Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
-
- Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Heh, to mam niezły mętlik w głowie. Co człowiek, to opinia.
Zrobię tak, jak sobie umyśliłem, na pelnej kolumnie, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Zrobię tak, jak sobie umyśliłem, na pelnej kolumnie, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Nastaw jest gotowy, zatrzymał sie na 0 Blg.
Nie klarowałem, tylko zlałem znad osadu i zaraz idzie na rurę na pełną kolumnę.
Nie klarowałem, tylko zlałem znad osadu i zaraz idzie na rurę na pełną kolumnę.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
A takie pytania:
- Co zrobić z buforem przy destylacji nastawu jabłkowego ? Nie mogę go usunąć bo mam na szerokim gardle.
Wystarczy zostawić otwarty przepływ do zbiornika czy trzeba tez z bufora wyjąć wypełnienie czy też wogóle sobie odpuścić ?
- Mam głowicę UFO zintegrowaną z wypełnieniem nad OLM. Termometr w UFO mierzy mi temperaturę nie wiadomo czego, czy mogę użyć termometru gdzieś w połowie między LM a OLM ? Czy wtedy gotowac na pustej rurze nad OLM ?
Plan jest taki, żeby kupić 40-45L tłoczonego soku jabłkowego, zadać Bayanusy bez wody ani cukru (mogę do beczki 65L czy musi być balon i rurka) ?
Jak się zakończy fermentacja dodać 2L spirytusu i odpędzić następująco: Na pełnej kolumnie odebrać przedgon jak na spirytus a potem wyjąć segmenty ze stalą, wypełnienie z bufora i na szybkim odbiorze z minimalnym refluksem odebrać wszystko wraz z pogonami aż do wody.
Odpęd przegotować bez wypełnienia w buforze, tylko 20cm miedzi i 35cm wypełnienia nad OLM odbierając z LM najpierw przedgon a potem gon. Nie wiem jeszcze jak używać termometru w wypełnieniu nad OLM więc okolice przedgonów i pogonów w oddzielne buteleczki. Papugi nie mam.
- Co zrobić z buforem przy destylacji nastawu jabłkowego ? Nie mogę go usunąć bo mam na szerokim gardle.
Wystarczy zostawić otwarty przepływ do zbiornika czy trzeba tez z bufora wyjąć wypełnienie czy też wogóle sobie odpuścić ?
- Mam głowicę UFO zintegrowaną z wypełnieniem nad OLM. Termometr w UFO mierzy mi temperaturę nie wiadomo czego, czy mogę użyć termometru gdzieś w połowie między LM a OLM ? Czy wtedy gotowac na pustej rurze nad OLM ?
Plan jest taki, żeby kupić 40-45L tłoczonego soku jabłkowego, zadać Bayanusy bez wody ani cukru (mogę do beczki 65L czy musi być balon i rurka) ?
Jak się zakończy fermentacja dodać 2L spirytusu i odpędzić następująco: Na pełnej kolumnie odebrać przedgon jak na spirytus a potem wyjąć segmenty ze stalą, wypełnienie z bufora i na szybkim odbiorze z minimalnym refluksem odebrać wszystko wraz z pogonami aż do wody.
Odpęd przegotować bez wypełnienia w buforze, tylko 20cm miedzi i 35cm wypełnienia nad OLM odbierając z LM najpierw przedgon a potem gon. Nie wiem jeszcze jak używać termometru w wypełnieniu nad OLM więc okolice przedgonów i pogonów w oddzielne buteleczki. Papugi nie mam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 12:47 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 97
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 3803
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Może być beczka, ja zawsze tak robię. Spitytusu lepiej dodać niż dosładzać. Ja zawsze robię odpęd na samym katalizatorze + głowica do 99,5-99,8 stopnia w kegu. Jak w buforze masz miedź, to możesz postawić głowicę na buforze. Teraz robię drugą destylację na półkowej, ale kiedyś wysypywałem 2/3 sprężynek z kolumny i jechałem, po odebraniu przedgonów, w opcji "pot still" z całkowicie otwartym zaworkiem, do 94 stopni na głowicy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 97
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Przepędziłem dzisiaj 25 litrów soku jabłkowego na pełnej kolumnie.
40 minut stabilizacji, kropelkowy odbiór przedgonów 200 ml i jazda z zaworkiem odkręconym niemal na maksa.
Ciągnąłem do 95 stopni na kegu, proces prowadziłem według wskazań termometru na głowicy od 77 stopni do momentami 90.
Efekt:
Pozyskałem 3,8 litra destylatu o mocy 70%. W smaku dość ostry z wyczuwalną, jabłkową nutą.
Rozcieńczyłem do 50 % i zaciągnąłem potężnego łyka (właściwie kilka ). Po kilku sekundach, w ustach pojawia się aromat jabłek, delikatny, a zarazem dominujący nad alkoholem. Wydaje mi się, że miesiąc leżakowania złagodzi ostry smak trunku.
Jak dla mnie bomba, czegoś takiego oczekiwałem a obawy, że pełna kolumna wyczyści dokładnie posmak jabłek, okazały sie płonne.
40 minut stabilizacji, kropelkowy odbiór przedgonów 200 ml i jazda z zaworkiem odkręconym niemal na maksa.
Ciągnąłem do 95 stopni na kegu, proces prowadziłem według wskazań termometru na głowicy od 77 stopni do momentami 90.
Efekt:
Pozyskałem 3,8 litra destylatu o mocy 70%. W smaku dość ostry z wyczuwalną, jabłkową nutą.
Rozcieńczyłem do 50 % i zaciągnąłem potężnego łyka (właściwie kilka ). Po kilku sekundach, w ustach pojawia się aromat jabłek, delikatny, a zarazem dominujący nad alkoholem. Wydaje mi się, że miesiąc leżakowania złagodzi ostry smak trunku.
Jak dla mnie bomba, czegoś takiego oczekiwałem a obawy, że pełna kolumna wyczyści dokładnie posmak jabłek, okazały sie płonne.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 19:30 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Dokładnie. To trochę frustrujące, bo przy cukrówkach korektę robię cztery czy pięć razy a tu praktycznie nie można odejść od kolumny. Ale przecież nasze hobby dla cierpliwych jest, no nie?JasnyPierun pisze: Jak tam temp rosła zmniejszałeś odbiór czy jak?
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Nastawiłem właśnie kompoty i za około tydzień chcę puszczać. Też na pełnej kolumnie chciałem przepuścić ale myślałem żeby prowadzić wg termometru na 10 półce, hmm może lepiej by było po stabilizacji i odebraniu przedgonów kropelkowo zjechać mocą do ok 1kW i tak jechać na max otwartym zaworku?
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 20:01 przez JasnyPierun, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Na otwartym zaworze i bez refluksu to ilość wypełnienia w kolumnie - myślę - powinna mieć mniejsze znaczenie ale obawiam się, że bufor mi namiesza ...
W buforze mam stal, miedź w oddzielnym segmencie.Doody pisze:Jak w buforze masz miedź, to możesz postawić głowicę na buforze.
Na otwartym zaworze i bez refluksu to ilość wypełnienia w kolumnie - myślę - powinna mieć mniejsze znaczenie ale obawiam się, że bufor mi namiesza ...
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Jeżeli musisz to zaopatrz się w nawet najprostszy regulator, to bardzo ułatwia sprawę ☺
Następnym razem staraj się robić korekty grzaniem a nie zaworkiem. Wprowadzając rekluks do procesu oczyszczasz w pewnym stopniu destylat z aromatów.kombiii pisze:Dokładnie. To trochę frustrujące, bo przy cukrówkach korektę robię cztery czy pięć razy a tu praktycznie nie można odejść od kolumny. Ale przecież nasze hobby dla cierpliwych jest, no nie?JasnyPierun pisze: Jak tam temp rosła zmniejszałeś odbiór czy jak?
Jeżeli musisz to zaopatrz się w nawet najprostszy regulator, to bardzo ułatwia sprawę ☺
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 97
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Podawanie temperatur na głowicy powinno się robić razem z podawaniem mocy grzania (oraz typu głowicy, średnicy rury), na wypadek, gdyby ktoś się chciał wzorować.
Zauważyłem, że grzejąc mocą 1200W, również trzeba po pewnym czasie, dość krótkim, skręcać zaworek na głowicy aabratek, aby nie przekroczyć 92 stopnie na niej.
Natomiast grzejąc mocą 700W, jak temperatura osiągnie 92 stopnie na głowicy to już od dawna leci syf.
Zauważyłem, że grzejąc mocą 1200W, również trzeba po pewnym czasie, dość krótkim, skręcać zaworek na głowicy aabratek, aby nie przekroczyć 92 stopnie na niej.
Natomiast grzejąc mocą 700W, jak temperatura osiągnie 92 stopnie na głowicy to już od dawna leci syf.
-
- Posty: 3803
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Przy drugiej destylacji powinien pomóc a nie przeszkodzić ale szczerze mówiąc stosowałem bufor tylko do rektyfikacji cukrówek więc nie jestem do końca pewny. Ale wydaje mi się, że koledzy stosują bufor również przy destylacjach smakowych.
Przy odpędzie nie ma znaczenia bo ani na moment nie przykręcisz zaworka aby refluks mógł wypełnić bufor.wkg_1 pisze: W buforze mam stal, miedź w oddzielnym segmencie.
Na otwartym zaworze i bez refluksu to ilość wypełnienia w kolumnie - myślę - powinna mieć mniejsze znaczenie ale obawiam się, że bufor mi namiesza ...
Przy drugiej destylacji powinien pomóc a nie przeszkodzić ale szczerze mówiąc stosowałem bufor tylko do rektyfikacji cukrówek więc nie jestem do końca pewny. Ale wydaje mi się, że koledzy stosują bufor również przy destylacjach smakowych.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Chętnie, ale nie mam regulatora mocy. Na razie kolumnę bedę rozbudowywał o moduł obniżonego odbioru OLM, później przyjdzie czas na regulator..Gacek pisze: Następnym razem staraj się robić korekty grzaniem a nie zaworkiem.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Witam, sok z jabłek z sokowirówki normalnej? Ja mam tylko wolnoobrotową i z tego co wiem to będę miał gęsty sok, mogę go rozrobić z wodą? Czy taki gęsty?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 maja 2019, 16:18 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Powód: interpunkcja
-
- Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Ja zawsze robię zacier (Nastaw robisz nie zacier - MANOWAR) z jakiegoś owocu (wiśnie, aronia, winogron, malina i raz z mandarynek) i po przepuszczeniu i odstaniu w butelkach ładnie i delikatnie pachnie tymi owocami. Mi osobiście najbardziej się podoba zapach malinowy:)
Ale słyszałem kiedyś o zawieszonym słoiku pomiędzy kolumnę i chłodnicę (coś w stylu odstojnika), w którym umieszczamy owoc z którego robiliśmy nastaw. Podobno fajnie opary przejmują zapach ze słoika. Próbował ktoś podobny sposób?
Ale słyszałem kiedyś o zawieszonym słoiku pomiędzy kolumnę i chłodnicę (coś w stylu odstojnika), w którym umieszczamy owoc z którego robiliśmy nastaw. Podobno fajnie opary przejmują zapach ze słoika. Próbował ktoś podobny sposób?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 maja 2019, 21:44 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Witam, mam jabłka z zeszłego roku które po wrzuceniu do sokowirówki robi się papka a nie sok - jest tak gęste, że łyżka staje pionowo. Mogę to rozcieńczyć ? Chciałbym też dodać cukru. Baniak mam bez płaszcza, destylować będę na kolumnie, jabłek mam około 80 kilo i przerobionych jest około 40 procent, resztę wiertarka z mieszadłem
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 cze 2019, 09:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Ale po co Ci do tego woda? Tam jest naprawdę wystarczająca ilość H2O. Dodaj pektoenzymu i drożdże i cierpliwie czekaj.
Podczas fermentacji zrobi się wystarczająco rzadkie.
Cukier? Po co?
Jeśli chcesz dodawać cukier i wodę, to po prostu rozpuść cukier w wodzie i do tego dodaj drożdże.
Podczas fermentacji zrobi się wystarczająco rzadkie.
Cukier? Po co?
Jeśli chcesz dodawać cukier i wodę, to po prostu rozpuść cukier w wodzie i do tego dodaj drożdże.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Ok,tak zrobię. Mam drożdże winne Browina ( aktywne suszone ) i mam też pożywkę do nich ,też dać?
Scalone
Zrobiłem tak- starkowałem na maszynie do tarcia ziemniaków, i jestem zadowolony, jest sok i rzadki mus, dam pożywkę do drożdży i drożdże, pektoenzymów nie mam, nie dam cukru i wody.
Scalone
Zrobiłem tak- starkowałem na maszynie do tarcia ziemniaków, i jestem zadowolony, jest sok i rzadki mus, dam pożywkę do drożdży i drożdże, pektoenzymów nie mam, nie dam cukru i wody.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 cze 2019, 11:43 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: