Woda na zacier/nastaw
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 29 lis 2018, 16:10
Witam Moje pytanie dotyczy wody używanej do nastawów/zacierów, w jakim stopniu ma wpływ na finalna jakość destylatu, jaka wybrać, gdzie dostać odpowiednią jakies żródła takiej wody (najlepiej woj. łódzkie) lub filtry na kranu. Wyczytałem żeby taka woda powinna niski poziom żelaza, zakupiłem zestaw do pomiaru twarosc ogólnej wody, moja ze studni należy do wody śrendnio twardej, szukam na ten czas wody miękkiej może ktoś ma jakies doświadczenia w tym temacie i jakies rady;) pozdrawiam;)
-
- Posty: 197
- Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 19:16
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Woda na zacier/nastaw
Ja osobiście do wina leję tylko wodę z okolicznego źródełka. Jak mieszkałem w domu rodzinnym, mieliśmy filtr odwróconej osmozy. Z niego woda była również bardzo smaczna.
Ostatnio zmieniony sobota, 15 gru 2018, 11:12 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Woda na zacier/nastaw
Otóż woda na której zamierzasz zrobić nastaw/zacier , no właśnie nastaw czy zacier ? Jeśli chodzi o nastaw to znaczenie w finalnym produkcie jestem przekonany że ma!!!! Ale jak duże ? tego jeszcze niestety nie wiemy. Kombinacje z wodą są bardzo kosztowne. Jeżeli to twoje pierwsze nastawy, to zrób na kranówce z sieci może warto zmierzyć jej ph ?
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 29 lis 2018, 16:10
Re: Woda na zacier/nastaw
Będzie to zacier z kukurydzy i jęczmienia:) już jeden został zrobiony, czeka i dojrzewa, chcialem zrobic drugi tylko ze zmianą wody i je porównać tylko zastanawiałem się skąd taką wode dostać. W programach o destylarniach np. szkockiej lub amerykańskiej whisky mówiono o tym jak dużą rolę odgrywała dobra woda z okolicznych źródeł, stąd też moje zainteresowanie:) ph ok. 7,5 ale cały zacier będzie dokwaszany poniżej ph 6 ( nie za wysokie jeszcze? )