Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Alieee16
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 19:47
Załączniki
Jak rozcieńczyć nalewkę pigwową?

Postautor: Alieee16 » piątek, 28 gru 2018, 19:53

Dzień dobry.
Pierwszy raz w życiu robiłam nalewkę pigwową.
Zrobiłam sok z owoców a następnie w proporcji 1:1 dodałam spirytusu. Po przestaniu około 2 miesięcy jest nie do wypicia, czuć sam spirytus. Proszę o pomoc w jaki sposób ją najlepiej rozcieńczyć żeby nie wyszła za słaba.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam, Alicja :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 gru 2018, 13:43 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online

acurlydrug
300
Posty: 308
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwowa?

Postautor: acurlydrug » piątek, 28 gru 2018, 22:36

Za słaba w jakim sensie? Procentowym czy smakowym?
Rozcieńcz sokiem wg proporcji z kalkulatorów dostępnych online do mocy, jaką chcesz.


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwowa?

Postautor: wkg_1 » sobota, 29 gru 2018, 00:16

A ja bym wykorzystał otrzymany płyn (bo to nie nalewka) do zrobienia nalewki.
Tzn skroił pigwowca, wybrał nasiona, poszatkował na maszynce na plasterki i zalał tym co masz. Po minimum trzech miesiącach (a lepiej po sześciu) zlał, pigwowca zasypał cukrem, poczekał aż się rozpuści i zmieszał z tym co zlałaś. W razie potrzeby dosłodził miodem. Pigwowca chyba jeszcze można dostać, obrodził w tym roku wyjątkowo.


Autor tematu
Alieee16
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 19:47
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwowa?

Postautor: Alieee16 » sobota, 29 gru 2018, 09:16

Czytałam że to co już zrobiłam można rozcieńczyć albo woda albo wódką. Teraz czuć z niej sam spirytus i nie wiem czym rozcieńczyć i w jakiej proporcji, czym zniwelować ten mocny smak spirytusu, ale też żeby po rozcieńczaniu nie wyszła za słaba.
Sok robiłam ze swoich owoców i niestety nie mam już więcej bo bardzo dużo narobiłam soku.


wawaldek11
2000
Posty: 2355
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwowa?

Postautor: wawaldek11 » sobota, 29 gru 2018, 11:16

Dalsze eksperymenty polecam robić na małych ilościach, np. 100 ml i jak efekt będzie dobry, to idź na całość ;)
Jeśli jest za mocne procentowo, to rozcieńcz sokiem jeśli go masz lub wodą. Z podanego niepełnego opisu wynika, że ma ok. 48%. Sporo jak na nalewkę, a dla mnie w szczególności. Żeby spożywać komfortowo, to ustalam na ok 35%. Czy robisz ten trunek na słodko, bo cukier łagodzi odczucia i warto dodać.
Jak zrobiłaś sok, bo to też ma znaczenie na ewentualne rady. I z czego - pigwy czy pigwowca?
Pigwowiec jest bardzo esencjonalny i lepiej zalewać owoce, bo do nalewu przechodzą też składniki, które przy innych metodach pozyskania soku mogą pozostać w wytłoczynach.
P.S.
Dobrze jest dokładnie i krok po kroku opisywać swoje działania - szybciej można uzyskać dobre rady.
Pozdrawiam,
Waldek

Online

acurlydrug
300
Posty: 308
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwowa?

Postautor: acurlydrug » sobota, 29 gru 2018, 13:05

Alieee16 pisze: Sok robiłam ze swoich owoców i niestety nie mam już więcej bo bardzo dużo narobiłam soku.

Bardzo dużo narobiłaś i już nie masz? ;)
Pamiętaj, że wodą rozcieńczysz smak. Wódką jeszcze bardziej, bo więcej trzeba jej dodać (i oczywiście nie zejdziesz poniżej 40%).
Ja zawsze maceruję owoce zalane alkoholem w ilości minimalnej do przykrycia. Dzięki temu po odciśnięciu owoców muszę podnieść % a nie go obniżać :)
Kolega wyżej podał teoretyczny %, który masz. Teraz stronka z kalkulatorem i będziesz wiedziała, ile dodać wody/soku/czego tam chcesz.


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwowa?

Postautor: wkg_1 » sobota, 29 gru 2018, 13:24

Nie ma owoców bo poszły na sok ; )
Alkohol jakoś magicznie "znika" z czasem dojrzewania. I wychodzi na wierzch cukier. Jeżeli nie dosładzałaś to dodatek cukru rozpuszczonego w małej ilości wody (mieszaj, żeby się nie skarmelizował) i czas dojrzewania może zupełnie zmienić odczucia.
Ja bym tak zadziałał na części soku a reszta niech czeka na nowe owoce.


Autor tematu
Alieee16
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 19:47
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwowa?

Postautor: Alieee16 » sobota, 29 gru 2018, 19:51

Robiłam z pigwy i pigwowca. Owoce zasypałam cukrem i z tego powstało jakieś 6 litrów soku.
2 litry soku zmieszałam z 2 litrami spirytusu.
Wybaczcie że tak po omacku, ale kompletnie się nie znam to była moja pierwsza próba. Powiedźcie więc ile dolać do tego wody, żeby było dobre (skoro mówicie że powinno być ok. 35%?).

Dziękuje wam bardzo za pomoc :)
Ostatnio zmieniony sobota, 29 gru 2018, 21:11 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Online

acurlydrug
300
Posty: 308
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwowa?

Postautor: acurlydrug » sobota, 29 gru 2018, 21:43

Ile razy trzeba powtarzać, że dostępne są kalkulatory online?!
Skoro potrafisz obsługiwać forum, to także Pana Google.

Sorry za ton, ale skoro prosi się o pomoc to przydałoby się czytać odpowiedzi, sugestie, a nie czekać, aż wszystko zrobią za człowieka. Chyba jestem w złych czasach urodzona, bo to częste teraz, i 'normalne'...


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwowa?

Postautor: wkg_1 » sobota, 29 gru 2018, 21:59

To pozostał Ci jeszcze sok niezmieszany ze spirytusem ?
Rozcieńczałbym raczej tym sokiem niż wodą ... dolej litr i poczekaj z miesiąc.
Pigwówka się długo układa, ja zwykle napoczynam gdy zaczynam robić następną ...

https://homedistiller.org/calcs/dilute

Tu masz kalkulatorek, wstaw swoje 4L, obecne 50% i pożądane rozcieńczenie 35% wyjdzie Ci 1,7 L.
Ale rób to stopniowo i na próbkach.
Ostatnio zmieniony sobota, 29 gru 2018, 22:14 przez wkg_1, łącznie zmieniany 2 razy.


Autor tematu
Alieee16
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 19:47
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwowa?

Postautor: Alieee16 » niedziela, 30 gru 2018, 13:14

No niestety może jestem zwykłą blondynką bo nie do końca rozumiem te kalkulatory, ale dziękuje za Twoją wyczerpującą odpowiedz bardzo mi się przydała.

Spróbuję rozcieńczyć z sokiem i woda, dziękuje za odpowiedź.
Życzę wszystkiego dobrego w nowym roku.


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwową?

Postautor: wkg_1 » niedziela, 30 gru 2018, 14:02

Właśnie cały w tym cymes żeby nie dawać wody - sok da Ci smak i rozcieńczy a woda smak odbierze ; ((


wawaldek11
2000
Posty: 2355
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwową?

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 30 gru 2018, 14:46

Alieee16 - masz jeszcze te ponalewkowe owoce?
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
Alieee16
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 19:47
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwową?

Postautor: Alieee16 » niedziela, 30 gru 2018, 19:22

Okej spróbuję dolać soku, boję się tylko że właśnie słodkie będzie bardzo. Ale odleje z pół litra i zmieszam tak jak mi kalkulator podpowie i zobaczymy.

Owoce zostały ususzone, do podgryzania albo do herbaty. :)

Dzięki Panowie serdecznie za pomoc :)


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwową?

Postautor: wkg_1 » niedziela, 30 gru 2018, 20:34

Na przyszłość najpierw alkohol na owoce dobrze poszatkowane tak żeby tylko zakryło, niech się dobrze zmaceruje, zlać nalew, zasypać owoce cukrem (z umiarem) żeby wysuszyć owoce z alkoholu i go odzyskać, potem najwyżej dosłodzić i tyle.


Autor tematu
Alieee16
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 19:47
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwową?

Postautor: Alieee16 » niedziela, 30 gru 2018, 21:00

Jestem bardzo wdzięczna za odpowiedź dziękuje!


lesu.pl
100
Posty: 110
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwową?

Postautor: lesu.pl » poniedziałek, 31 gru 2018, 18:32

Witajcie. Należy brać pod uwagę fakt, że większość przepisów na nalewki jest powielana bezwiednie z przepisów nawet z okresu zaborów i przedwojennych. Dysponowano wówczas spirytusem 80 procent. Ale o tym przepisywacze nie wspominają bo nie wiedzą. Ja pigwowca poszatkowanego i bez gniazd nasiennych zasypuję cukrem. Sok zlewam dla tych co nie
mogą a owoce z resztkami cukru zalewam alk.
40 do 45 procent. Czasem nawet 25-30. Po maceracji rzadko dolewam soku czy wody. Owoce zalewam przeważnie kilka centymetrów ponad ich poziom. Czekam parę miesięcy , zlewam słodki alkohol i owoce zalewam powtórnie. Po kolejnych kilku miesiącach mam równie smaczną półsłodką wódeczkę. Dla mniej wybrednych można zalać 3 raz . Pigwowiec jest bardzo aromatyczny. Na pigwie tego smaku nie osiągniemy, ale każdy ma inny gust.


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwową?

Postautor: wkg_1 » poniedziałek, 31 gru 2018, 19:00

A nie sfermentuje Ci ten pigwowiec ?
Ja zamroziłem bo nie mogłem od razu robić, potem zasypałem cukrem i po 3 dniach zaczęła się fermentacja.
Niestety fermentacja sprawiła, że kwasowość pigwowca zniknęła - a był piekielnie aromatyczny w tym roku. Może wróci ale się mocno obawiam bo dużo tego zrobiłem ; (


lesu.pl
100
Posty: 110
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwową?

Postautor: lesu.pl » poniedziałek, 31 gru 2018, 20:04

Staram się nie trzymać długo owoców w cukrze. Zasadniczo cukru daję naprawdę dużo - około 0,6 kg na kilogram pigwowca. Po dwóch - trzech dniach zasypuję ponownie górę owoców aby były całkowicie przysypane. Jak coś zaczyna się dziać to albo zalewam całość alkoholem albo zlewam sok i osobno zalewam sok i osobno owoce. Cóż pigwowiec dla uzyskania soku lubi dużo cukru i wymaga chłodniejszego pomieszczenia. Jeśli nie dopuścimy do wstępnej fermentacji i będzie miał stosowną ilość cukru to nie musimy go pasteryzować. U mnie stoi 3 rok i wszedł tylko w ciemniejsze tonacje pomarańczowego.

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1935
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Jak rozcieńczyć nalewkę pigwową?

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 31 gru 2018, 20:13

Pigwowiec zacząĺ fermentować po 5 dniach... porażka. Drugą partię najpierw zalałem destylatem 70% a później zasypałem cukrem aby odzyskać alko i ukryty aromat owoców.
Pozdrawiam Gacek.


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości