Prośba o pomoc, wino porzeczkowe z dodatkiem malin

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
euromissile
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 12 sie 2019, 05:45

Post autor: euromissile »

Mam mały problem, wiem juz ze popełniłem błędy przy winie ale wierze tez ze nie wszystko stracone i coś podpowiecie ;)

9.07 nastawiłem winko
w balonie wylądowało:
20 kg czerwonej porzeczki rozgniecione tłuczkiem

6 kg cukru rozpuszczone w 2500ml wody
Drożdże Winiarskie Bayanus G995 + pożywka

winko zaczęło pracować w sumie bardzo szybko

problem na poczatku - nie wiem jakie było blg. nie miałem cukromierza a kupując pierdoły do zabawy w winiarstwo pani stwierdziła ze cukromierz to zbędny przyrząd ;)

w dalszej kolejności
27.07
dorzuciłem 3 kg malin

winko dalej bulgotało ładnie rozdzieliło się na trzy warstwy

4.08
spróbowałem środkowej cześci i okazało sie ze jest kwaśne jak pierun jednak pachnie bardzo ładnie, alkohol troche wyczuwalny

dorzuciłem 2kg cukru rozpuszczone w 840 ml wody

dalej pracowało sobie.

6.08
zlałem całość przez sito do czystego balona (teraz juz wiem ze powinno się to zrobić max po 14 dniach kolejny bład)

i wino przestało pracować nawet jedna bąbelka nie poszła

10.08
kupiłem i multimierz i cukromierz ;)
okazało się że blg wynosi 4 a alkohol 3% wino nadal nie pracowało dlatego dodałem 0,5 kg cukru rozpuszczone w winie i proces ruszył a blg wyniosło 10
niestety przez moją nieuwagę rozbiłem multimierz i teraz tylko cukromierz mam do badania ;)

pytanie co teraz?

niby pracuje wolno bo wolno ale jednak
martwi mnie troche ten niski poziom alko

prośba o porade co dalej i ewentualnie podpowiedzcie jakie jeszcze błędy popełniłem ;)

teściowa zaproponowała dzisiaj ok 1,5 kg malin zasypanych cukrem na soki ale stwierdziła ze może mi je dać do balona, jest sens dorzucać?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Prośba o pomoc, wino porzeczkowe z dodatkiem malin

Post autor: lesgo58 »

euromissile pisze:Mam mały problem, ...
Grunt to optymizm... :D
jakie jeszcze błędy popełniłem ;)
Szybciej będzie wymienić jakie błędy nie popełniłeś. :D

Rada - weź się pod pachy z wujkiem google i poczytaj jak powinno się robić wino.
Na przykład tutaj:
http://wino.org.pl/old/frames/index2.htm
A tutaj znajdziesz podstawowe przepisy:
http://wino.org.pl/old/frames/index2.htm

Wracając do Twojej próby. Nic już z Twoim winem nie rób. Zdaj się na cierpliwość. I daj mu szansę popracować. Nie martw się o procenty. Tych będziesz miał aż zanadto. Gdy za jakiś czas przestanie pracować to zmierz blg i ewentualnie posmakuj. W zależności od sytuacji i gustu możesz dosłodzić. ale z cukrem nie przesadzaj. Jeśli będzie kwaśne to koryguj wodą. W międzyczasie oczywiście lewaruj. Na ten temat masz wszystko w samouczku pod linkiem który zapodałem wcześniej.
Po czym czekaj i jeszcze raz czekaj. Minimum do następnego roku.
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 sie 2019, 08:02 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o pomoc, wino porzeczkowe z dodatkiem malin

Post autor: Doody »

euromissile pisze: martwi mnie troche ten niski poziom alko
Alkoholu na pewno jest więcej. Nie da się zmierzyć jego poziomu żadnym aerometrem, jeżeli cukier fałszuje wyniki pomiaru. Ilość zawatrego alkoholu w przypadku win można policzyć, natomiast alkoholomierzem mierzymy poziom alko wyłącznie w destylatach, gdzie nie występują, żadne czynniki zwiększające gęstość mierzonej cieczy.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
euromissile
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 12 sie 2019, 05:45
Re: Prośba o pomoc, wino porzeczkowe z dodatkiem malin

Post autor: euromissile »

Dobra dzięki za rady :) w wolnej chwili siadam do lektury :)

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Prośba o pomoc, wino porzeczkowe z dodatkiem malin

Post autor: eldier »

Nic jeszcze nie jest stracone, każdy na początku popełniał błędy.

Generalnie podlicz ile wlałeś wody, ile cukru i ile obecnie tego tam masz- żeby było wiadomo ile soku było i coś wymyślę, żeby wino wyszło na akceptowalnym poziomie ;)

Autor tematu
euromissile
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 12 sie 2019, 05:45
Re: Prośba o pomoc, wino porzeczkowe z dodatkiem malin

Post autor: euromissile »

Sorry że dopiero teraz ale zaganiany trochę jestem.

Sumując jeszcze raz
Do tej pory było:
20 kg porzeczki
3 kg malin

8,5 kg cukru

Ok 3,3 l wody

Jak zlalem wino z balona przez sito oddzielając część płyną od stałej to wyszło ok 30 l wina i wlałem do czystego balona.

Teraz bulgocze sobie co jakiś czas i na dole balona jest spora część gęstego mętnego po środku część hmm sklarowania i na górze unosi się cienka warstwa osadu. Wczoraj mierzyłem blg i wynosi niecałe 10
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”