Czy taka ilość drożdży wystarczy?
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?
Z 70 kg śliwek wyciśniesz 40l płynu bez dolewania wody i to po odfiltrowaniu skórek i pestek. Przedwczoraj w 60 kg śliwek (pierwsza beczka) wlałem do kega 33l płynu. 20 czystego płynu i 13 litrów z mętami (po wstępnej filtracji na durszlaku). Grzałem połową mocy, nic się nie przypaliło.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 11:52 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?
@bombel6622, odnośnie pytania na temat ilości drożdży to jedno opakowanie spokojnie ogarnie nastaw o który Ci chodzi (około 50l). Pamiętaj tylko o właściwym napowietrzeniu go, przed dodaniem drożdży, i dodaniu odpowiedniej ilości pozywki. Wszak wszem wiadomo, że w początkowej fazie swojej działalności drożdże namiętnie się rozmnażają i potrzebują do tego tlenu, dlatego tak istotne jest napowietrzanie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?
Dziękuję. A drylować sliwiki? Czy jest to nie potrzebne?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 14:09 przez bombel6622, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?
Nie dryluj (chyba, że masz na to czas) Wsyp do beczki, mieszadłem do farb "rozbełtaj" na wysokich obrotach. Dobrze jest dodać pektoenzym (wyciąga sok z owoców). Potem pożywkę i drożdże. Dobrze napowietrz nastaw. Już po kilku minutach nastaw się fajnie upłynni. Możesz dla zwiększenia wydajności dodać 6-7 kg cukru lub glukozy (lepiej).
Jak zacznie fermentować, zatapiaj czapę z owoców przez pierwsze 2-3 dni, tak 2 razy dziennie.
Jak zacznie fermentować, zatapiaj czapę z owoców przez pierwsze 2-3 dni, tak 2 razy dziennie.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?
Jeżeli masz dużo owoców to możesz pokusić się o ortodoksa i zrobić bez dodatku wody i bez dodatku cukru. Taki destylat jest bardzo aromatyczny.
Jeżeli jednak dopiero się uczysz to proponuję dodać trochę wody i nie wiecej jak kilo cukru na każde 10 kilogramów owocu. Spróbuj jednego i drugiego a będziesz wiedział, którą drogą iść dalej ☺
Jeżeli jednak dopiero się uczysz to proponuję dodać trochę wody i nie wiecej jak kilo cukru na każde 10 kilogramów owocu. Spróbuj jednego i drugiego a będziesz wiedział, którą drogą iść dalej ☺
Pozdrawiam Gacek.