Piwo bez procentów

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
Krzysiekv40
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 28 cze 2014, 20:56
Podziękował: 1 raz

Post autor: Krzysiekv40 »

Witam forumowiczów.
Zakupiłem zestaw surowców na piwo "WITBIER 11,5 BLG"
Skład:
-Słód pilzzneński 2.0 kg
-Płatki pszenne 2.0 kg
-Chmiel Premiant 10 g
-Kolendra 6 g
-Curacao 25 g
-Drożdże suche CBW Gozdawa

Wszystko robione wg.przepisu który był dołączony, jedyny problem to z wysłodowaniem i filtracją zacieru.
Drożdże uwodnione zadane do brzęczki o temp.20*C .
BLG startowe 12.
Wyszło mi tego 19l. postawiłem fermentor w piwnicy gdzie jest temp.17-18*C fermentacja ruszyła na drugi dzień i tak to stało 3 tygodnie, bez fermentacji cichej,po tym czasie zmierzylem BLG ok.0* ,a także 0 procentów .
Co się mogło stać ?
Czy można by dolać spirytusu ?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Krzysiek.
alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Piwo bez procentów

Post autor: Doody »

Pomiar zawartości alkoholu w przefermentowanym zacierze jest niemożliwy. To "zero" na cukromierzu sugeruje, że w płynie jest na bank jakiś alkohol. Myślę, że około 5-6 %
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Krzysiekv40
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 28 cze 2014, 20:56
Podziękował: 1 raz
Re: Piwo bez procentów

Post autor: Krzysiekv40 »

Alkohomierz też pokazuje 0%.
W wcześniejszych warkach alkohomierz jakieś tam % pokazywał.
Czy może mieć wpływ na tą sytuację środek do dezynfekcji, użyłem go pierwszy raz NaOH (sody kaustycznej), oczywiście kilka razy fermentor płukałem wodą, zimną i ciepłą na przemian, następnie woda z kwaskiem cytrynowym i na koniec wrzątek.
Pozdrawiam i dziękuje Krzysiek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Piwo bez procentów

Post autor: Zygmunt »

Alkoholomierz jest "głupi"- mierzy gęstość. Jak wrzucisz go do budyniu i zostanie na 60%, to nie znaczy, że tyle jest w nim alkoholu. Alkoholomierz pokazuje prawdę tylko w wodnych roztworach czystego etanolu. Mierzenie nim piwa ma taki sam sens, jak moczenie w nim patyka, czy łyżki- pokażą dokładnie to samo, czyli nic.

W Twoim przypadku alkohol obliczysz wyłącznie z odczytu cukromierza- różnica 12 stopni Ballinga wskazuje na ok. 6% alkoholu w gotowym piwie. Przy takich niskich stężeniach możesz korzystać ze wzoru:
(Blg początkowe - Blg końcowe) : 1,938 = % zawartość alkoholu w piwie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
Krzysiekv40
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 28 cze 2014, 20:56
Podziękował: 1 raz
Re: Piwo bez procentów

Post autor: Krzysiekv40 »

Więc butelkuje.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika

Aveczek
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 15 lip 2018, 00:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Piwo bez procentów

Post autor: Aveczek »

Butelkuj śmiało, z blg jakie podałeś wychodzi na to, że masz około 6% alko w piwku :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”