Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 1 wrz 2019, 23:08
- Krótko o sobie: Staram się być człowiekiem uczciwym, choć zdarzają się potknięcia. Cenię sobie rodzinę i jestem szczęśliwym mężem wspaniałej żony i Ojcem na razie dwóch wspaniałych synów.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Lubuskie
Witam.
Winka (są dwa z ciemnego winogrona) mają dopiero około 10 dni i nadal trwa burzliwa fermentacja. Pomimo to na dnie w obydwu widać już osad. Kiedy robić pierwszy obciąg, ( wiem że książkowo to jak zakończy się burzliwa fermentacja) nie chce ich zepsuc. Wiem też że za często otwierać też nie dobrze a trzy dni temu zlewalem i wyrzucalem owoce.
A druga sprawa kiedy dosładzać jak zejdzie do zera? Wczoraj mierzylem bylo 10 Blg i 13 blg czyli w 9 dni zjadły 10 Blg. Przy takim tempie jutro może być z 7 do 5 Blg będę mierzył.
To moje pierwsze winko niechce zepsuć proszę o szybką pomoc.
Dopisek dziś 4.09. godz 11:00 sprawdzalem jednym jest 7 Blg w drugim na dzikusach 11 Blg
Jeszcze czekam z dodaniem cukru.
Ciekaw też jestem czy da radę na dzikusach zerzrec te pozostałe 11Blg bo razem by wyszło około 200 gram cukru na litr. 11.5% alkoholu. Chyba mało realne co?
Winka (są dwa z ciemnego winogrona) mają dopiero około 10 dni i nadal trwa burzliwa fermentacja. Pomimo to na dnie w obydwu widać już osad. Kiedy robić pierwszy obciąg, ( wiem że książkowo to jak zakończy się burzliwa fermentacja) nie chce ich zepsuc. Wiem też że za często otwierać też nie dobrze a trzy dni temu zlewalem i wyrzucalem owoce.
A druga sprawa kiedy dosładzać jak zejdzie do zera? Wczoraj mierzylem bylo 10 Blg i 13 blg czyli w 9 dni zjadły 10 Blg. Przy takim tempie jutro może być z 7 do 5 Blg będę mierzył.
To moje pierwsze winko niechce zepsuć proszę o szybką pomoc.
Dopisek dziś 4.09. godz 11:00 sprawdzalem jednym jest 7 Blg w drugim na dzikusach 11 Blg
Jeszcze czekam z dodaniem cukru.
Ciekaw też jestem czy da radę na dzikusach zerzrec te pozostałe 11Blg bo razem by wyszło około 200 gram cukru na litr. 11.5% alkoholu. Chyba mało realne co?
Ostatnio zmieniony środa, 4 wrz 2019, 13:08 przez Robercik82, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 300
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
Zostaw wino jeszcze w spokoju. Nie ma pośpiechu. Ja cukier bym dodał za kilka dni ponieważ okaże się teraz jak drożdże dają radę. Zlać z nad osadu też zdążysz,ja robię to nawet trzy razy lecz w bardzo długich odstępach. Co do cukru to zależy też jakie wino chcesz mieć słodkie półsłodkie.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 1 wrz 2019, 23:08
- Krótko o sobie: Staram się być człowiekiem uczciwym, choć zdarzają się potknięcia. Cenię sobie rodzinę i jestem szczęśliwym mężem wspaniałej żony i Ojcem na razie dwóch wspaniałych synów.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Lubuskie
Re: Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
Dopiero przeczytałem dziękuję za radę zostawię i nie będę ani zlewał ani dosładzał. Przed przeczytaniem forum zdążyłem sprawdzić ile ma Blg. A więc na szlachetnych mamy 5Blg (dodam że drożdże dałem 16% w nastawie było na początku 20Blg data nastawu 27.08), a na dzikich mam 9Blg (w nastawie trochę myślę że jak na dzikie za dużo dałem 22,5Blg a może nie nie znam się data nastawu 25.08). Co sądzisz/cię dobrze idzie?
Ostatnio zmieniony piątek, 6 wrz 2019, 21:14 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
Jak na dzikie to dobrze sobie radzą, zostaw je w spokoju narazie, natomiast tamto co ma 5 blg to musisz zdecydować jakie.ma.być, słodkie, półsłodkie itd i jeżeli ciągniesz do tych 16 vol to zaraz będzie dobry czas na dosłodzenie. Drogi sa dwie, albo dodajesz tyle cukru żeby wyrobiły do swojej granicy i masz wtedy wytrawne i jesteś pewien że ma te 16%, potem klarowanie, dojrzewanie i dosładzasz do poziomu jaki chcesz, a druga droga to taka, że teraz dosładzasz taką ilością cukru żeby po przerobieniu zostało resztkowego na tyle jakie chcesz uzyskać wino. Wtedy jednak wino może wyjść mocniejsze niż zakładałeś.
Pozdro
Pozdro
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 1 wrz 2019, 23:08
- Krótko o sobie: Staram się być człowiekiem uczciwym, choć zdarzają się potknięcia. Cenię sobie rodzinę i jestem szczęśliwym mężem wspaniałej żony i Ojcem na razie dwóch wspaniałych synów.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Lubuskie
Re: Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc. A więc dalej ciągnąć temat;
Chciałbym pół słodkie. Więc przeliczam 17gram na litr razy 16% razy zawartość balonu. I od tego wyniku odejmuje już dodany cukier, dodaje różnice i mam wino wytrawne tak? A ile trzeba dać na litr dodatkowo by wyszło pół słodkie?
Chciałbym pół słodkie. Więc przeliczam 17gram na litr razy 16% razy zawartość balonu. I od tego wyniku odejmuje już dodany cukier, dodaje różnice i mam wino wytrawne tak? A ile trzeba dać na litr dodatkowo by wyszło pół słodkie?
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
Tak, masz wytrawne o zaplanowanej mocy, o ile oczywiście drożdże nie zaprotestują wczesniej.
Co do słodkości to wiadomo że każdy robi pod siebie ( rodzina, znajomi), ale ogólnie rzecz biorąc możesz popatrzeć na tej np stronce jaki jest podział: http://paragrafwkieliszku.pl/ile-cukru-w-winie/
Pozdro
Co do słodkości to wiadomo że każdy robi pod siebie ( rodzina, znajomi), ale ogólnie rzecz biorąc możesz popatrzeć na tej np stronce jaki jest podział: http://paragrafwkieliszku.pl/ile-cukru-w-winie/
Pozdro
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 1 wrz 2019, 23:08
- Krótko o sobie: Staram się być człowiekiem uczciwym, choć zdarzają się potknięcia. Cenię sobie rodzinę i jestem szczęśliwym mężem wspaniałej żony i Ojcem na razie dwóch wspaniałych synów.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Lubuskie
Re: Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
Dawno nie pisałem więc napiszę co wykonałem i liczę na dalsze rady, czy ewentualne nagany
7.09 winko na szlachenych drożdżach miało już 3 Blg dodałem cukru z pożywką co dało wynik 17Blg.
12 .09 wynik był 14Blg. Dziś trwa nadal burzliwa fermentacja raz na 5-6 sekund. Póki nie będzie wychamowywac nie sprawdzam, czy może jednak mam już sprawdzić? Przypomnę nastaw zaczynał z 20Blg drożdże 16%.
Drugi balon na dzikusach 6.09 9Blg, 12.09 7Blg, i 16.07 już wyraźnie wychamował (raz na 5 min) zaczął robić się klarowny, na dnie dużo osadu zrobiłem pierwszy obciąg i sprawdziłem zawartość cukru 6Blg. Przypomnę że na starcie miał 22,5 Blg. Naprawdę smaczne winko próbowałem. Ile teraz na cichej fermentacji jest wstanie spaść poziom cukru czy już te drożdże nic nie przerobią? A drugie pytanie czy źle zrobiłem obciąg bo rano go robiłem a o 21:30 byłem w piwnicy to widzę na dnie już lekki osad.
7.09 winko na szlachenych drożdżach miało już 3 Blg dodałem cukru z pożywką co dało wynik 17Blg.
12 .09 wynik był 14Blg. Dziś trwa nadal burzliwa fermentacja raz na 5-6 sekund. Póki nie będzie wychamowywac nie sprawdzam, czy może jednak mam już sprawdzić? Przypomnę nastaw zaczynał z 20Blg drożdże 16%.
Drugi balon na dzikusach 6.09 9Blg, 12.09 7Blg, i 16.07 już wyraźnie wychamował (raz na 5 min) zaczął robić się klarowny, na dnie dużo osadu zrobiłem pierwszy obciąg i sprawdziłem zawartość cukru 6Blg. Przypomnę że na starcie miał 22,5 Blg. Naprawdę smaczne winko próbowałem. Ile teraz na cichej fermentacji jest wstanie spaść poziom cukru czy już te drożdże nic nie przerobią? A drugie pytanie czy źle zrobiłem obciąg bo rano go robiłem a o 21:30 byłem w piwnicy to widzę na dnie już lekki osad.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
Co do pierwszego nastawu: nie wiem czy nie przesadziłeś z ilością cukru bo sumaryczne blg wychodzi 31, pilnuj żeby nastaw się nie przegrzał bo spalisz drożdże i nie przejedzą cukru, przenieś do pomieszczenia gdzie nie ma więcej niż 20'C
Co do drugiego nastawu: z dzikusami to jest loteria, te twoje widać dają nieźle radę, zostaw tak jak jest do skończenia fermentacji. Jeśli przerobią cały cukier to dosłodzisz wino do smaku po fermentacji.
Co do zlewu znad osadu: nie powinno się przeciągać fermentacji w miazdze pow. 2tyg ponieważ później dochodzi do rozkładu pestek i produkcji szkodliwych dla zdrowia substancji więc dobrze że zlałeś znad osadu.
Co do drugiego nastawu: z dzikusami to jest loteria, te twoje widać dają nieźle radę, zostaw tak jak jest do skończenia fermentacji. Jeśli przerobią cały cukier to dosłodzisz wino do smaku po fermentacji.
Co do zlewu znad osadu: nie powinno się przeciągać fermentacji w miazdze pow. 2tyg ponieważ później dochodzi do rozkładu pestek i produkcji szkodliwych dla zdrowia substancji więc dobrze że zlałeś znad osadu.
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 wrz 2019, 20:12 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 1 wrz 2019, 23:08
- Krótko o sobie: Staram się być człowiekiem uczciwym, choć zdarzają się potknięcia. Cenię sobie rodzinę i jestem szczęśliwym mężem wspaniałej żony i Ojcem na razie dwóch wspaniałych synów.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Lubuskie
Re: Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
Balony trzymam w piwnicy (piwnica ciepła w bloku ale poniżej 20). Jeżeli chodzi o te 31Blg to dałem więcej cukru, bo już nie chcę później dosładzać.
Piszesz, że dwa tygodnie, myślę teraz bo nastawiłem kolejny balon z późniejszych winogron. Chciałem dużej potrzymać owoce zanim oddzielę, ale w takim wypadku lepiej nie ryzykuję.
Piszesz, że dwa tygodnie, myślę teraz bo nastawiłem kolejny balon z późniejszych winogron. Chciałem dużej potrzymać owoce zanim oddzielę, ale w takim wypadku lepiej nie ryzykuję.
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 wrz 2019, 21:40 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
Koledzy podepnę się pod temat. Winko winogronowe zlane po 10 dniach do gąsiora potem dodano płatki wiśni palonej i tak miesiąc stało. Dziś zlałem odsączyłem płatki i zmierzyłem blg. Wskazanie wykazało poziom 6. Winko jest słodkie i chciałbym aby takie zostało. Nastaw to 20l. Dane nylo najpierw 3kg cukru do fermentacyjnego wiadra po 10 dniach kolejne dwa kg cukru. Podano do nastawu 5g drożdzy i pożywkę. Prosze o interpretacje czy wszystko ok? I czy tak zostawić jeśli chcę mieć słodkie? Za miesiąc mam w planie zlac z nad osadu. Dzis przy zlewaniu bylo na dnie dużo osadu mulastego takiego.
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
Mulasty osad przy pierwszym zlewaniu po oddzieleniu owoców to normalka więc ok, co do płatków wiśni sie nie wypowiem bo nie stosowałem, ale wniosą one jakiś posmak zapewne i tyle, albo aż tyle. Czy wino dalej pracuje?? Jeżeli chcesz taką słodkość i moc jak jest teraz, a wino pracuje dalej to musisz zasiarkować, albo pasteryzować. Chyba ze już nie pracuje bo drożdŻe padły to zostaw w spokoju i ściągaj znad osadu, aż do sklarowania sie całkowitego i dopiero myśl o butelkowaniu .
Polecam poczytać podstawy o wyrobie domowych trunków, na pewno Ci się rozjaśni.
Pozdro
Polecam poczytać podstawy o wyrobie domowych trunków, na pewno Ci się rozjaśni.
Pozdro
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Prośba o pomoc czy robić już pierwszy obciąg wina
Ta wartość Blg mówi, że jest jeszcze w nastawie cukier, który drożdże mogą przerobić na alkohol.
Jeśli więc unieszkodliwi się drożdże (albo same się wykończą), to ten cukier pozostanie w winie.
Fachowo określa się go wtedy terminem cukier resztkowy.
Chociażby dlatego, że nie da się już określić ile było cukru w winogronach w momencie przygotowania nastawu.
I wg mnie nie ma po co dalej drążyć tematu - najważniejsze kryterium zostało spełnione,
Jeśli więc unieszkodliwi się drożdże (albo same się wykończą), to ten cukier pozostanie w winie.
Fachowo określa się go wtedy terminem cukier resztkowy.
Nie wiadomo.Fantomek pisze: I ile to%.
Chociażby dlatego, że nie da się już określić ile było cukru w winogronach w momencie przygotowania nastawu.
I wg mnie nie ma po co dalej drążyć tematu - najważniejsze kryterium zostało spełnione,
a jeśli już koniecznie zależy Ci na rzetelnym oznaczeniu % alkoholu, to musisz próbkę podesłać do lab.Fantomek pisze:Winko jest słodkie i chciałbym aby takie zostało.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń