Drożdże w zacierze.

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Post autor: Mafiej »

Cześć.
Panowie mam mały dylemat:
Zatarłem słód jęczmienny w zbiorniku z płaszczem. Ładnie pracuje i teraz się zastanawiam czy muszę ściągać go znad osadu drożdżowego? Czy to jest w ogóle możliwe? Będę destylował na kolumnie półkowej.
Pozdrawiam
koncentraty wina

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże w zacierze.

Post autor: wawaldek11 »

Ugotuj teraz jak leci. A następnym razem, jak będzie Ci się chciało, to ściągnij czyste z góry, ile się da i porównasz efekty. Sam gotuję wszystko, bo bez dużych strat nie oddzielę drożdży.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”