Head Whisky - pytanie o przepis

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: shorty1988 »

Witam serdecznie
Po dłuższym czasie zdecydowałem się w końcu na whisky domowej roboty. Wg oryginalnego przepisu jest:
Mąka kukurydziana
Słód jęczmienny
Drożdże
Woda
W opisie nie pisze nic o zacieraniu. Czy coś z tego w ogóle wyjdzie? Z góry dziękuję za odpowiedź
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: wawaldek11 »

W przepisie podane są tylko składniki? Czy opis całego procesu też?
Te składniki da się zatrzeć i trzeba to zrobić. Daj cały przepis.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: Doody »

Dobre do zatarcia na lenia
45l wrzątku wlać do beczki i wsypać 10kg maki kukurydzianej stale mieszając, Można dodać połowę zalecanej dawki alfaamylazy dla lepszego upłynnienia, ale ponieważ stosujemy słód nie musimy tego robić. Gdy mieszanina osiągnie 65 stopni wsypujemy 3 kg śruty ze słodu jęczmiennego i mieszamy co jakiś czas. Można zaizolować beczkę z zewnątrz np. śpiworem aby utrzymać temp powyżej 60 stopni przez około godzinę. Do tego procesu można dolać również połowę zalecanej dawki glukoamylazy, ale również nie jest to konieczne ze względu na zastosowanie słodu. Potem studzimy do 32-33 stopni, napowietrzamy mieszadłem i dodajemy dedykowanych drożdży.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: shorty1988 »

Czyli rozumiem że całość (śruta z mąką) zostaje w butli tak? Niczego nie odcedzamy przed dodaniem drożdży?
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 kwie 2019, 12:13 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: Doody »

Fermentowanie razem z młótem daje więcej aromatów i smaków. Odfiltrujesz przed destylacją. Oczywiście można również filtrować przed fermentacją i fermentować samą brzeczkę, ale moim zdaniem , jak napisałem wyżej, jest to mniej korzystne.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: shorty1988 »

Jeszcze jedno pytanko:
- jak stwierdzić że zacier jest taki jak ma być? Ile ma mieć Blg?
Ostatnim razem po wsypaniu drożdży skwasiło mi się wszystko w butli (śmierdziało wymiocinami) dlatego nie chcę popełnić znowu tego samego błędu...
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 kwie 2019, 18:33 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: Doody »

Jak zrobisz tak jak Ci napisałem powinieneś mieć między 12 a 16 Blg. Wszystko zależy od rodzaju kukurydzy i słodu, a zwłaszcza od kukurydzy, której jest mnóstwo odmian. Mąka jest bardziej upierdliwa od śruty ale da Ci większą wydajność.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: shorty1988 »

Wyszło mi 13 Blg myślę że coś z tego będzie tym razem :D
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Proszę o raport końcowy koniecznie!

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
Awatar użytkownika

Autor tematu
shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: shorty1988 »

Wyszło prawie idealna kopia whisky ze sklepu :D Prawie, ponieważ czuć zapach drożdży, ale to pewnie wina tego, że była tylko raz destylowana
Ostatnio zmieniony środa, 1 maja 2019, 17:22 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: Doody »

A teraz pora na leżakowanie... ;)
Pozdrawiam
Darek

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: johnex »

Dokładnie leżakowanie to podstawa. Niecałe 3 tygodnie temu robiłem "szkocką" (niestety nie ze słodu tylko jęczmień zacierany enzymami). Na początek trunek rozrobiony do 60% leżakował jakieś 3 dni z płatkami dębowymi medium. Następne rozrobienie do 42% i kolejne 7 dni (tak dębowy smak mi odpowiada). Następnie odcedziłem płatki o zabutelkowałem. "Szkocka" powinna leżakować jeszcze kilka miesięcy ale nie wiem czy się uda bo zaraz po zlewaniu była dobra a z każdym kolejnym dniem jest lepsza :)
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: Doody »

W szkle, bez dodatku dębu, niestety trunek zmienia się bardzo wolno, praktycznie niezauważalne. Dlatego whisky rozlana po 10 latach nawet po kolejnych 10-ciu w butelce nazywa się 10YO. Mam obecnie w beczce prawie rocznego "torfiaka". Widzę jak zmienił się w tym czasie ale też widzę ile mu brakuje do ideału.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: dynio »

10dni leżakowania w szkle i ok??? Ja mam prawie 2 rocznego SM w beczce 15L i wiem że min jeszcze rok w nim poleży...

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: Góral bagienny »

O gustach się nie dyskutuje :D. Jednemu smakuje po 3 latach drugiemu zaraz po destylacji :o
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: dynio »

Znam takich co potrafią prosto z chłodnicy ciągnąć jeszcze ciepłe

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis

Post autor: Góral bagienny »

No i sam widzisz pewnie im smakuje :D nie narzekają byle % były
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”