Pierwsze błędy

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
SkipTrip
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2018, 17:40

Post autor: SkipTrip »

Witam serdecznie.
Posiadam prostą kolumnę na kegu 50 z dwoma grzałkami 1,5kW i 2 kW. Pierwszy zacier: cukier, turbo drożdże, woda zgodnie z instrukcją na opakowaniu wyszedł fatalny. Bimber śmierdział drożdżami, po drugiej destylacji był ostry. Było to moje pierwsze pędzenie. Chciałbym się zapytać co nie tak. Czy jest na forum ktoś z okolic Częstochowy i chciałby (miałby czas) na kilka minut rozmowy celem wprowadzenia?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony piątek, 21 gru 2018, 20:10 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

chudi
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 21 kwie 2016, 14:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Polska Dębiona lecz nie tylko
Podziękował: 20 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: chudi »

Witam, zacier? Czy nastaw? Wielka różnica! Napisz co, z czego, na czym (drożdże) i jak przygotowałeś przed gonem, jak prowadziłeś proces.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze błędy

Post autor: arTii »

Po pierwsze - zwyczaj jest taki, że pierwszy post to przywitanie w dziale przywitań :)
Po drugie opisz jaką masz kolumnę. Większość kolumn nie jest krzywa ;) tylko są proste :D Ale kolumna kolumnie nierówna.
A po trzecie opisz dokładnie jak zrobiłeś nastaw (nie zacier!) ponieważ nikt nie potrafi wywróżyć co jest akurat napisane na opakowaniu Twoich drożdży.
No i na koniec jak prowadziłeś proces destylacji.
Wtedy może Ci ktoś będzie w stanie pomóc
Ostatnio zmieniony piątek, 21 gru 2018, 21:02 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
SkipTrip
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2018, 17:40
Re: Pierwsze błędy

Post autor: SkipTrip »

Przepraszam za moje złe zachowanie, w przyszłości naprawię swoje błędy, kolumna typu pot still z dwoma odstojnikami, wysokość 70cm, nastaw z turbo drożdży browin turbo yeast to jest na opakowaniu napisane. Pierwsze pędzenie bez żadnego wypełnienia kolumny, strasznie śmierdziało drożdżami, druga destylacja z wypełnieniem (skuwano nierdzewne) zaczęło lecieć 86/8 % i tak całą destylację lecz aromat też nie był za ciekawy.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Scalono.

Przywitanie w dziale.
Ostatnio zmieniony piątek, 21 gru 2018, 21:43 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: acurlydrug »

Wylewane wszystko do zbiornika czy sklarowane?

Autor tematu
SkipTrip
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2018, 17:40
Re: Pierwsze błędy

Post autor: SkipTrip »

Nastaw wstępnie oczyszczony( przefiltrowany)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze błędy

Post autor: arTii »

Nadal nie opisałeś dokładnie.
Fermentacja
1) Ile cukru/ile wody - czyli jakie BLG startowe i jaka temperatura startowa
2) Jak długo, w jakiej temperaturze fermentacja trwała
3) Ile BLG miał nastaw po zakończeniu fermentacji
4) Czy nastaw został sklarowany po zakończeniu fermentacji?
Destylacja:
Już wiem że masz pot-stilla z odstojnikami - nigdy go nie miałem ale koledzy mają :D - przez odstojniki dużo syfu się dostaje do destylatu
6) Czy jest jakiś refluks na tej "kolumnie"?
7) jaka średnica kolumny, jakie to wypełnienie (skuwano nierdzewny???) i czy cała kolumna wypełniona?
9) jakie tempo odbioru destylatu?
10) "zaczęło lecieć 86/8 % i tak całą destylację" - nie rozumiem tego - przetłumacz...
11) czy w trakcie destylacji opróżniałeś odstojniki?
12) kiedy kupiłeś tę aparaturę? może jeszcze będziesz mógł ją zwrócić? - i kupić porządną kolumnę rektyfikacyjną. Jesli nie lubisz posmaku bimbru tak jak ja, to jedyne rozsądne wyjście.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: Dwaid »

"skuwano nierdzewne" wymień na sprężynki miedziane :)
Nastaw wyklaruj środkiem do klarowania (w sklepie forumowym znajdziesz dwuskładnikowy).
Zaopatrz się w szklaną kolumnę filtracyjną i węgiel aktywny - przed filtracją najlepiej mocno schłodzić produkt, warunki pogodowe temu sprzyjają.
Jeśli to klasyczny pot-still z dwoma odstojnikami, to nic lepszego nie wymyślisz, ale przynajmniej będzie to pijalne :)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: masterpaw2 »

@arTiiarTii :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:, jeśli młody przeżyje Twój ostrzał (daję mu 50%), to będą z niego ludzie :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze błędy

Post autor: arTii »

@masterpaw2 - jaki ostrzał? - zadałem mu proste pytania pomocnicze na które łatwo odpowiedzieć. Po prostu jestem w stanie zrozumieć, że ktoś, kto nie miał nigdy z tym do czynienia (ja kiedyś też zaczynałem) nie wie o co my pytamy i co jest istotne...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
SkipTrip
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2018, 17:40
Re: Pierwsze błędy

Post autor: SkipTrip »

Arti masz racje, nie wiem co to refluks na kolumnie. Nastaw nie wiem jakie miał blg bo dopiero dzisiaj zakupiłem bilingomierze, niestety nie zapisywałem nic więc parametrów nie podam.
Fermentacja trwała 6 dni

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 11:40 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: zzibii »

Zawsze możesz sobie wyliczyć BLG "ręcznie" na papierze lub z aplikacji na telefon: AlcoCalk Mobile. Przykładowo: 3,5 litra wody plus 1 kg cukru daje 4,1 l nastawu o wartości 22,22 BLG.

Autor tematu
SkipTrip
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2018, 17:40
Re: Pierwsze błędy

Post autor: SkipTrip »

Panowie, to takie coś, przekrój rury 60 brak wypełnienia.
Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 14:15 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: kmarian »

SkipTrip pisze:... niestety nie zapisywałem nic więc parametrów nie podam. ...
Zapiski to podstawa. Pamięć jest strasznie ulotna, zwłaszcza gdy masz wiele do zapamiętania. Ja w większości przypadków zapisuję daty, temperatury, ilości składników, miejsce pozyskania tychże składników, smak, wrażenia itp. Jak sobie czasem nie zapiszę, to mam zagwozdkę.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze błędy

Post autor: arTii »

No to trudno będzie Ci powiedzieć co było nie tak :(
Generalnie sprzęt masz niestety do kitu :( Co z nim możesz zrobić? KEG jest OK, góra albo bardzo do przerobienia, albo do wyrzucenia/sprzedania/oddania
Ale o tym później.
Najpierw nastaw - drożdże których użyłeś mają kiepską opinię jeśli chodzi o czas fermentacji więc najprawdopodobniej nastaw nie był przefermentowany do końca.
Na początek kup sobie drożdże (z mojego własnego doświadczenia) Alcotec Turbo Yeast Pure 48.
KEG masz 50l więc kup 2 paczki (da się jedną paczką ale to później jak już opanujesz temat i zdobędziesz więcej doświadczenia), rozpuść cukier (13kg) w 40l wody.
Będziesz miał około 24,5BLG
Jak woda będzie miała 20-25°C dobrze napowietrz (mieszadło do farby i wiertarka - 5 minut intensywnego mieszania) i później dodaj drożdże. Zamieszaj. Dodaj 2 opakowania węgla płynnego
Nie zamykaj szczelnie fermentora, zadbaj o to, żeby nastaw nie miał za zimno ani za gorąco. Najlepiej żeby miał około 20°C (temperatura nastawu) i zostaw na tydzień.
Po tygodniu powinno być przefermentowane. Na górze nastaw powinien zacząć się klarować, czyli robić przezroczysty, zaś BLG powinno wynosić około -3 (minus trzy) czyli poniżej zera (zawarty alkohol w nastawie powoduje że spławik zanurza się głębiej)
Jeśli jeszcze nie zaczął się nastaw klarować i BLG jest na plusie - zostaw i czekaj aż zakończy się fermentacja.
Po zakończeniu fermentacji spuść nastaw do innego pojemnika znad osadu (na dnie zostanie około 2l), dobrze odgazuj (poprzez intensywne mieszanie) i użyj DuoKlaru - też potrzebujesz 2 opakowania - instrukcja na opakowaniu.
Zajmie to kolejną dobę lub dwie. Nastaw powinien być przejrzysty niemalże jak woda. Ściągnij znów znad osadu i zalej do destylatora i puszczaj.

Teraz o destylatorze - nie spotkałem się jeszcze z dobrym (dla mnie) alkoholem z takiego sprzętu. Niby jakiś tam refluks to ma, ale mizerny. Do tego te odstojniki powodują że to co się złego w nich zgromadzi później zaciąga do alkoholu. Naprawdę jeśli masz tylko możliwość to zwrócić, to zrób to czym prędzej Jeśli nie to zastanów się jak możesz się tego pozbyć. Jeśli nie pozbędziesz się tego, to można to przerobić ale wymaga to spawania.
Ewentualnie partyzantka - odciąć odstojniki, zrobić z rurki miedzianej spiralę wokół góry "kolumny", podłączyć ją do wody poprzez oddzielny zaworek do regulacji refluksu a wężykiem silikonowym połączyć skraplacz z "kolumną"
Oczywiście kolumnę wypełnić - najlepiej sprężynkami nierdzewnymi a na dole podeprzeć je zmywakiem.
Oczywiście po prawidłowej destylacji (minimum 2x) przepuścić rozcieńczony urobek przez dobry węgiel aktywny.
Powinno wtedy być już w miarę pijalne.
Jeśli Cię stać kup nawet podstawową kolumnę typu aabratek. Jak będziesz chciał coś kupić - pytaj zanim kupisz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 15:22 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
SkipTrip
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2018, 17:40
Re: Pierwsze błędy

Post autor: SkipTrip »

Ale to panowie nie da rady z tymi odstojnikami nic innego zrobić może jakby przedłużyć kolumnę, wrzucić dużo wypełnienia? Nic ?
Robiłem raz na takiej bardzo archaicznej z kany po mleku i dwoma słoikami i był piękny urobek rurka chłodząca była w miednicy z wymienną woda i urobek był cudowny po pierwszym gotowaniu.



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 17:39 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: rozrywek »

SkipTrip - mniej pisania, więcej czytania.
Bo nie wytrzymam.

Przynajmniej tytuł tematu jest w miarę rozsądny.
Szacun dla kolegów którzy się mordują, aby wyprowadzić cię na prostą.
I nie od razu na forum bez pukania i z buciorami tylko do lektury podstaw. Wchodzisz na portal, i dopiero stamtąd zaczynasz, także wróć się.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: .Gacek »

ArTii dał Ci rozwiązanie podane na złotej tacy. Bierz przykład od ludzi bardziej doświadczonych w tym wspaniałym hobby. kmarian również podpowiedział aby założyć sobie zeszycik, nawet niewiesz jak bardzo jest pomocny. Zacznij od dobrego "uczciwego" nastawu, kup zmywaki w lidlu a odstojniki owiń dokładnie starymi szmatami jeżeli tak bardzo chcesz je zostawić. Na forum znajdziesz odpowiedź na każde pytanie, proponuję lekturę tematu " mój sposób na zimne palce".
Pozdrawiam Gacek.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze błędy

Post autor: arTii »

SkipTrip pisze:Ale to panowie nie da rady z tymi odstojnikami nic innego zrobić może jakby przedłużyć kolumnę, wrzucić dużo wypełnienia? Nic ?
Po co Ci te odstojniki? Masz jakieś wytłumaczenie dla nich? Przedłuż kolumnę jeśli tylko masz na to budżet, wrzuć dużo wypełnienia - najlepiej porządne sprężynki nierdzewne. Dołóż do tego refluks zewnętrzny z rurki miedzianej i porządnie ociepl całość.
Ale prościej wymień ją na zwykłego aabratka - nie wyjdzie dużo drożej. A jeśli znajdziesz jelenia któremu sprzedasz swoją rurę, to może i taniej wyjdzie...
SkipTrip pisze:Robiłem raz na takiej bardzo archaicznej z kany po mleku i dwoma słoikami i był piękny urobek rurka chłodząca była w miednicy z wymienną woda i urobek był cudowny po pierwszym gotowaniu.
Ty tak serio? Ja najprawdopodobniej odmówił bym spróbowania tego po powąchaniu efektu z odległości pół metra...
Przyjedź do Rzeszowa to poczęstuję Cię moim destylatem i wtedy powiesz czy tamten urobek był cudowny... Chociaż i tak uważam że jeszcze daleko mi do ideału.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: .Gacek »

arTii pisze: Chociaż i tak uważam że jeszcze daleko mi do ideału.
Bardzo szanuję ludzi skromnych :klaszcze:
Ale do brzegu... Ja zaczynałem z tego samego poziomu. Wtedy myślałem, że to absolut... jeżeli autor tematu chwyci bakcyla sam pójdzie w dobrym kierunku. I nie musi to być aabratek, na początek proponuję głowicę Bokakoba / Thora. Pytanie podstawowe jakiego trunku szuka...
Pozdrawiam Gacek.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze błędy

Post autor: arTii »

A co można szukać z cukru :D
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: .Gacek »

ArTii przestań się zgrywać. Napewno autor tematu wie, że cukrówka jest idealna do podstaw opanowania procesu bo ten zawsze jest przewidywalny i niemalże za każdym razem identyczny. Poza tym można zrobić dobrą wódkę z duchem buraka ☺
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
SkipTrip
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2018, 17:40
Re: Pierwsze błędy

Post autor: SkipTrip »

Panowie, kurczaki jestem naprawdę zielony w temacie. Kupiłem tą aparaturę z dobrą myślą tak mnie namawiał sprzedawca w sklepie. Napisałem wątek, aby mi ktoś pomógł wytłumaczyć, a nie od razu skakał że to nie tak, to nie tak. Prosiłbym o jakieś rozsądne opinie pomysł jak przekształcić mam nadzieję, że za jakiś czas ja będę mógł udzielać rad.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 21:50 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwsze błędy

Post autor: Bimberpołudnie »

A ja podam ci mój przepis, ponieważ nie mogę zgodzić że wszyatkimbtym, co podał kolega arTii - bez urazy

Nastaw - mam kega 30L, więc rozpuszczam 7 kg cukru w takiej ilości wody, aby w sumie było 30l nastawu. Ponieważ masz baniak 50 - proponuję zrobić razy dwa. Drożdży używam T48, niebieskich bądź czerwonych - zależy co akurat jest na sklepie. Nie napowietrzam nastawu - leję ciepłą wodę z kranu i to załatwia sprawę. Nie daję żadnego węgla w płynie - po co to?
Po 10 dniach w temperaturze pokojowej nastaw nadaje się do gotowania - klaruje się sam - jest przezroczysty i koloru ledwie słomkowego. W porównaniu do preparatów do klarowania - nastaw potrzebuje dwóch dni więcej, ale chemii w tym hobby jak naj mniej - o to przecież chodzi.
Teraz sprzęt - jeśli nie możesz się go pozbyć - odetnij odstojniki, połącz chłodzenie jak radzą wyżej, jednak wypełnij ją nie sprężynkami nierdzewnymi a MIEDZIANYMI.
Lepiej by było, gdybyś na tą rurę z obcietymi odstoinikami przyspawał złączkę i położył głowicę abratka. Uzyskasz wtedy ponad 90proc i pijany po puszczeniu przez węgiel trunek.
A NAJLEPIEJ by było, gdybyś dokupił jeszcze metr rury, wypełnił ją sprężynkami nierdzewnymi - budżetowo mogą być zmywaki - a z twojej rury zrobił 20-40 cm dokładaną część wypełnioną miedzią. Z oszczędności również mogą być zmywaki. Wtedy dopiero nastanie nowa jakość
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 23:35 przez Bimberpołudnie, łącznie zmieniany 1 raz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze błędy

Post autor: arTii »

@Bimberpołudnie - wszystko pięknie ale...
1) 2x30l = 60l a KEG ma tylko 50l, czyli zalać do niego powinno się max 45l.
2) Po co węgiel w płynie - na początku nauki pozwala na więcej. Wyłapuje od razu trochę smrodków - jeśli wyszedł trunek niepijalny, to na pewno on nie zaszkodzi
3) Napowietrzanie - Ty lejesz ciepłą wodę z kranu i co? sam cukier się rozpuszcza? Czy mieszasz przy okazji napowietrzając.
4) Czasami nastaw się sklaruje po 2 dniach a czasami po tygodniu dodatkowo. Jeśli autor wątku się sparzył na początku - niech zacznie od klaru - później jak nabierze wprawy - może zrezygnuje
5) Dlaczego wypełnić sprężynkami miedzianymi? Tego zupełnie nie rozumiem. Ile związków siarki jest w cukrówce?
Ale co ja tam wiem....
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: zzibii »

Tu się nie zgodzę z kolegą @Bimberpołudnie. Po pierwsze jak masz kega "30" to z 30 litrów nastawu wlewasz max 26-27 litrów. Trzeba zawsze uwzględnić, że od temp płyn zwiększa objętość. Po drugie trzeba napowietrzać. Ciepła woda z kranu może posiadać niewielką ilość tlenu niezbędną do rozmnożenia się drożdży. Napowietrzanie zajmuje kilka minut pracy wiertarką. Dodatkowo po wsypaniu drożdży trzeba jeszcze je dokładnie wymieszać, to dodatkowo napowietrzy wodę. Do tego proponuję zakup zwykłego termometru do pomiaru temp wody i potem pracującego nastawu (w sklepie zoologicznym do akwarium za kilka zeta).
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: lesgo58 »

SkipTrip pisze:Ale to panowie nie da rady z tymi odstojnikami nic innego zrobić może jakby przedłużyć kolumnę, wrzucić dużo wypełnienia? Nic ?
Tak - da radę. Potnij tę kolumnę którą posiadasz i połącz wszystkie elementy w całość tworząc jedną prostą kolumnę bez rozgałęzień. Część z zimnymi palcami umocuj na górze kolumny. Wypełnij w całości i masz gotową kolumnę, która da ci więcej radości niż ta co ją kupiłeś. A jak będziesz chciał jeszcze bardziej uprościć robotę to kupisz sobie najprostszą głowicę np. aabratek i będziesz robił takie trunki, że wszyscy wokół będą Ci zazdrościć.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2018, 07:31 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: kmarian »

SkipTrip pisze:... wyszedł fatalny. Bimber śmierdział drożdżami, po drugiej destylacji był ostry. ...
Tak delikatnie jak Ciebie, raczej niewielu traktowano. Rad podanych przez kolegów masz wiele i wszystkie są dobre, albo w miarę dobre. Oczywiście możesz nic nie zmieniać, efekt jednak będzie podobny to tego co opisałeś w pierwszym poście.
Napiszę co ja bym zrobił.
Kupiłbym 1 metr rury Φ 60,3 (taką chyba masz). Przeciąłbym posiadaną przez ciebie kolumnę przy samym "fittingu", dospawałbym zakupiony odcinek do tegoż "fittingu". Na drugim końcu tej rury wspawałbym element umożliwiający łączenie 2 elementów (kryza, flansza albo na bogato SMS) - mam bazę do dalszych rozwiązań. Rurę oczyścić, umyć i wypełnić jakimś wypełnieniem, na górę na przykład krótką spiralkę - http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 05#p158105, a tu jak wygląda to w rzeczywistości - http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 91#p158091. Napisałem, bo już tak zrobiłem i mam sobie taki CM do "smakówek".
Do tej rury przymocować możesz: aabratka, młoty Thora, Nixona Stone'a albo coś innego. Możesz też przymocować to co odciąłeś, wtedy jednak wrócisz do punktu wyjścia.

Rad od kolegów masz wiele, powinieneś skorzystać. Rozumiem, że masz opory przed zmianami - też taki byłem. :twisted:

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze błędy

Post autor: arTii »

kmarian pisze:Tak delikatnie jak Ciebie, raczej niewielu traktowano.
Może to zbliżające się święta powodują że zacząłem mówić ludzkim głosem - hihihi....
Twoje rady są w porządku, ale czy jest sens to dospawywać, dokładać złącza itp? Jak policzyć dobrze, to tnąc, spawając dojdziemy niemalże do kwoty za którą da się zrobić nową kolumnę.
Ile oszczędności będzie wykorzystując 1mb rury którą ma? Na PW podpowiedziałem koledze, żeby poprzecinał połączenia do odstojników tak, żeby w razie czego mógł sobie połączyć je wężykiem silikonowym, a można też w ten sposób obejść odstojniki. Koszt - znikomy - zmieści się w 5zł :) Dostanie w zasadzie prostego PSa. Dokładając zmywaki (koszt - kilkanaście zł) i pseudo refluks (najdroższa część - około 2mb rurki CU za około 30zł) może coś z tego będzie...
Całość modyfikacji powinna zamknąć się kwotą 50-60zł - Jak na próby i zabawę - chyba dobra kwota...
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2018, 10:27 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwsze błędy

Post autor: Bimberpołudnie »

arTii pisze: @Bimberpołudnie - wszystko pięknie ale...
1) 2x30l = 60l a KEG ma tylko 50l, czyli zalać do niego powinno się max 45l.
Reszta szczelnie zamknięta w np szklanym dymionie na wino poczeka do następnego gotowania. Na drugie gotowanie można zrobić 30L nastawu.

Ad 2 -niech będzie. Nie zaszkodzi
arTii pisze: 3) Napowietrzanie - Ty lejesz ciepłą wodę z kranu i co? sam cukier się rozpuszcza? Czy mieszasz przy okazji napowietrzając
Cukier sam się nie rozpuści. Mieszam dużą łyżką cedzakową. Nie widzę potrzeby dodatkowego napowiwtrzania podczas mieszania. Woda z kranu lana tak, aby spadała z kilkunastu cm do pojemnika załatwia sprawę. Drożdże mnożą się bez przeszkód. Skoro coś działa - nie widzę sensu ulepszenia, bo lepszego efektu nie zauważę.
arTii pisze: 4) Czasami nastaw się sklaruje po 2 dniach a czasami po tygodniu dodatkowo. Jeśli autor wątku się sparzył na początku - niech zacznie od klaru - później jak nabierze wprawy - może zrezygnuje
Kilka lat zawsze nastaw mam samoczynnie sklarowany po 10 dniach od nastawienia. Po co więc pchać chemię?
arTii pisze:5) Dlaczego wypełnić sprężynkami miedzianymi? Tego zupełnie nie rozumiem. Ile związków siarki jest w cukrówce?...
Miałem pierwszą kolumnę wypełnioną samą KO. Trunek wychodził pijany, jednak miał bimbrowaty aromat. Po uzupełnieniu wypełnienia o 20cm miedzi smrodek zniknął, więc jednak zawartość związków, jakie miedź wyłapuje jest zauważalna.... U kolegi kolumienka krótka, więc czyścić trzeba jeszcze bardziej
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Pierwsze błędy

Post autor: kmarian »

Z ekonomicznego punktu widzenia Kolego arTii, masz rację. Faktycznie przesadziłem z tym metrem rury, wystarczy 60 do 70 cm, chodzi o partycjonowanie wypełnienia. Napisałem co ja bym zrobił, ja jednak skażony jestem wieloletnim bagażem doświadczeń. :twisted:

Autor tematu
SkipTrip
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2018, 17:40
Re: Pierwsze błędy

Post autor: SkipTrip »

Panowie może i Panie, dzisiaj zrobiłem pierwszy nastaw z gruszek, drożdże użyte alcotec turbofruit, 50l nastawu. Tak jak radziliście wszystko opisałem zakupiłem kilka przyrządów i czekamy tydzień. Nie zrobiłem jeszcze porządku z aparatura, ale w tym tygodniu będę wspawywal szeroki wlew, przedłużę trochę rurę o 80 cm i będziemy działać. Mam nadzieje ze za jakiś czas ja będę mógł dawać rady tak jak wy mi, za co bardzo dziękuje


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”