Witam
Dzisiaj butelkowalem moje wino z czarnej porzeczki i wiśni z lata zeszłego roku. Przed zlewaniem do butelek dodałem zbyt duża dawkę siarki, ok 12g na 15l, bo miałem napisane na miarkach 0.33 , 0.5 i 0.75 i myślałem, że jest to dawka w gramach a okazało się, że jest to dawka do dodawania cukru dla danych butelkach przed butelkowaniem piwa.. W rzeczywistości było to odpowiednio 2, 4 i 6g...
Czy moge bezpiecznie mimo wszystko spożyć te wino? czy z czasem poziom siarki nie zmniejszy się w butelkach?
Jest To bardzo słodkie wino, robione na drożdżach enovini, ok 17%.
Będę wdzięczny za każda poradę
Duża dawka siarki przed butelkowaniem
-
- Posty: 169
- Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Duża dawka siarki przed butelkowaniem
NIe dasz rady tego spożyć...
Powinno być maksymalnie 1,3 gr ty masz 10x więcej
http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... ki_31.html
Powinno być maksymalnie 1,3 gr ty masz 10x więcej
http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... ki_31.html
Ostatnio zmieniony sobota, 9 mar 2019, 17:04 przez Woodworm, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Duża dawka siarki przed butelkowaniem
A jakbym te wino wylal z powrotem do pojemnika fermentacyjnego i dolal resztę 25l, które mi zostało? Ta całą dawka rozłożyła by się na 40 litrów więc było by ok? Czy lepiej wylać te wino A w tych 25 litrach już prawidłowo odmierzyc te 2g na bale 25l i by starczyło, żeby znowu nie przesadzić.