Witam. Po kilku latach studiowania tegoż forum jako kompendium wiedzy winiarskiej, nadszedł czas na zakup sprzętu do wyższych % ( który mam nadzieję już w najbliższym czasie sobie sprawić ) . Fakt , że studiuję fora nt C2H5OH już od ponad pół roku wcale nie przybliżył Mnie do sedna tematu ( a wręcz przeciwnie ) - więc będę pytał , dużo pytał , ale opcja szukaj nie jest Mi obca.
reszta później
pzdr Mateusz
Calisto
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
online
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Calisto
Cze . Czego oczekuję ? Tego co wszyscy - ma być śliczny, superwydajny , bardzo szybki , bezobsługowy i energooszczędny ( heheheeee ) . Wiem , że tak się nie da , budżet do 2k pln to jest niewiele , ale jakiś przyzwoity aabratek z obniżonym odbiorem ? Kto wie ?
Mam około 300 l dobrego wina ( dobrego - nic nie dolega ) , ale zaszalałem i ostatnie kilka nastawów robiłem na złych drożdżach i nie chcą się za cholerę " ubić " , a nie będę siarkował - robię dla siebie . Wino które nie chodzi od pół roku , pięknie sklarowane w butelkach zaczyna " szampanić " . Więc zlałem to na razie w petkegi i czeka na przepędzenie . Achhh drożdże Bayanus G995 . Później " wino z buraka cukrowego " - może z czasem , coś gęściejszego , ale to chyba najtaniej będzie wtedy dokupić KEGa z innymi grzałkami lub płaszczem.
Wracając do destylatora myślę o beczce 50l , grzałki 2x2kW lub większe, jakiś regulator mocy , w/w odbiór boczny , jeśli wystarczy kasy to kolumna 76mm , jakiś termoregulator i elektrozaworki ( to już później we własnym zakresie ) .
Tak się roztacza Moja wizja - co zeń pozostanie - wielka niewiadoma . Na razie dałem sobie trochę czasu , bo przeznaczoną kasę wypożyczyłem komuś na 2-3 tyg.
Co będzie lepsze OLM czy OMV ? Może jakaś hybryda ? Ilu fachowców tyle zdań.
Pozostaje też jeszcze ograniczenie w postaci wysokości piwnicy - 2.35 m.
pozdrawiam M.
Mod.
Nie rób spacji przed znakami przestankowymi.
Mam około 300 l dobrego wina ( dobrego - nic nie dolega ) , ale zaszalałem i ostatnie kilka nastawów robiłem na złych drożdżach i nie chcą się za cholerę " ubić " , a nie będę siarkował - robię dla siebie . Wino które nie chodzi od pół roku , pięknie sklarowane w butelkach zaczyna " szampanić " . Więc zlałem to na razie w petkegi i czeka na przepędzenie . Achhh drożdże Bayanus G995 . Później " wino z buraka cukrowego " - może z czasem , coś gęściejszego , ale to chyba najtaniej będzie wtedy dokupić KEGa z innymi grzałkami lub płaszczem.
Wracając do destylatora myślę o beczce 50l , grzałki 2x2kW lub większe, jakiś regulator mocy , w/w odbiór boczny , jeśli wystarczy kasy to kolumna 76mm , jakiś termoregulator i elektrozaworki ( to już później we własnym zakresie ) .
Tak się roztacza Moja wizja - co zeń pozostanie - wielka niewiadoma . Na razie dałem sobie trochę czasu , bo przeznaczoną kasę wypożyczyłem komuś na 2-3 tyg.
Co będzie lepsze OLM czy OMV ? Może jakaś hybryda ? Ilu fachowców tyle zdań.
Pozostaje też jeszcze ograniczenie w postaci wysokości piwnicy - 2.35 m.
pozdrawiam M.
Mod.
Nie rób spacji przed znakami przestankowymi.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 lip 2019, 06:23 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 255
- Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Calisto
Daj ogłoszenie w dziale targowisko, a producenci sami się odezwą, może ktoś akurat będzie chciał sprzedać swój używany sprzęt. Forumowi producenci to np. Kula, herbata666 razem z akasem, 33Cezary, Ks2507, Franzmaster, a jak chcesz z miedzi to odezwij się do Zygmunta. Kolumna 76 mm jest za duża do kega 50 l. Ale to już Ci producenci odpowiednią dobiorą i wszystko ładnie pięknie wytłumaczą.
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...