Koniak z winogron

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvaro
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 14 cze 2011, 19:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum, Starka
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Alvaro »

Witam.
Podzielę się z Wam moim przepisem na wykwintny koniak - brandy - winiak. Nazewnictwo jak kto woli.

Winogron - w tym przypadku ONTARIO (przerobowo - winna odmiana, hybryda z dużym posmakiem Labrusca) - 5 pełnych wiader 12 l.
Cukier - 8 kg
Woda - uzupełnienie do 4/5 50 l. baniaka.

W pierwszej fazie winogrona miażdżone, zalane syropem z połową zawartością cukru. Po 5 - 6 dniach dodajemy drugą część rozpuszczonego cukru.
Nastawy gronowe nie szczepimy drożdżami.

I - albo klarujemy nastaw 1 rok - i uzyskujemy wspaniałe wino. Albo po 2 miesiącach puszczamy na rurki. Destylowane najelpeij metodą POT STILL. Jak kto woli - po jednokrtnej destylacji bardzo intensywny smak. Po dwukrotnej bardziej zharmonizowane.

Smak wyśmienity.
Starzone w płatkach dębowych nieopalanych lub po starce albo burbonie. Czas - na dużym słońcu ok 2 miesięcy (można postawić na dworze, w trawie - w dzien się nagrzeje, w nocy ochłodzi - przyśpieszony proces starzenia), bez słońca 6 mies. Im dłużej, tym lepiej.

Oczywiście, każdy winogron będzie dobry do Winiaka. Im bardziej aromatyczny tym lepiej.
Winogrona deserowe mają mniej smaków i należy ich dodać więcej.



Pozdrawiam.
alembiki
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Koniak z winogron

Post autor: JanOkowita »

I najlepiej destylować metodą ciągłą na alembiku do koniaku - czyli typ Charental (Charentais):
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1513-p868

Proces można obejrzeć tu: https://www.youtube.com/watch?v=9DozL3TICjM
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: Doody »

Bardzo lubię destylat winogronowy ale dodałbym mniej cukru o połowę
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: FRUTTI »

Ja na 40kg winogronu dałem 3kg cukru i 5l wody, nie wiem co to za odmiana ale rośnie od 10lat na opuszczonym domu nie przycinany nie pryskany a owoce zawsze ładne,duże i słodkie wiec korzystam. Destylat zawsze wyśmienity
Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvaro
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 14 cze 2011, 19:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum, Starka
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: Alvaro »

Ponoć (nie próbowałem jeszcze, ale gdzieś doczytałem) warto zamienić zwykły kupny cukier na cukier inwertowany (dostępny w sklepach pszczelarskich). To inaczej sztuczny miód. Ponoć w nastawach owocowych i takich prawie-zacierach zbożowych typu łatwy zacier wujka jessiego - nie nadaje typowego smaku i aromatu buraczanego.

Kiedyś robiłem same wina. Proporcje winogrona - cukier - woda to moje proporcje na wino. Gdy dawałem większe proporcje na korzyść owoców, wino było zbyt ostre w smaku. Ale piszę o tej konkretnej odmianie, inne na pewno dałby inne smaku. Ale oczywiście - każdy robi jak mu pasuje. Dla mnie mój winiak, po dwukrotnej destylacji ma świetny aromat i smak, o wiele lepszy niż kupne brandy. Każdy ma inne smaki.

Kiedyś przerabiałem też wino gronowe własnej produkcji, proporcje identyczne - z odmiany aurrora. Wino raczej kiepskiej jakości, bardzo neutralne aromaty, ale koniak wyszedł równie dobry, a może i lepszy niż ten z ontario. Miał o wiele głębsze aromaty. Aurrora to szlachetna odmiana winogron, w przeciwieństwie do Ontario, które jest hybrydą amerykańskiego labrusca z vitis vinifiera.
O technologii można pisać wiele. A ten przepis może posłużyć młodym adeptom do wstępnych prób produkcji Winiaków z Winogron

Panowie, zmieniajcie i opisujcie swoje doświadczenia z koniakami.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota, 31 sie 2019, 16:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: Doody »

Od cukru zawsze lepsza jest glukoza. A jeszcze lepszym rozwiązaniem zwiększajacym wydajność jest dolanie spirytusu po zakończeniu fermentacji i macerowanie nastawu przez 2-3 dni. Następnie destylacja.
Pozdrawiam
Darek

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Koniak z winogron

Post autor: szadok34 »

Cukier inwertowany samemu można zrobić więc po co przepłacać. Cukier,woda,gaz i trochę czasu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvaro
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 14 cze 2011, 19:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum, Starka
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: Alvaro »

No właśnie, troche czasu. Albo nawet całkiem sporo, bo żeby nastawić 15 l, czyli ok 12 kg, to 4-5 h. A gaz nie kosztuje ? Zapomniałeś o kwasie cytrynowym, też jest konieczny. Czas twój też jest koniczeny. Inwert idzie kupić 40 kg za 90 zł, wychodzi ok 2,4 zł. l, w przeliczeniu na kg czystego cukru to ok 2, 9 zł. Ale jak kto woli, każdego czas kosztuje. Pozdrawiam.

prolog1975
450
Posty: 473
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: prolog1975 »

Ja daję inwert w proporcjach 1kg na 10kg owocu. Ale z tym dolewaniem spirytu po fermentacji dobry pomysł mam tak ze 3l metoda 2.5 więc go wleje do nastawu jak grzyby skończą akuratny przerabia mi się 60kg winogron czerwonych.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: Góral bagienny »

Zebrałem wczoraj z 15kg winogron. Ptaszyska już się zaczynają dobierać do nich :(
Zrobiłem nastaw i dodałem do niego z 2l ostrężnic :D
Robił ktoś taką hybrydę? :D
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

prolog1975
450
Posty: 473
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: prolog1975 »

Kiedyś nie ale dzisiaj zrobię 60kg winogrona i 6 jeżyny.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: Góral bagienny »

Czytałeś gdzieś o takim połączeniu czy tak samo spontanicznie jak ja? :D
Szedłem z wiaderkami winogron i po drodze był krzak jeżyn i dodałem :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

prolog1975
450
Posty: 473
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: prolog1975 »

Spontanicznie dokładnie tak samo jak Ty.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: Góral bagienny »

:D Ja to myślę przedestylować a Ty :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

prolog1975
450
Posty: 473
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: prolog1975 »

Destyluję, szkoda takiej ciężkiej całodziennej pracy na rektyfikat.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Koniak z winogron

Post autor: dynio »

Doody pisze:Bardzo lubię destylat winogronowy ale dodałbym mniej cukru o połowę
A najlepiej to wcale nie dodawać....
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”