Halls—ówka

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Gutex78
50
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi.
Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowieckie
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Gutex78 »

Przepis na likier z cukierków halls:
- 4 paczki cukierków halls czarnych
- 1,5l wódki 40%
- 200ml wody
Cukierki rozpuszczamy w rondelku z wodą na małym gazie, cały czas mieszając.
Mieszamy powstały syrop z wódką.
I do lodówki na 24h
Tak pyszne, że momentalnie znika
Dwa razy robiłem i nie została ani kropla


Wysłane listem w butelce.
G. :pije:
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Halls—ówka

Post autor: Kamal »

Tak samo robi się z cukierków ice fresh, i też jest pyszny napitek. :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Gutex78
50
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi.
Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowieckie
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Halls—ówka

Post autor: Gutex78 »

Też robiłem, pyszne


Wysłane listem w butelce.
G. :pije:

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Halls—ówka

Post autor: wawaldek11 »

Wiecie może co jest w składzie tych cukierków?
Dążymy do zdrowych :mrgreen: i naturalnych produktów, a tam jest chyba spora lista...
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Halls—ówka

Post autor: .Gacek »

Waldku ale zrobione własnymi rękoma, a to najbardziej cieszy☺
Więcej szkody w organizmie przyniesie picie litra coli dziennie niż 200ml wódki cukierkowej raz w tygodniu...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Gutex78
50
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi.
Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowieckie
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Halls—ówka

Post autor: Gutex78 »

Skład cukierków halls:
cukier

syrop glukozowy

mentol

kwas mlekowy (E 270)

kwas cytrynowy (E 330)

olejek eukaliptusowy

mleczan sodu (E 325)

cytrynian potasu (E 332)

błękit brylantowy (E 133)

W nalewce dodajemy
jeszcze jedno "E"

Pyszny
Etanol


Wysłane listem w butelce.
G. :pije:

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Halls—ówka

Post autor: wawaldek11 »

Gutex78 pisze:W nalewce dodajemy jeszcze jedno "E"

Pyszny
EtanolObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane listem w butelce.
Tzn E96 ;)
Myślałem, że skład będzie gorszy.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”