru do nalewki i rozmieszać? Rób to oczywiście na małej próbce.
Byłby problem gdybyś przesłodził.
Byłby problem gdybyś przesłodził.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 wrz 2019, 00:53 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: zbyt wytrawna wiśniówka
Sam cukier? Hm... Myślałem o syropie cukrowym - dodałby on też nieco 'gęstości'.wawaldek11 pisze:A nie pomyślałeś, żeby po prostu dosypać cukru do nalewki i rozmieszać? Rób to oczywiście na małej próbce.
Byłby problem gdybyś przesłodził.
Kurcze, sprawdzałem sok i jest bardziej cierpki niż słodki - obawiam się, że nie "dosłodzi" nalewki. Może jednak syrop cukrowy lub sam cukier jak radzi wawaldek11?Zygmunt pisze:W tej sytuacji dodawałbym zamiast syropu cukrowego raczej domowego, słodkiego soku z wiśni.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 wrz 2019, 10:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: zbyt wytrawna wiśniówka
Temat do zamknięcia. Do dosłodzenia użyłem syropu cukrowego 200ml wody/0.6kg cukru na 4l nalewki. 30 minut po połączeniu i wymieszaniu wydaje mi się, że jest OK. Rozlane do butelek i odstawione do piwnicy. Zobaczymy za 6 miesięcy co z tego wyszło. Dzięki za uwagi i pomoc.
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 wrz 2019, 07:10 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.