Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
mateuszs94
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2019, 13:18
Załączniki
Nastaw 200l

Postautor: mateuszs94 » poniedziałek, 22 kwie 2019, 13:40

Witam,
Chciałbym zrobić nastaw 200l w beczce 220l , do tej pory robiłem w wiadrach po 25l według przepisu na opakowaniu alcotec turboyeast 48 classic. Mam pytanie czy powinienem pomnożyć wszystko razy 8, tj 48 kg cukru 8 paczek drożdży i woda do 200l czy odjąć drożdży ???


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4740
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 22 kwie 2019, 14:20

Nie ryzykuj. Przede wszystkim powinieneś użyć drożdży do powiększonych nastawów.


Autor tematu
mateuszs94
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2019, 13:18
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: mateuszs94 » poniedziałek, 22 kwie 2019, 17:06

Cobra 7 w przepisie na 200l napisane jest 8 paczek i 48 kg cukru + woda, ale czytałem na forum przy takiej ilości drożdży można je przegrzać
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 kwie 2019, 18:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


mirek109
300
Posty: 322
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: mirek109 » poniedziałek, 22 kwie 2019, 18:57

mateuszs94 pisze:Chciałbym zrobić nastaw 200l w beczce 220l


Daj dwie porcje drożdży na 4 porcje wody i cukru a po dwu-trzech dniach dodawaj dwie-trzy porcje wody i cukru, do wypełnienia beczki.
Osobiście nie stosuję drożdży przyspieszających fermentację :)

Co Ci szkodzi spróbować?

.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1100
Posty: 1145
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 22 kwie 2019, 19:36

Kolego mateuszs jest na forum post kolegi który robił nastaw 1000l :o . Wszystko poszło gładko :D. Wpisz w szukajke nastaw 1000l i poczytaj
Miłej lektury :D Powodzenia
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 20:49
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: tomektz » wtorek, 23 kwie 2019, 12:46

Ja robię w beczce 200 l. Daje 45 kg cukru i 1,5 paczki cobra mega pack, i jest ok . Wcześniej dawałem 50 kg cukru ale było za gęsto, i nastaw długo pracował. Teraz po tygodniu jest klarowny i gotowy do gotowania. Reasumując jak masz beczkę 220l to dawaj śmiało 50 kg cukru, i jak uważasz czy 1,5 czy 2 paczki drożdży.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 kwie 2019, 13:38 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.


slasz129
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: slasz129 » wtorek, 23 kwie 2019, 17:38

Ja mam tak
50cukru
152l wody
2 paczki alcotek mega pack lub cobra

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: JanOkowita » wtorek, 23 kwie 2019, 19:24

Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 20:49
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: tomektz » wtorek, 23 kwie 2019, 20:42

Ja rozumiem tok myślenia kolegi Okowita :) ale jest jeszcze coś takiego jak rachunek ekonomiczny nas klientów
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 kwie 2019, 22:26 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
mateuszs94
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2019, 13:18
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: mateuszs94 » środa, 24 kwie 2019, 06:00

Czyli ładuje 50kg cukru 2 paki na 100l i wody do 200l. Dziękuję za rady, a jeśli chodzi o klarowanie to stosujecie do takich nastawów środki do klarowania czy naturalnie?


tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 20:49
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: tomektz » środa, 24 kwie 2019, 06:58

Tylko proponuje w połowie zalewania mieszadłem długim dobrze przemieszać i sprawdzaj temperaturę. Co do klarowania to mój nastaw po tygodniu jest klarowny sam z siebie nic nie trzeba dodawać

Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 370
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: kamilpl82 » piątek, 26 kwie 2019, 18:55

Ja robię nastawy powiększone do 280l i 333gramy BL przerabiają w 7 dni do -4Blg
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://www.alkoholeforum.pl


Hashu
30
Posty: 43
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 19:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: Hashu » piątek, 26 kwie 2019, 19:44

Przy dużych nastawach tylko drożdże do dużych nastawów, z innymi miałem same problemy. Przerzuciłem się na coobra mega i było po problemach a od nie dawna testuje pro500 turbo i jestem mega zadowolony ;)


slasz129
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: slasz129 » poniedziałek, 19 sie 2019, 19:46

Panowie jakies nowe pomysły na nastaw 200l?
obecnie to 2xcobra mega pack 50kg cukru woda 152l i troszke za ciepło bo nastaw mial juz pod 34st.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 19:47 przez slasz129, łącznie zmieniany 1 raz.


wawaldek11
2000
Posty: 2294
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 19 sie 2019, 23:13

Jak temperatura otoczenia niższa, to wentylator skierowany na bekę schłodzi o kilka stopni ;)
Pozdrawiam,
Waldek


boxer1981228
700
Posty: 713
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: boxer1981228 » wtorek, 20 sie 2019, 06:00

Zamroź 2-3 butelki z wodą takie po dużej Coca-Cola i wrzuć do środka powinno pomóc.


lukasz61433
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: lukasz61433 » czwartek, 25 cze 2020, 20:37

Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam


arTii
1150
Posty: 1167
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: arTii » czwartek, 25 cze 2020, 20:43

W aktualnych temperaturach, to bym dał 300-400g Prestige. Są dość odporne na wysoką temperaturę i dają w miarę łagodny produkt.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Awatar użytkownika

Skir
250
Posty: 295
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: Skir » piątek, 26 cze 2020, 11:58

tomektz pisze:Ja rozumiem tok myślenia kolegi Okowita :) ale jest jeszcze coś takiego jak rachunek ekonomiczny nas klientów
nastaw na 200l i "szczypanie" się o jedną paczkę/pakę drożdży?
Ostatnio zmieniony piątek, 26 cze 2020, 12:01 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.


djseba3
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 19 maja 2020, 15:46
Załączniki
Re: Nastaw 200l

Postautor: djseba3 » piątek, 26 cze 2020, 15:34

Że zapytam... Mając beczkę 200L nie lepiej zrobić np na jednej paczce drożdży coobra mega pack i dodać 45kg cukru, wody do pełna ? Wyjdzie odrobinę mniej niż 18% ale będzie bez niechcianych ostrych aromatów. Dodać drożdże do wody mającej 25 stopni ale wstawić do chłodnej piwnicy albo na noc otworzyć okno. Myślę że przerobi w 7-10 dni. Jak blg spadnie ponizej 7 to już nie chłodź żeby utrzymać te 20-25 stopni nastawu.
Do klarowania też wystarczy jedno opakowanie coobry które kosztuje 10-11 złotych


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość