Panowie czy różne drożdże można mieszać ze sobą ?
Dla przykładu
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Drożdże Winiarskie
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Drożdże Winiarskie
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Jeżeli wrzucić dwa różne rodzaje to któreś z nich "wygrają" i rozmnożą się i opanują nastaw. Fermentacja może trwać dłużej. Faktycznie może i przerobią do końca cukier. Dla mnie ważna jest tolerancja na alkohol. Porównaj na przykład G995 a Saint Georges S101.
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Drożdże Winiarskie
Mieszać czy nie to zależy co chcesz uzyskać. Jak zwykłego sikacza to nieistotne co tam wsypiesz aby tylko trochę procent uzyskać. Drożdże maja podział na moc jaką uzyskają podczas przerobu cukru i różne drożdże nadają się lepiej do określonych owoców, przy czym bardziej oddają charakter gotowego wina. Dlatego jak chcesz uzyskać wysokiej jakości wino to konieczne jest stosowanie odpowiedniego szczepu drożdży.