Podczas robienia porządków znalazłem 10kg paczkę suszonych daktyli, ma ktoś jakiś pomysł czy da się z tego coś zrobić?
Może ktoś coś już próbował podobnego i jakieś proporcje podsunie
z góry dziękuje
Daktyl - Daktylówka :)
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Daktyl - Daktylówka :)
Brandy , zrób nastaw na samych daktylach, i dodaj drożdże winne. W 1kg daktyli jest 600g cukru, więc w 10kg masz 6kg cukru.
Ja sam robiłem, z daktyli, fig, rodzynek i wyszło fajne brandy.
Zalej je letnią wodą, aby opłukać z konserwantów, następnie odcedź i posiekaj daktyle, dodaj wody tak na 23 blg oraz drożdży i fermentuj. Po ustaniu fermentacji, trochę poczekaj aż się sklaruje i destyluj. Później dąb, i niech odpoczywa.
K.
Ja sam robiłem, z daktyli, fig, rodzynek i wyszło fajne brandy.
Zalej je letnią wodą, aby opłukać z konserwantów, następnie odcedź i posiekaj daktyle, dodaj wody tak na 23 blg oraz drożdży i fermentuj. Po ustaniu fermentacji, trochę poczekaj aż się sklaruje i destyluj. Później dąb, i niech odpoczywa.
K.
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2019, 20:48 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
online
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Daktyl - Daktylówka :)
Ok, dzięki, w sumie to nie muszę ich ani myć ani rozdrabiać bo wersja przemysłowa. Dostałem je kiedyś z pracy bo kończył się okres przydatności, ale tu to przecież nie przeszkadza Dziś spróbuję je nastawić zobaczymy co z tego wyjdzie
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 cze 2019, 21:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 7 cze 2019, 13:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Kontakt: