Leżakowanie bimbru w beczce dębowej

Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.
Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.roy
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:52
Podziękował: 7 razy

Post autor: adrian.roy »

Drodzy użytkownicy,
Potrzebuje waszej pomocy,
Zakupiłem beczkę dębowa sprowadzona ze stanów w której leżakował Jack Daniels Single Barrel, dodam ze nadal pięknie pachnie :) plan jest taki aby beczkę te zalać destylatem (65-75% ?) i ten destylat będzie lezakowal minimum 8 lat ( pierwsza okazja aby skosztować to będą 18ste urodziny mojej najstarszej córki) a myśle ze ostatki będę sciągał po 18-20 latach. Teraz sprawa jest taka czy muszę coś z ta beczka najpierw zrobić czy można ja od razu zalać? Czy to destylatu dodać np laske wanilii,syrop klonowy, a może dodatkowo płatków dębowych opalanych lub z drewna np. wiśni ? Czy ma ktoś doświadczenie z takimi zabiegami? Będę wdzięczny za każda poradę. Dziękuje.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Leżakowanie bimbru w beczce dębowej

Post autor: Doody »

Jaka jest pojemność tej beczki?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.roy
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:52
Podziękował: 7 razy
Re: Leżakowanie bimbru w beczce dębowej

Post autor: adrian.roy »

200 litrów zapomniałem dodać.
Mam zdjęcie ale nie wiem jak dodać
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Leżakowanie bimbru w beczce dębowej

Post autor: Doody »

To świetna pojemność do długiego leżakowania. Jeżeli beczka jest po JD to niepotrzebujesz jej już przygotowywać. Zalej ją wodą na 48 godzin w celu uszczelnienia, a następnie zalej trunkiem o mocy około 62%. Najważniejsze jest środowisko przechowywanie beczki. Powinna to być piwnica o wilgotność powyżej 80% i temperaturze 12 - 18 stopni. Tylko w takich warunkach można przez kilkanaście lat przechowywać trunek aby utrata mocy oraz "dola aniołów" była akceptowalna.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 wrz 2019, 23:28 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Leżakowanie bimbru w beczce dębowej

Post autor: Kamal »

Na jakiej aukcji ją kupiłeś?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.roy
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:52
Podziękował: 7 razy
Re: Leżakowanie bimbru w beczce dębowej

Post autor: adrian.roy »

Beczkę zakupiłem w Anglii za £85.
Będzie oczywiście leżakować w Polsce ponieważ tutaj nie mam dostępu do dobrego trunku w przeciwieństwie do Polski. Piwnice również mam ale problem w tym ze beczka wygląda tak ładnie ze moja siostra chce aby ja postawić w salonie :lol:
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 wrz 2019, 08:56 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Leżakowanie bimbru w beczce dębowej

Post autor: Doody »

W warunkach "salonowych" po kilku latach stracisz ponad połowę trunku. Angel's share będzie ogromna ;)
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie destylatu”