Pierwsze błędy
Witam serdecznie.
Posiadam prostą kolumnę na kegu 50 z dwoma grzałkami 1,5kW i 2 kW. Pierwszy zacier: cukier, turbo drożdże, woda zgodnie z instrukcją na opakowaniu wyszedł fatalny. Bimber śmierdział drożdżami, po drugiej destylacji był ostry. Było to moje pierwsze pędzenie. Chciałbym się zapytać co nie tak. Czy jest na forum ktoś z okolic Częstochowy i chciałby (miałby czas) na kilka minut rozmowy celem wprowadzenia?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Posiadam prostą kolumnę na kegu 50 z dwoma grzałkami 1,5kW i 2 kW. Pierwszy zacier: cukier, turbo drożdże, woda zgodnie z instrukcją na opakowaniu wyszedł fatalny. Bimber śmierdział drożdżami, po drugiej destylacji był ostry. Było to moje pierwsze pędzenie. Chciałbym się zapytać co nie tak. Czy jest na forum ktoś z okolic Częstochowy i chciałby (miałby czas) na kilka minut rozmowy celem wprowadzenia?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony piątek, 21 gru 2018, 20:10 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze błędy
Po pierwsze - zwyczaj jest taki, że pierwszy post to przywitanie w dziale przywitań
Po drugie opisz jaką masz kolumnę. Większość kolumn nie jest krzywa tylko są proste Ale kolumna kolumnie nierówna.
A po trzecie opisz dokładnie jak zrobiłeś nastaw (nie zacier!) ponieważ nikt nie potrafi wywróżyć co jest akurat napisane na opakowaniu Twoich drożdży.
No i na koniec jak prowadziłeś proces destylacji.
Wtedy może Ci ktoś będzie w stanie pomóc
Po drugie opisz jaką masz kolumnę. Większość kolumn nie jest krzywa tylko są proste Ale kolumna kolumnie nierówna.
A po trzecie opisz dokładnie jak zrobiłeś nastaw (nie zacier!) ponieważ nikt nie potrafi wywróżyć co jest akurat napisane na opakowaniu Twoich drożdży.
No i na koniec jak prowadziłeś proces destylacji.
Wtedy może Ci ktoś będzie w stanie pomóc
Ostatnio zmieniony piątek, 21 gru 2018, 21:02 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Re: Pierwsze błędy
Przepraszam za moje złe zachowanie, w przyszłości naprawię swoje błędy, kolumna typu pot still z dwoma odstojnikami, wysokość 70cm, nastaw z turbo drożdży browin turbo yeast to jest na opakowaniu napisane. Pierwsze pędzenie bez żadnego wypełnienia kolumny, strasznie śmierdziało drożdżami, druga destylacja z wypełnieniem (skuwano nierdzewne) zaczęło lecieć 86/8 % i tak całą destylację lecz aromat też nie był za ciekawy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Scalono.
Przywitanie w dziale.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Scalono.
Przywitanie w dziale.
Ostatnio zmieniony piątek, 21 gru 2018, 21:43 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze błędy
Nadal nie opisałeś dokładnie.
Fermentacja
1) Ile cukru/ile wody - czyli jakie BLG startowe i jaka temperatura startowa
2) Jak długo, w jakiej temperaturze fermentacja trwała
3) Ile BLG miał nastaw po zakończeniu fermentacji
4) Czy nastaw został sklarowany po zakończeniu fermentacji?
Destylacja:
Już wiem że masz pot-stilla z odstojnikami - nigdy go nie miałem ale koledzy mają - przez odstojniki dużo syfu się dostaje do destylatu
6) Czy jest jakiś refluks na tej "kolumnie"?
7) jaka średnica kolumny, jakie to wypełnienie (skuwano nierdzewny???) i czy cała kolumna wypełniona?
9) jakie tempo odbioru destylatu?
10) "zaczęło lecieć 86/8 % i tak całą destylację" - nie rozumiem tego - przetłumacz...
11) czy w trakcie destylacji opróżniałeś odstojniki?
12) kiedy kupiłeś tę aparaturę? może jeszcze będziesz mógł ją zwrócić? - i kupić porządną kolumnę rektyfikacyjną. Jesli nie lubisz posmaku bimbru tak jak ja, to jedyne rozsądne wyjście.
Fermentacja
1) Ile cukru/ile wody - czyli jakie BLG startowe i jaka temperatura startowa
2) Jak długo, w jakiej temperaturze fermentacja trwała
3) Ile BLG miał nastaw po zakończeniu fermentacji
4) Czy nastaw został sklarowany po zakończeniu fermentacji?
Destylacja:
Już wiem że masz pot-stilla z odstojnikami - nigdy go nie miałem ale koledzy mają - przez odstojniki dużo syfu się dostaje do destylatu
6) Czy jest jakiś refluks na tej "kolumnie"?
7) jaka średnica kolumny, jakie to wypełnienie (skuwano nierdzewny???) i czy cała kolumna wypełniona?
9) jakie tempo odbioru destylatu?
10) "zaczęło lecieć 86/8 % i tak całą destylację" - nie rozumiem tego - przetłumacz...
11) czy w trakcie destylacji opróżniałeś odstojniki?
12) kiedy kupiłeś tę aparaturę? może jeszcze będziesz mógł ją zwrócić? - i kupić porządną kolumnę rektyfikacyjną. Jesli nie lubisz posmaku bimbru tak jak ja, to jedyne rozsądne wyjście.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 61
- Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pierwsze błędy
"skuwano nierdzewne" wymień na sprężynki miedziane
Nastaw wyklaruj środkiem do klarowania (w sklepie forumowym znajdziesz dwuskładnikowy).
Zaopatrz się w szklaną kolumnę filtracyjną i węgiel aktywny - przed filtracją najlepiej mocno schłodzić produkt, warunki pogodowe temu sprzyjają.
Jeśli to klasyczny pot-still z dwoma odstojnikami, to nic lepszego nie wymyślisz, ale przynajmniej będzie to pijalne
Nastaw wyklaruj środkiem do klarowania (w sklepie forumowym znajdziesz dwuskładnikowy).
Zaopatrz się w szklaną kolumnę filtracyjną i węgiel aktywny - przed filtracją najlepiej mocno schłodzić produkt, warunki pogodowe temu sprzyjają.
Jeśli to klasyczny pot-still z dwoma odstojnikami, to nic lepszego nie wymyślisz, ale przynajmniej będzie to pijalne
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze błędy
@masterpaw2 - jaki ostrzał? - zadałem mu proste pytania pomocnicze na które łatwo odpowiedzieć. Po prostu jestem w stanie zrozumieć, że ktoś, kto nie miał nigdy z tym do czynienia (ja kiedyś też zaczynałem) nie wie o co my pytamy i co jest istotne...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Re: Pierwsze błędy
Arti masz racje, nie wiem co to refluks na kolumnie. Nastaw nie wiem jakie miał blg bo dopiero dzisiaj zakupiłem bilingomierze, niestety nie zapisywałem nic więc parametrów nie podam.
Fermentacja trwała 6 dni
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Fermentacja trwała 6 dni
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 11:40 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Pierwsze błędy
Zapiski to podstawa. Pamięć jest strasznie ulotna, zwłaszcza gdy masz wiele do zapamiętania. Ja w większości przypadków zapisuję daty, temperatury, ilości składników, miejsce pozyskania tychże składników, smak, wrażenia itp. Jak sobie czasem nie zapiszę, to mam zagwozdkę.SkipTrip pisze:... niestety nie zapisywałem nic więc parametrów nie podam. ...
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze błędy
No to trudno będzie Ci powiedzieć co było nie tak
Generalnie sprzęt masz niestety do kitu Co z nim możesz zrobić? KEG jest OK, góra albo bardzo do przerobienia, albo do wyrzucenia/sprzedania/oddania
Ale o tym później.
Najpierw nastaw - drożdże których użyłeś mają kiepską opinię jeśli chodzi o czas fermentacji więc najprawdopodobniej nastaw nie był przefermentowany do końca.
Na początek kup sobie drożdże (z mojego własnego doświadczenia) Alcotec Turbo Yeast Pure 48.
KEG masz 50l więc kup 2 paczki (da się jedną paczką ale to później jak już opanujesz temat i zdobędziesz więcej doświadczenia), rozpuść cukier (13kg) w 40l wody.
Będziesz miał około 24,5BLG
Jak woda będzie miała 20-25°C dobrze napowietrz (mieszadło do farby i wiertarka - 5 minut intensywnego mieszania) i później dodaj drożdże. Zamieszaj. Dodaj 2 opakowania węgla płynnego
Nie zamykaj szczelnie fermentora, zadbaj o to, żeby nastaw nie miał za zimno ani za gorąco. Najlepiej żeby miał około 20°C (temperatura nastawu) i zostaw na tydzień.
Po tygodniu powinno być przefermentowane. Na górze nastaw powinien zacząć się klarować, czyli robić przezroczysty, zaś BLG powinno wynosić około -3 (minus trzy) czyli poniżej zera (zawarty alkohol w nastawie powoduje że spławik zanurza się głębiej)
Jeśli jeszcze nie zaczął się nastaw klarować i BLG jest na plusie - zostaw i czekaj aż zakończy się fermentacja.
Po zakończeniu fermentacji spuść nastaw do innego pojemnika znad osadu (na dnie zostanie około 2l), dobrze odgazuj (poprzez intensywne mieszanie) i użyj DuoKlaru - też potrzebujesz 2 opakowania - instrukcja na opakowaniu.
Zajmie to kolejną dobę lub dwie. Nastaw powinien być przejrzysty niemalże jak woda. Ściągnij znów znad osadu i zalej do destylatora i puszczaj.
Teraz o destylatorze - nie spotkałem się jeszcze z dobrym (dla mnie) alkoholem z takiego sprzętu. Niby jakiś tam refluks to ma, ale mizerny. Do tego te odstojniki powodują że to co się złego w nich zgromadzi później zaciąga do alkoholu. Naprawdę jeśli masz tylko możliwość to zwrócić, to zrób to czym prędzej Jeśli nie to zastanów się jak możesz się tego pozbyć. Jeśli nie pozbędziesz się tego, to można to przerobić ale wymaga to spawania.
Ewentualnie partyzantka - odciąć odstojniki, zrobić z rurki miedzianej spiralę wokół góry "kolumny", podłączyć ją do wody poprzez oddzielny zaworek do regulacji refluksu a wężykiem silikonowym połączyć skraplacz z "kolumną"
Oczywiście kolumnę wypełnić - najlepiej sprężynkami nierdzewnymi a na dole podeprzeć je zmywakiem.
Oczywiście po prawidłowej destylacji (minimum 2x) przepuścić rozcieńczony urobek przez dobry węgiel aktywny.
Powinno wtedy być już w miarę pijalne.
Jeśli Cię stać kup nawet podstawową kolumnę typu aabratek. Jak będziesz chciał coś kupić - pytaj zanim kupisz.
Generalnie sprzęt masz niestety do kitu Co z nim możesz zrobić? KEG jest OK, góra albo bardzo do przerobienia, albo do wyrzucenia/sprzedania/oddania
Ale o tym później.
Najpierw nastaw - drożdże których użyłeś mają kiepską opinię jeśli chodzi o czas fermentacji więc najprawdopodobniej nastaw nie był przefermentowany do końca.
Na początek kup sobie drożdże (z mojego własnego doświadczenia) Alcotec Turbo Yeast Pure 48.
KEG masz 50l więc kup 2 paczki (da się jedną paczką ale to później jak już opanujesz temat i zdobędziesz więcej doświadczenia), rozpuść cukier (13kg) w 40l wody.
Będziesz miał około 24,5BLG
Jak woda będzie miała 20-25°C dobrze napowietrz (mieszadło do farby i wiertarka - 5 minut intensywnego mieszania) i później dodaj drożdże. Zamieszaj. Dodaj 2 opakowania węgla płynnego
Nie zamykaj szczelnie fermentora, zadbaj o to, żeby nastaw nie miał za zimno ani za gorąco. Najlepiej żeby miał około 20°C (temperatura nastawu) i zostaw na tydzień.
Po tygodniu powinno być przefermentowane. Na górze nastaw powinien zacząć się klarować, czyli robić przezroczysty, zaś BLG powinno wynosić około -3 (minus trzy) czyli poniżej zera (zawarty alkohol w nastawie powoduje że spławik zanurza się głębiej)
Jeśli jeszcze nie zaczął się nastaw klarować i BLG jest na plusie - zostaw i czekaj aż zakończy się fermentacja.
Po zakończeniu fermentacji spuść nastaw do innego pojemnika znad osadu (na dnie zostanie około 2l), dobrze odgazuj (poprzez intensywne mieszanie) i użyj DuoKlaru - też potrzebujesz 2 opakowania - instrukcja na opakowaniu.
Zajmie to kolejną dobę lub dwie. Nastaw powinien być przejrzysty niemalże jak woda. Ściągnij znów znad osadu i zalej do destylatora i puszczaj.
Teraz o destylatorze - nie spotkałem się jeszcze z dobrym (dla mnie) alkoholem z takiego sprzętu. Niby jakiś tam refluks to ma, ale mizerny. Do tego te odstojniki powodują że to co się złego w nich zgromadzi później zaciąga do alkoholu. Naprawdę jeśli masz tylko możliwość to zwrócić, to zrób to czym prędzej Jeśli nie to zastanów się jak możesz się tego pozbyć. Jeśli nie pozbędziesz się tego, to można to przerobić ale wymaga to spawania.
Ewentualnie partyzantka - odciąć odstojniki, zrobić z rurki miedzianej spiralę wokół góry "kolumny", podłączyć ją do wody poprzez oddzielny zaworek do regulacji refluksu a wężykiem silikonowym połączyć skraplacz z "kolumną"
Oczywiście kolumnę wypełnić - najlepiej sprężynkami nierdzewnymi a na dole podeprzeć je zmywakiem.
Oczywiście po prawidłowej destylacji (minimum 2x) przepuścić rozcieńczony urobek przez dobry węgiel aktywny.
Powinno wtedy być już w miarę pijalne.
Jeśli Cię stać kup nawet podstawową kolumnę typu aabratek. Jak będziesz chciał coś kupić - pytaj zanim kupisz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 15:22 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Re: Pierwsze błędy
Ale to panowie nie da rady z tymi odstojnikami nic innego zrobić może jakby przedłużyć kolumnę, wrzucić dużo wypełnienia? Nic ?
Robiłem raz na takiej bardzo archaicznej z kany po mleku i dwoma słoikami i był piękny urobek rurka chłodząca była w miednicy z wymienną woda i urobek był cudowny po pierwszym gotowaniu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Robiłem raz na takiej bardzo archaicznej z kany po mleku i dwoma słoikami i był piękny urobek rurka chłodząca była w miednicy z wymienną woda i urobek był cudowny po pierwszym gotowaniu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 17:39 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pierwsze błędy
SkipTrip - mniej pisania, więcej czytania.
Bo nie wytrzymam.
Przynajmniej tytuł tematu jest w miarę rozsądny.
Szacun dla kolegów którzy się mordują, aby wyprowadzić cię na prostą.
I nie od razu na forum bez pukania i z buciorami tylko do lektury podstaw. Wchodzisz na portal, i dopiero stamtąd zaczynasz, także wróć się.
Bo nie wytrzymam.
Przynajmniej tytuł tematu jest w miarę rozsądny.
Szacun dla kolegów którzy się mordują, aby wyprowadzić cię na prostą.
I nie od razu na forum bez pukania i z buciorami tylko do lektury podstaw. Wchodzisz na portal, i dopiero stamtąd zaczynasz, także wróć się.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pierwsze błędy
ArTii dał Ci rozwiązanie podane na złotej tacy. Bierz przykład od ludzi bardziej doświadczonych w tym wspaniałym hobby. kmarian również podpowiedział aby założyć sobie zeszycik, nawet niewiesz jak bardzo jest pomocny. Zacznij od dobrego "uczciwego" nastawu, kup zmywaki w lidlu a odstojniki owiń dokładnie starymi szmatami jeżeli tak bardzo chcesz je zostawić. Na forum znajdziesz odpowiedź na każde pytanie, proponuję lekturę tematu " mój sposób na zimne palce".
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze błędy
Ale prościej wymień ją na zwykłego aabratka - nie wyjdzie dużo drożej. A jeśli znajdziesz jelenia któremu sprzedasz swoją rurę, to może i taniej wyjdzie...
Przyjedź do Rzeszowa to poczęstuję Cię moim destylatem i wtedy powiesz czy tamten urobek był cudowny... Chociaż i tak uważam że jeszcze daleko mi do ideału.
Po co Ci te odstojniki? Masz jakieś wytłumaczenie dla nich? Przedłuż kolumnę jeśli tylko masz na to budżet, wrzuć dużo wypełnienia - najlepiej porządne sprężynki nierdzewne. Dołóż do tego refluks zewnętrzny z rurki miedzianej i porządnie ociepl całość.SkipTrip pisze:Ale to panowie nie da rady z tymi odstojnikami nic innego zrobić może jakby przedłużyć kolumnę, wrzucić dużo wypełnienia? Nic ?
Ale prościej wymień ją na zwykłego aabratka - nie wyjdzie dużo drożej. A jeśli znajdziesz jelenia któremu sprzedasz swoją rurę, to może i taniej wyjdzie...
Ty tak serio? Ja najprawdopodobniej odmówił bym spróbowania tego po powąchaniu efektu z odległości pół metra...SkipTrip pisze:Robiłem raz na takiej bardzo archaicznej z kany po mleku i dwoma słoikami i był piękny urobek rurka chłodząca była w miednicy z wymienną woda i urobek był cudowny po pierwszym gotowaniu.
Przyjedź do Rzeszowa to poczęstuję Cię moim destylatem i wtedy powiesz czy tamten urobek był cudowny... Chociaż i tak uważam że jeszcze daleko mi do ideału.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pierwsze błędy
Ale do brzegu... Ja zaczynałem z tego samego poziomu. Wtedy myślałem, że to absolut... jeżeli autor tematu chwyci bakcyla sam pójdzie w dobrym kierunku. I nie musi to być aabratek, na początek proponuję głowicę Bokakoba / Thora. Pytanie podstawowe jakiego trunku szuka...
Bardzo szanuję ludzi skromnycharTii pisze: Chociaż i tak uważam że jeszcze daleko mi do ideału.
Ale do brzegu... Ja zaczynałem z tego samego poziomu. Wtedy myślałem, że to absolut... jeżeli autor tematu chwyci bakcyla sam pójdzie w dobrym kierunku. I nie musi to być aabratek, na początek proponuję głowicę Bokakoba / Thora. Pytanie podstawowe jakiego trunku szuka...
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze błędy
Panowie, kurczaki jestem naprawdę zielony w temacie. Kupiłem tą aparaturę z dobrą myślą tak mnie namawiał sprzedawca w sklepie. Napisałem wątek, aby mi ktoś pomógł wytłumaczyć, a nie od razu skakał że to nie tak, to nie tak. Prosiłbym o jakieś rozsądne opinie pomysł jak przekształcić mam nadzieję, że za jakiś czas ja będę mógł udzielać rad.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 21:50 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 46
- Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwsze błędy
A ja podam ci mój przepis, ponieważ nie mogę zgodzić że wszyatkimbtym, co podał kolega arTii - bez urazy
Nastaw - mam kega 30L, więc rozpuszczam 7 kg cukru w takiej ilości wody, aby w sumie było 30l nastawu. Ponieważ masz baniak 50 - proponuję zrobić razy dwa. Drożdży używam T48, niebieskich bądź czerwonych - zależy co akurat jest na sklepie. Nie napowietrzam nastawu - leję ciepłą wodę z kranu i to załatwia sprawę. Nie daję żadnego węgla w płynie - po co to?
Po 10 dniach w temperaturze pokojowej nastaw nadaje się do gotowania - klaruje się sam - jest przezroczysty i koloru ledwie słomkowego. W porównaniu do preparatów do klarowania - nastaw potrzebuje dwóch dni więcej, ale chemii w tym hobby jak naj mniej - o to przecież chodzi.
Teraz sprzęt - jeśli nie możesz się go pozbyć - odetnij odstojniki, połącz chłodzenie jak radzą wyżej, jednak wypełnij ją nie sprężynkami nierdzewnymi a MIEDZIANYMI.
Lepiej by było, gdybyś na tą rurę z obcietymi odstoinikami przyspawał złączkę i położył głowicę abratka. Uzyskasz wtedy ponad 90proc i pijany po puszczeniu przez węgiel trunek.
A NAJLEPIEJ by było, gdybyś dokupił jeszcze metr rury, wypełnił ją sprężynkami nierdzewnymi - budżetowo mogą być zmywaki - a z twojej rury zrobił 20-40 cm dokładaną część wypełnioną miedzią. Z oszczędności również mogą być zmywaki. Wtedy dopiero nastanie nowa jakość
Nastaw - mam kega 30L, więc rozpuszczam 7 kg cukru w takiej ilości wody, aby w sumie było 30l nastawu. Ponieważ masz baniak 50 - proponuję zrobić razy dwa. Drożdży używam T48, niebieskich bądź czerwonych - zależy co akurat jest na sklepie. Nie napowietrzam nastawu - leję ciepłą wodę z kranu i to załatwia sprawę. Nie daję żadnego węgla w płynie - po co to?
Po 10 dniach w temperaturze pokojowej nastaw nadaje się do gotowania - klaruje się sam - jest przezroczysty i koloru ledwie słomkowego. W porównaniu do preparatów do klarowania - nastaw potrzebuje dwóch dni więcej, ale chemii w tym hobby jak naj mniej - o to przecież chodzi.
Teraz sprzęt - jeśli nie możesz się go pozbyć - odetnij odstojniki, połącz chłodzenie jak radzą wyżej, jednak wypełnij ją nie sprężynkami nierdzewnymi a MIEDZIANYMI.
Lepiej by było, gdybyś na tą rurę z obcietymi odstoinikami przyspawał złączkę i położył głowicę abratka. Uzyskasz wtedy ponad 90proc i pijany po puszczeniu przez węgiel trunek.
A NAJLEPIEJ by było, gdybyś dokupił jeszcze metr rury, wypełnił ją sprężynkami nierdzewnymi - budżetowo mogą być zmywaki - a z twojej rury zrobił 20-40 cm dokładaną część wypełnioną miedzią. Z oszczędności również mogą być zmywaki. Wtedy dopiero nastanie nowa jakość
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 23:35 przez Bimberpołudnie, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze błędy
@Bimberpołudnie - wszystko pięknie ale...
1) 2x30l = 60l a KEG ma tylko 50l, czyli zalać do niego powinno się max 45l.
2) Po co węgiel w płynie - na początku nauki pozwala na więcej. Wyłapuje od razu trochę smrodków - jeśli wyszedł trunek niepijalny, to na pewno on nie zaszkodzi
3) Napowietrzanie - Ty lejesz ciepłą wodę z kranu i co? sam cukier się rozpuszcza? Czy mieszasz przy okazji napowietrzając.
4) Czasami nastaw się sklaruje po 2 dniach a czasami po tygodniu dodatkowo. Jeśli autor wątku się sparzył na początku - niech zacznie od klaru - później jak nabierze wprawy - może zrezygnuje
5) Dlaczego wypełnić sprężynkami miedzianymi? Tego zupełnie nie rozumiem. Ile związków siarki jest w cukrówce?
Ale co ja tam wiem....
1) 2x30l = 60l a KEG ma tylko 50l, czyli zalać do niego powinno się max 45l.
2) Po co węgiel w płynie - na początku nauki pozwala na więcej. Wyłapuje od razu trochę smrodków - jeśli wyszedł trunek niepijalny, to na pewno on nie zaszkodzi
3) Napowietrzanie - Ty lejesz ciepłą wodę z kranu i co? sam cukier się rozpuszcza? Czy mieszasz przy okazji napowietrzając.
4) Czasami nastaw się sklaruje po 2 dniach a czasami po tygodniu dodatkowo. Jeśli autor wątku się sparzył na początku - niech zacznie od klaru - później jak nabierze wprawy - może zrezygnuje
5) Dlaczego wypełnić sprężynkami miedzianymi? Tego zupełnie nie rozumiem. Ile związków siarki jest w cukrówce?
Ale co ja tam wiem....
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 295
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Pierwsze błędy
Tu się nie zgodzę z kolegą @Bimberpołudnie. Po pierwsze jak masz kega "30" to z 30 litrów nastawu wlewasz max 26-27 litrów. Trzeba zawsze uwzględnić, że od temp płyn zwiększa objętość. Po drugie trzeba napowietrzać. Ciepła woda z kranu może posiadać niewielką ilość tlenu niezbędną do rozmnożenia się drożdży. Napowietrzanie zajmuje kilka minut pracy wiertarką. Dodatkowo po wsypaniu drożdży trzeba jeszcze je dokładnie wymieszać, to dodatkowo napowietrzy wodę. Do tego proponuję zakup zwykłego termometru do pomiaru temp wody i potem pracującego nastawu (w sklepie zoologicznym do akwarium za kilka zeta).
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwsze błędy
Tak - da radę. Potnij tę kolumnę którą posiadasz i połącz wszystkie elementy w całość tworząc jedną prostą kolumnę bez rozgałęzień. Część z zimnymi palcami umocuj na górze kolumny. Wypełnij w całości i masz gotową kolumnę, która da ci więcej radości niż ta co ją kupiłeś. A jak będziesz chciał jeszcze bardziej uprościć robotę to kupisz sobie najprostszą głowicę np. aabratek i będziesz robił takie trunki, że wszyscy wokół będą Ci zazdrościć.SkipTrip pisze:Ale to panowie nie da rady z tymi odstojnikami nic innego zrobić może jakby przedłużyć kolumnę, wrzucić dużo wypełnienia? Nic ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2018, 07:31 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Pierwsze błędy
Napiszę co ja bym zrobił.
Kupiłbym 1 metr rury Φ 60,3 (taką chyba masz). Przeciąłbym posiadaną przez ciebie kolumnę przy samym "fittingu", dospawałbym zakupiony odcinek do tegoż "fittingu". Na drugim końcu tej rury wspawałbym element umożliwiający łączenie 2 elementów (kryza, flansza albo na bogato SMS) - mam bazę do dalszych rozwiązań. Rurę oczyścić, umyć i wypełnić jakimś wypełnieniem, na górę na przykład krótką spiralkę - http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 05#p158105, a tu jak wygląda to w rzeczywistości - http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 91#p158091. Napisałem, bo już tak zrobiłem i mam sobie taki CM do "smakówek".
Do tej rury przymocować możesz: aabratka, młoty Thora, Nixona Stone'a albo coś innego. Możesz też przymocować to co odciąłeś, wtedy jednak wrócisz do punktu wyjścia.
Rad od kolegów masz wiele, powinieneś skorzystać. Rozumiem, że masz opory przed zmianami - też taki byłem.
Tak delikatnie jak Ciebie, raczej niewielu traktowano. Rad podanych przez kolegów masz wiele i wszystkie są dobre, albo w miarę dobre. Oczywiście możesz nic nie zmieniać, efekt jednak będzie podobny to tego co opisałeś w pierwszym poście.SkipTrip pisze:... wyszedł fatalny. Bimber śmierdział drożdżami, po drugiej destylacji był ostry. ...
Napiszę co ja bym zrobił.
Kupiłbym 1 metr rury Φ 60,3 (taką chyba masz). Przeciąłbym posiadaną przez ciebie kolumnę przy samym "fittingu", dospawałbym zakupiony odcinek do tegoż "fittingu". Na drugim końcu tej rury wspawałbym element umożliwiający łączenie 2 elementów (kryza, flansza albo na bogato SMS) - mam bazę do dalszych rozwiązań. Rurę oczyścić, umyć i wypełnić jakimś wypełnieniem, na górę na przykład krótką spiralkę - http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 05#p158105, a tu jak wygląda to w rzeczywistości - http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 91#p158091. Napisałem, bo już tak zrobiłem i mam sobie taki CM do "smakówek".
Do tej rury przymocować możesz: aabratka, młoty Thora, Nixona Stone'a albo coś innego. Możesz też przymocować to co odciąłeś, wtedy jednak wrócisz do punktu wyjścia.
Rad od kolegów masz wiele, powinieneś skorzystać. Rozumiem, że masz opory przed zmianami - też taki byłem.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze błędy
Twoje rady są w porządku, ale czy jest sens to dospawywać, dokładać złącza itp? Jak policzyć dobrze, to tnąc, spawając dojdziemy niemalże do kwoty za którą da się zrobić nową kolumnę.
Ile oszczędności będzie wykorzystując 1mb rury którą ma? Na PW podpowiedziałem koledze, żeby poprzecinał połączenia do odstojników tak, żeby w razie czego mógł sobie połączyć je wężykiem silikonowym, a można też w ten sposób obejść odstojniki. Koszt - znikomy - zmieści się w 5zł Dostanie w zasadzie prostego PSa. Dokładając zmywaki (koszt - kilkanaście zł) i pseudo refluks (najdroższa część - około 2mb rurki CU za około 30zł) może coś z tego będzie...
Całość modyfikacji powinna zamknąć się kwotą 50-60zł - Jak na próby i zabawę - chyba dobra kwota...
Może to zbliżające się święta powodują że zacząłem mówić ludzkim głosem - hihihi....kmarian pisze:Tak delikatnie jak Ciebie, raczej niewielu traktowano.
Twoje rady są w porządku, ale czy jest sens to dospawywać, dokładać złącza itp? Jak policzyć dobrze, to tnąc, spawając dojdziemy niemalże do kwoty za którą da się zrobić nową kolumnę.
Ile oszczędności będzie wykorzystując 1mb rury którą ma? Na PW podpowiedziałem koledze, żeby poprzecinał połączenia do odstojników tak, żeby w razie czego mógł sobie połączyć je wężykiem silikonowym, a można też w ten sposób obejść odstojniki. Koszt - znikomy - zmieści się w 5zł Dostanie w zasadzie prostego PSa. Dokładając zmywaki (koszt - kilkanaście zł) i pseudo refluks (najdroższa część - około 2mb rurki CU za około 30zł) może coś z tego będzie...
Całość modyfikacji powinna zamknąć się kwotą 50-60zł - Jak na próby i zabawę - chyba dobra kwota...
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2018, 10:27 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 46
- Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwsze błędy
Ad 2 -niech będzie. Nie zaszkodzi
Reszta szczelnie zamknięta w np szklanym dymionie na wino poczeka do następnego gotowania. Na drugie gotowanie można zrobić 30L nastawu.arTii pisze: @Bimberpołudnie - wszystko pięknie ale...
1) 2x30l = 60l a KEG ma tylko 50l, czyli zalać do niego powinno się max 45l.
Ad 2 -niech będzie. Nie zaszkodzi
Cukier sam się nie rozpuści. Mieszam dużą łyżką cedzakową. Nie widzę potrzeby dodatkowego napowiwtrzania podczas mieszania. Woda z kranu lana tak, aby spadała z kilkunastu cm do pojemnika załatwia sprawę. Drożdże mnożą się bez przeszkód. Skoro coś działa - nie widzę sensu ulepszenia, bo lepszego efektu nie zauważę.arTii pisze: 3) Napowietrzanie - Ty lejesz ciepłą wodę z kranu i co? sam cukier się rozpuszcza? Czy mieszasz przy okazji napowietrzając
Kilka lat zawsze nastaw mam samoczynnie sklarowany po 10 dniach od nastawienia. Po co więc pchać chemię?arTii pisze: 4) Czasami nastaw się sklaruje po 2 dniach a czasami po tygodniu dodatkowo. Jeśli autor wątku się sparzył na początku - niech zacznie od klaru - później jak nabierze wprawy - może zrezygnuje
Miałem pierwszą kolumnę wypełnioną samą KO. Trunek wychodził pijany, jednak miał bimbrowaty aromat. Po uzupełnieniu wypełnienia o 20cm miedzi smrodek zniknął, więc jednak zawartość związków, jakie miedź wyłapuje jest zauważalna.... U kolegi kolumienka krótka, więc czyścić trzeba jeszcze bardziejarTii pisze:5) Dlaczego wypełnić sprężynkami miedzianymi? Tego zupełnie nie rozumiem. Ile związków siarki jest w cukrówce?...
Re: Pierwsze błędy
Panowie może i Panie, dzisiaj zrobiłem pierwszy nastaw z gruszek, drożdże użyte alcotec turbofruit, 50l nastawu. Tak jak radziliście wszystko opisałem zakupiłem kilka przyrządów i czekamy tydzień. Nie zrobiłem jeszcze porządku z aparatura, ale w tym tygodniu będę wspawywal szeroki wlew, przedłużę trochę rurę o 80 cm i będziemy działać. Mam nadzieje ze za jakiś czas ja będę mógł dawać rady tak jak wy mi, za co bardzo dziękuje
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk