Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: PiotrusPan »

I nie zraź się po pierwszym razie. Przy jabłkach dość długo lecą przedgony. Wytrwaj jak najdłużej. Destylat nabierze jako takiej ogłady po pewnym czasie. Na początku nie oszałamia, lecz to się zmieni.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
promocja
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

Heh, to mam niezły mętlik w głowie. :P Co człowiek, to opinia.
Zrobię tak, jak sobie umyśliłem, na pelnej kolumnie, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

Nastaw jest gotowy, zatrzymał sie na 0 Blg.
Nie klarowałem, tylko zlałem znad osadu i zaraz idzie na rurę na pełną kolumnę. 8-)
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: wkg_1 »

A takie pytania:
- Co zrobić z buforem przy destylacji nastawu jabłkowego ? Nie mogę go usunąć bo mam na szerokim gardle.
Wystarczy zostawić otwarty przepływ do zbiornika czy trzeba tez z bufora wyjąć wypełnienie czy też wogóle sobie odpuścić ?
- Mam głowicę UFO zintegrowaną z wypełnieniem nad OLM. Termometr w UFO mierzy mi temperaturę nie wiadomo czego, czy mogę użyć termometru gdzieś w połowie między LM a OLM ? Czy wtedy gotowac na pustej rurze nad OLM ?

Plan jest taki, żeby kupić 40-45L tłoczonego soku jabłkowego, zadać Bayanusy bez wody ani cukru (mogę do beczki 65L czy musi być balon i rurka) ?
Jak się zakończy fermentacja dodać 2L spirytusu i odpędzić następująco: Na pełnej kolumnie odebrać przedgon jak na spirytus a potem wyjąć segmenty ze stalą, wypełnienie z bufora i na szybkim odbiorze z minimalnym refluksem odebrać wszystko wraz z pogonami aż do wody.

Odpęd przegotować bez wypełnienia w buforze, tylko 20cm miedzi i 35cm wypełnienia nad OLM odbierając z LM najpierw przedgon a potem gon. Nie wiem jeszcze jak używać termometru w wypełnieniu nad OLM więc okolice przedgonów i pogonów w oddzielne buteleczki. Papugi nie mam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 12:47 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: niebieski-n2 »

Po co chcesz dolewać spirytus?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: Doody »

Może być beczka, ja zawsze tak robię. Spitytusu lepiej dodać niż dosładzać. Ja zawsze robię odpęd na samym katalizatorze + głowica do 99,5-99,8 stopnia w kegu. Jak w buforze masz miedź, to możesz postawić głowicę na buforze. Teraz robię drugą destylację na półkowej, ale kiedyś wysypywałem 2/3 sprężynek z kolumny i jechałem, po odebraniu przedgonów, w opcji "pot still" z całkowicie otwartym zaworkiem, do 94 stopni na głowicy.
Pozdrawiam
Darek

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: niebieski-n2 »

A jakiej głowicy? Aabratek?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: Doody »

Tak, na aabratku
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

Przepędziłem dzisiaj 25 litrów soku jabłkowego na pełnej kolumnie.
40 minut stabilizacji, kropelkowy odbiór przedgonów 200 ml i jazda z zaworkiem odkręconym niemal na maksa.
Ciągnąłem do 95 stopni na kegu, proces prowadziłem według wskazań termometru na głowicy od 77 stopni do momentami 90.
Efekt:
Pozyskałem 3,8 litra destylatu o mocy 70%. W smaku dość ostry z wyczuwalną, jabłkową nutą.
Rozcieńczyłem do 50 % i zaciągnąłem potężnego łyka (właściwie kilka :odlot: ). Po kilku sekundach, w ustach pojawia się aromat jabłek, delikatny, a zarazem dominujący nad alkoholem. Wydaje mi się, że miesiąc leżakowania złagodzi ostry smak trunku.
Jak dla mnie bomba, czegoś takiego oczekiwałem a obawy, że pełna kolumna wyczyści dokładnie posmak jabłek, okazały sie płonne.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 19:30 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

JasnyPierun
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
Ulubiony Alkohol: Driny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: JasnyPierun »

To wydaje się bardzo łatwe, ale jak to było że zaworek prawie na maxa i prowadziłeś wg termometru na głowicy? Jak tam temp rosła zmniejszałeś odbiór czy jak?
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

JasnyPierun pisze: Jak tam temp rosła zmniejszałeś odbiór czy jak?
Dokładnie. To trochę frustrujące, bo przy cukrówkach korektę robię cztery czy pięć razy a tu praktycznie nie można odejść od kolumny. Ale przecież nasze hobby dla cierpliwych jest, no nie? :lol:
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

JasnyPierun
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
Ulubiony Alkohol: Driny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: JasnyPierun »

Nastawiłem właśnie kompoty i za około tydzień chcę puszczać. Też na pełnej kolumnie chciałem przepuścić ale myślałem żeby prowadzić wg termometru na 10 półce, hmm może lepiej by było po stabilizacji i odebraniu przedgonów kropelkowo zjechać mocą do ok 1kW i tak jechać na max otwartym zaworku?
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 20:01 przez JasnyPierun, łącznie zmieniany 1 raz.

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: wkg_1 »

Doody pisze:Jak w buforze masz miedź, to możesz postawić głowicę na buforze.
W buforze mam stal, miedź w oddzielnym segmencie.
Na otwartym zaworze i bez refluksu to ilość wypełnienia w kolumnie - myślę - powinna mieć mniejsze znaczenie ale obawiam się, że bufor mi namiesza ...
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: .Gacek »

kombiii pisze:
JasnyPierun pisze: Jak tam temp rosła zmniejszałeś odbiór czy jak?
Dokładnie. To trochę frustrujące, bo przy cukrówkach korektę robię cztery czy pięć razy a tu praktycznie nie można odejść od kolumny. Ale przecież nasze hobby dla cierpliwych jest, no nie? :lol:
Następnym razem staraj się robić korekty grzaniem a nie zaworkiem. Wprowadzając rekluks do procesu oczyszczasz w pewnym stopniu destylat z aromatów.
Jeżeli musisz to zaopatrz się w nawet najprostszy regulator, to bardzo ułatwia sprawę ☺
Pozdrawiam Gacek.

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: niebieski-n2 »

Podawanie temperatur na głowicy powinno się robić razem z podawaniem mocy grzania (oraz typu głowicy, średnicy rury), na wypadek, gdyby ktoś się chciał wzorować.
Zauważyłem, że grzejąc mocą 1200W, również trzeba po pewnym czasie, dość krótkim, skręcać zaworek na głowicy aabratek, aby nie przekroczyć 92 stopnie na niej.
Natomiast grzejąc mocą 700W, jak temperatura osiągnie 92 stopnie na głowicy to już od dawna leci syf.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: Doody »

wkg_1 pisze: W buforze mam stal, miedź w oddzielnym segmencie.
Na otwartym zaworze i bez refluksu to ilość wypełnienia w kolumnie - myślę - powinna mieć mniejsze znaczenie ale obawiam się, że bufor mi namiesza ...
Przy odpędzie nie ma znaczenia bo ani na moment nie przykręcisz zaworka aby refluks mógł wypełnić bufor.
Przy drugiej destylacji powinien pomóc a nie przeszkodzić ale szczerze mówiąc stosowałem bufor tylko do rektyfikacji cukrówek więc nie jestem do końca pewny. Ale wydaje mi się, że koledzy stosują bufor również przy destylacjach smakowych.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

.Gacek pisze: Następnym razem staraj się robić korekty grzaniem a nie zaworkiem.
Chętnie, ale nie mam regulatora mocy. Na razie kolumnę bedę rozbudowywał o moduł obniżonego odbioru OLM, później przyjdzie czas na regulator.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: chilka69 »

Witam, sok z jabłek z sokowirówki normalnej? Ja mam tylko wolnoobrotową i z tego co wiem to będę miał gęsty sok, mogę go rozrobić z wodą? Czy taki gęsty?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 maja 2019, 16:18 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: Kamal »

Taki jaki otrzymasz na nastaw, i później destylacja.
K. :)
Obrazek

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: wkg_1 »

Drożdże pomogą i wolnoobrotowemu Huronowi :D

gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: gorzalka84 »

Ja zawsze robię zacier (Nastaw robisz nie zacier - MANOWAR) z jakiegoś owocu (wiśnie, aronia, winogron, malina i raz z mandarynek) i po przepuszczeniu i odstaniu w butelkach ładnie i delikatnie pachnie tymi owocami. Mi osobiście najbardziej się podoba zapach malinowy:)
Ale słyszałem kiedyś o zawieszonym słoiku pomiędzy kolumnę i chłodnicę (coś w stylu odstojnika), w którym umieszczamy owoc z którego robiliśmy nastaw. Podobno fajnie opary przejmują zapach ze słoika. Próbował ktoś podobny sposób?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 maja 2019, 21:44 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: chilka69 »

Witam, mam jabłka z zeszłego roku które po wrzuceniu do sokowirówki robi się papka a nie sok - jest tak gęste, że łyżka staje pionowo. Mogę to rozcieńczyć ? Chciałbym też dodać cukru. Baniak mam bez płaszcza, destylować będę na kolumnie, jabłek mam około 80 kilo i przerobionych jest około 40 procent, resztę wiertarka z mieszadłem
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 cze 2019, 09:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: arTii »

Ale po co Ci do tego woda? Tam jest naprawdę wystarczająca ilość H2O. Dodaj pektoenzymu i drożdże i cierpliwie czekaj.
Podczas fermentacji zrobi się wystarczająco rzadkie.
Cukier? Po co?
Jeśli chcesz dodawać cukier i wodę, to po prostu rozpuść cukier w wodzie i do tego dodaj drożdże.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: chilka69 »

Ok,tak zrobię. Mam drożdże winne Browina ( aktywne suszone ) i mam też pożywkę do nich ,też dać?

Scalone
Zrobiłem tak- starkowałem na maszynie do tarcia ziemniaków, i jestem zadowolony, jest sok i rzadki mus, dam pożywkę do drożdży i drożdże, pektoenzymów nie mam, nie dam cukru i wody.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 cze 2019, 11:43 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: arTii »

Możesz dać pożywkę - nie powinna zaszkodzić.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: JanOkowita »

@chilka69 - po przefermentowaniu tej papki nie da się oddzielić martwych komórek drożdży od papki - więc siłą rzeczy będzie smrodek.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: chilka69 »

Tak też myślę, zrobię to przez prasę. Akurat kupiłem 6 litrowa z workiem ,na allegro zapłaciłem 310 złotych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”