Wybór drożdży

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
hlidskjalf
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 17 lis 2008, 14:39

Post autor: hlidskjalf »

Witam!
Poszukuję drożdży, które będą dość szybko fermentowały (5 - 7 dni) i pracowały w niskich
temperaturach (13-16 stopni Celsjusza). Myślę, że zastosuje nieco zmodyfikowaną
1410, chyba że możecie mi polecić coś lepszego co nie wymagało zbyt dużo roboty
(wiem nierób ze mnie, ale trochę żal mi czasu na wyciskanie soku z wiśni, obrabianie
buraków czy też kartofli).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
hlidskjalf
promocja

Autor tematu
hlidskjalf
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 17 lis 2008, 14:39
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: hlidskjalf »

Witam!
Zastanawiam się nad zakupem tych http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=297 drożdży.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie, rady i sugestie ;)
hlidskjalf
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Juliusz »

No ale ni piszesz co chcesz robić - czy zacier do destylacji?
13C-16C to raczej niska temperatura i wymaga specjalnych drożdży. Te co wskazałeś to drożdże winne i jeśli chcesz 1410 to powinny pracować. Dlaczego tak niska temperatura?

Juliusz.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Kucyk »

Dobry kierunek z tą niska temperaturą!

Słyszał ktoś coś o drożdżach kriofilnych? Może nie tyle słyszał, tylko czy stosował? Przecież to było by idealne rozwiązanie na zimę!!!

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Drożdże kriofilne, to chyba grzybki ze syberii, czy tak?

A rozwiązanie na zimę to takie,- kupić grzałkę do akwarium.

Wsadzić ją w beczkę kabel do kontaktu i z głowy.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Calyx »

hlidskjalf pisze:Witam!
Zastanawiam się nad zakupem tych http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=297 ...
Zdecydowanie tak dla użycia tych drożdżaków w niższych temperaturach.
Przerabiają nastawy cukrowe podobno nawet w 9*C
U mnie wyrobiły kiedyś cukier choć temperatura była tylko 11*C
Zresztą to dobry szczep, można i winko i nastawik na psotę na nich popełnić :)

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

9 stopni - to popularne bajanusy jeszcze podobno chodzą.

Ja kupiłem tu http://www.allegro.pl/item494315876_dos ... ratis.html
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: marer »

Witam
Ja również stosowałem grzałkę zeszłej zimy.
Mam grzałkę 100 WAT i wyłącznik czasowy który był ustawiony tak że godzinę grzałka grzała 2 godziny była wyłączona, itd.
Nastaw miałem w beczce 75 litrowej i tak ustawiony wyłącznik czasowy utrzymywał średnio temperaturę w beczce 27-28 stopni.
Beczka stała na styropianie i na około była okręcona starymi grubymi kurtkami :).

Wszystko było OK za wyjątkiem jednego że końcowy wynik nastawu to 3 blg.
Mam wrażenie że w czasie działania grzałki temperatura w około była dużo wyższa niż 38 stopni i część drożdży została zabita co wiązało się właśnie z nie przerobieniem nastawu do końca.

W normalnych letnich warunkach w cieple otrzymywałem blg na poziomie -3.
Dlatego sądzę żę przy nastawianiu nastawu podgrzewanego grzałką trzeba wziąć poprawkę na drożdże i zaserwować trochę więcej - ile ?- trzeba by po testować .

Pozdrawiam Marer
Pozdrawiam Marer.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Mam wrażenie że w czasie działania grzałki temperatura w około była dużo wyższa niż 38 stopni i część drożdży została zabita co wiązało się właśnie z nie przerobieniem nastawu do końca.
To nie jest tak.
Jakie drożdże to były?, jezeli nieodporne na wysoką temp. masz odp.

Przykładowo wszycho jest oki. Grzejemy grzałą, ale bezwarunkowo musimy pamietać że pod koniec fermentacji drożdżaki są najsłabsze,
dlatego pod koniec procesu temp. trzeba zmniejszyc o kilka stopni.
U Ciebie było 28 temp. mierzyłeś na pewno ok 10 cm pod pow. nastawu. To tam gdzie jest najcieplej- kapewu? Jak nastaw miał 5 blg treba było zmiejszyc tenp. do 20 - 22 st. i na pewno nie bylo by takich niespodzianek. ;)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: marer »

To były drożdże gorzelniane .
Tylko chodzi mi o to że przy samej obudowie grzałki temperatura jest bardzo wysoka.
Najlepiej jak będzie grzałka w nastawie to włóż rękę do środka i spróbuj potrzymać grzałkę w garści ja nie dałem rady :)
Pozdrawiam Marer.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Tak Niby racja, niby. W beczce zacier cały czas chodzi po niej.
Drożdżaki jak podpłyną blisko to są w jej pobiiżu najwyżej kilkanaście sekund. Raczej im to mocno nie zaszkodzi.
A jeżeli tak, to spadną na dno i będa pożywką dla innych. A na to miejsce namnożą sie inne.
Ja grzeję cały czas i wszycho oki a nagrzałem już ładnych parę nastawów.
Obecnie chodzą u mnie trzy w czterech bekach, jedną grzałe przerzucam codziennie to temp. nawet podczas jej nieobecności duzo nie spada. Izolowane beczki 4 x polar.

D. piekarnicze to góra 12-14 % zależy jeszcze w jakiej sa kondycji
Także sie nie dziw.
Twoje zdechły bo zabił je alkohol i wtedy za wysoka temp. Przyp. pod koniec ferm. należy ja obnizac.

Ja polecam grzałki z termostatem nie muszą być duże 50 - 100W
starczą + ocieplenie.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Ale muszę przyznać że czym grzałka krócej grzeje to zn. na zewn. jest wyższa temp. , to drożdże szybciej moje nastawy przerabiają.
Jest jeszcze jeden sposób na obniżenie temp. grzałki, mianowicie można ją wsadzić w butelkę pet z wodą i wtedy zwiekszyc powierzchnię grzania.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: smoltrix »

No ja swój najnowszy nastaw ogrzewam właśnie grzałką 100w z termostatem taką z akwarium ( w akwarystyce stosuje się zasadę 1 watt mocy grzałki na 1 litr wody pojemności zbiornika ) Jeśli mamy dobrze wyizolowaną beczkę to bez problemu 100 watt grzałka poradzi na 100 l zacieru.... Pozdrawiam
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Juliusz »

@Mima

No to jak z tymi drożdżami.

Chcę używać piekarnicze. Jeśłi dociągną mi do 12% to będzie pięknie. Mam już 1/2kg pożywki.

Pytanie: przykładowy nastaw na 25L wody. Ile dajęcukru, ile pożywki, ile drożdży?

Ciao
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

waccie
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 13 sty 2009, 15:06
Ulubiony Alkohol: Mój
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: waccie »

Jeśli chodzi o utrzymanie temperatury zacieru to proponuje owinąć zbiornik z zacierem poduszką, kołderką lub kocykiem elektrycznym i włączyć na najmniejszy zakres. Połączyć oczywiście przez termostat akwariowy.
Dobrze by było jeszcze dodatkowo owinąć jakimś kocem.
Jest to sprawdzony sposób.
Ostatnio zmieniony środa, 28 sty 2009, 17:07 przez waccie, łącznie zmieniany 3 razy.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Bardzo ciekawy pomysł!!
Dziś się znów, czegoś dowiedziałem!
Widzicie,- jedno mądre slowo, a za sto postów wystarcza! :D

Pisz, pisz kolego, napewno się od Ciebie, jeszcze niejednego nauczymy. ;) :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

waccie
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 13 sty 2009, 15:06
Ulubiony Alkohol: Mój
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: waccie »

Dziękuje za słowa uznania, ale tą stronę znalazłem niedawno i dopiero teraz wiem jak mało wiedziałem na tematy tu poruszane. Dużo się nauczyłem i chętnie podzielę się swoją wiedzą.
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Juliusz »

Koledzy, bracia psociarze, internauci.

Nie zapominajmy, że to co się tu dzieje jest zarządzane programem, komputerem - czymś co na swoje himery, może być zatykane, przekłamywane, spowalniane różnymi powodami.

W 1979 roku, w stolicy w zakłądzie przerabiania danych mieliśmy poważny problem - system 'znikał' zapisane informacje. okazało się, że panie do wprowadzania danych, gdy miały nylonowe majtki powodowały, że taśmy nagrywające nie nagrywały danych.

Zawsze pamiętajmy, że mamy doczynienia z maszyną a nie z człowiekiem. Maszyna zrobi błąd i mamy taką tendencję aby jej bardziej wierzyć niż człowiekowi. Nie popełniajmy tego błędu.

Mnie też posty znikały i część się odnalazła. Przez ostatnie parę dni nie otrzymywałem powiadomień o nowych postach w tematach, które mnie interesują.

To tylko maszyna.

Zawsze można napisać PM do Admina i moderatorów i zobaczyć co jest grane.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Uważajcie więc teraz i noście tylko bawełniane majtalasy! ;) :D
Teraz system działa już naprawdę bardzo ładnie i ja jestem bardzo zadowolony. Jezeli się niepokoję to tylko dlatego, że nieraz nie widzę przez dwa, albo trzy dni postów Julka. To nie jest wcale żart, a zrozumią to Ci co są w naszym wieku......
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Juliusz »

@Mima

A co Ty mi tu już grób szykujesz? Nie ma mowy od umieraniu. 57 lat to jeszcze gowniażeria! A czy Ty Sobie wyobrażasz ile jest jeszcze cukru do przerobienia? Ktoś to musi robić i sprawdzać....

Nie było mnie bo nie dostawałem powiadomień. Teraz znow się sypią jak z wora jęczmienia... Znow jest mały nowy problem: mam zaznaczone 'nie chowaj mnie na forum' a wyświetla, że mnie niema...

Coś czuję, że Qba nie słucha i jednak majty nylonowe zakłada... a nie bawełniane barchanki jak przystoi zawodowcowi z IT.

Ciao
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

A pro po cukru. Z czego u was ten cukier robią?,- o! Tego jestem ciekawy?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Juliusz »

@Mima

Cukier mamy wyłącznie z trzciny cukrowej. Północ Queensland'u, farmy chyba? setki tysięcy hektarów pod opieką Włochów. Cukru jest tu dużo i ciągle jest tani (3kg $2.15) no tani w naszej skali. A ile kosztuje cukier w Kraju?

Pmiętam byliśmy na wycieczce 'na górze' = północ i zatrzymaliśmy się na kawkę w parku. Od wielu kilometrów ciągnęły się uprawy trzciny. Poszedłem ułamać trochę trzciny i z niej leciał sok, prawie cukier, sama słodycz. Było to dawno i jeszcze wtedy nie wiedziałęm, co nastąpi...

Pozdr.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Ogólnie z trzciny to najlepszy na świecie. Nie wiem jak to się ma do naszego hobby.

Cukier kosztuje średnio 2.5 zł.
Wóda 0.5l. - najtańsza ok. 14 zł. lepsza 20zł, koniak 0.7l -najtańszy 30zł

Obecne kursy to- dolar ameryk. 3 zł. euro 4.2zł.
Ludzie zarabiają hm... jak bym nie napisał to zawsze ktoś podważy.
Oficjalnie średnia pensja to ok 2900zł., a tak naprawdę ok 1200- 2000 tys.
Ja jako dużo starszy gość od Ciebie ;) , jestem już od dawna na państwowej pensyjce, ale jak bym Ci napisał ile naprawde dostaję, to byś sobie wszystkie guziki ze śmiechu poobgryzał.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Juliusz »

Jakoś zawsze wydawało mi się że cukier to cukier. Czy z buraków, czy z trzciny czy np z cukierniczki... :)

Odnośnie wieku - hm wydaje mi się że jednak jesteś starszy choć obaj jesteśmy na zarobionym chlebie.

3kg cukru $2.15, 0.7 L taniej wodki $28.00, lepszej $32.00, marne brandy $30. JW $32. Uczciwa whiskey $60.

Tyle.

J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: bogdan »

No to Julek, Tobie się bardziej opłaca :D

pozdrawiam, też emeryt Bogdan :poklon;

pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Juliusz »

@Bogdan
No to Julek, Tobie się bardziej opłaca :D
No to wymówiłeś nie w porę. Dziś wzrosły ceny gaz butlowego o (uwaga) 100%!!! Miałem dobre ciche miejsce gdzie napełniali mi butle sporo taniej niż w innych miejscach. Dziś właściciel z przeprosinami powiedział, że niestety już nie może tak tanio jemu podnieśłi ceny o 80% i transport się dołożył i cena jest dwa razy wyższa...

:(

Julcio
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Spoko!
Przyjedziesz to zobaczysz jak u nas słodko.
Ceny gazu akurat u nas nie wzrosły, ale i nie spadły,
A powinny, bo ropa, fest staniała i gaz do aut sporo staniał.
Drożdże podrożały o 25%
Cukier jak kosztował 2.50 teraz 280.
A prąd drożał w tamtym roku 4x i nawet nie podawali
tego do publicznej wiadomości.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: KGB - pasjonat »

Po przeczytaniu dowiedziałem się ciekawej rzeczy.
Owijać beczkę kocem elektrycznym z podłączeniem do termostatu.
Ja bym jeszcze tą bekę owinął folią aluminiową by zachować jak najwięcej energii która zostanie pobrana przez ścianki naszego pojemnika do zacieru.
Co do drożdży to już mniej wiecuj zostało wszystko podane.

Pozdrawiam.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Folia na pewno nie zatrzyma ci ciepła.

Można dodatkowo owinąć folią, najlepie streczem.
Ale nie po to żeby bylo więcej ciepła, tylko,
żeby nie zalewać izolacji.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: bogdan »

Oj Mirek, a widziałeś kiedyś w TV akcje ratownicze, nie? no to Ci powiem.
Poszkodowanych nakrywają właśnie taką folią (aluminiową, srebrną) nie czarną.
A może rury ciepłownicze widziałeś izolowane wełną minerarną z folia alu na zewnątrz.
Resztę sobie sam dośpiewaj

pozdrawiam Bogdan

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Byłem pewien na 1000% że ten temat zostanie
poruszony. :D ;)

Powiem Ci krótko. Ja Cię przykryję taką folią
w zimę, zobaczymy czy nie zmarzniesz, :D
albo w upalne lato, zobaczymy czy nie
będzie Ci gorąco pod tą folią? :P

Jeszcze krócej. Owiń sobie tą folią alu, która
ma poniżej 1/100 mm. keg i zobaczymy czy Ci
ona zatrzyma ciepło? :o

A dlaczego używa się tych złotych czy srebrnych
foli aluminiowej w ratownictwie, albo na zewnątrz
przy wełnie mineralnej.

Może pomyślisz troszkę i Ty nam jednak na to
odpowiesz!? :D ;)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: bogdan »

KGB - pasjonat pisze:Po przeczytaniu dowiedziałem się ciekawej rzeczy.
Owijać beczkę kocem elektrycznym z podłączeniem do termostatu.
Ja bym jeszcze tą bekę owinął folią aluminiową by zachować jak najwięcej energii która zostanie pobrana przez ścianki naszego pojemnika do zacieru.
Co do drożdży to już mniej wiecuj zostało wszystko podane.

Pozdrawiam.
Mirek, czy nie widzisz tam słowa "jeszcze" Wyraźnie chodzi o zatrzymanie ciepła pod folią, uzyskanego z koca grzewczego i w ten sposób ciepło trafi do środka a nie atmosfery
Folia aluminiowa nie grzeje, aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła, lecz również bardzo dobrze spełnia rolę ekranu i odbija promienie cieplne.
W ten właśnie sposób chronią się również strażacy, na wierzchu odzieży ochronnej mają warstwę z folii aluminiowej, tyle tylko, że folia chroni ich przed tempreaturą zawnętrzną.
Trochę to skomplikowane, ale tak właśnie jest.
Dodam jeszcze termos, zasada ta sama, samo szkło i próżnia to za mało.

pozdrawiam Bogdan

magik633
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 13 mar 2010, 13:55
Wybór drożdży

Post autor: magik633 »

Witam. Mam pewne pytanie co do przygotowania zastawu. Z góry przepraszam za moją niewiedze na temat pędzenia bimbru, ale na usprawiedliwienie mogę powiedzieć że jestem dopiero początkującym producentem domowego alkoholu. A więc, z tego co już wyczytałem na forum wiem, że najlepsze drożdże na zrobienie zastawu to drożdże winne. Zdobyłem owe. Ale podczas zakupu ekspedient uświadomił mnie że istnieją drożdże suche i mokre, oraz że są różne drożdże do wina białego i czerwonego. Które z nich są najlepsze do zacieru? Proszę o pomoc;]
Awatar użytkownika

Dines
50
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wybór drożdży

Post autor: Dines »

OK od początku. Z czego chcesz zrobić nastaw względnie zacier?
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.
Awatar użytkownika

fredi007
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 12:14
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wybór drożdży

Post autor: fredi007 »

Winne sa dobre do nastawów owocowych :czytaj: poczytaj temat
http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... t1214.html

magik633
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 13 mar 2010, 13:55
Re: Wybór drożdży

Post autor: magik633 »

Dziękuje za zainteresowanie w mojej sprawie :poklon; Zacier zrobiony był na cukrze, ale w środku były jeszcze cytryny wkrajane. Dzisiaj już to zeszło wiec niebawem zrobiony będzie nowy zastaw, tym razem na drożdżach winnych suchych do czerwonego wina;D na razie tworzy się MD. Ale za 3-4 dni trzeba będzie to wlać do przygotowywanego zastawu. Głównie chodzi mi o to aby zlikwidować niesmaczny posmak. Jaki powinien być zastaw dla takiego MD?
Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 20:16
Re: Wybór drożdży

Post autor: czutka »

Magik633

Do cukrówek, najlepsze T3, lub Coobra8. A do owocówek, bayanus, lub enartis red fruit, aroma white.

Pozdrawiam Czutka

magik633
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 13 mar 2010, 13:55
Re: Wybór drożdży

Post autor: magik633 »

A jednak dalej muszę pociągnąć ten temat;D Jeśli zacier będzie zrobiony z cukru oraz dodane do tego parę cytryn aby poprawić walory smakowe, czy drożdże winne będą odpowiednie? Na moją skromną wiedzę raczej tak, ale wole się upewnić, w końcu nie można odwalić fuszerki;D
Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 20:16
Re: Wybór drożdży

Post autor: czutka »

Drożdże winne najlepsze do wina i nastawów owocowych, śliwowica, gruszkówka, calvados. Do cukrówek T3 albo Coobra8. Nastaw ma mieć określone ph, dlatego cytryny.
Dodaj słoiczek przecieru pomidorowego, witaminy też są potrzebne.

magik633
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 13 mar 2010, 13:55
Re: Wybór drożdży

Post autor: magik633 »

Dziękuję za pomoc i oświetlenie bimbrownictwa;D Obiecuje że wiedzę jaką zdobędę na forum i pomoc jaką tu otrzymałem będę krzewił wszystkim potrzebującym dookoła, a porady i informacje mi udzielone wdrożę w życie w imię ducha bimbrownictwa :poklon; :poklon; :poklon; :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”