Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy

Post autor: dynio »

Z pilzneńskim lub torfowym bardziej przebija się kuku, palony w tej ilości którą podałeś moze wyjść dominujący

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
alembiki

Autor tematu
cichy919120
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 15:24
Re: RE: Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

Post autor: cichy919120 »

Dzięki za odpowiedź.
Mam to zamknięte w beczułce 30l pojawiło się pienienie i kwasowaty zapach.
Czy to prawidłowy proces?
Obrazek

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 16 lis 2018, 09:18 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

Post autor: wawaldek11 »

Słód śrutowany?
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
cichy919120
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 15:24
Re: RE: Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

Post autor: cichy919120 »

Tak.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 lis 2018, 11:26 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

Post autor: gaviscon »

Skoro się pieni to pewnie drożdże zaczęły pracować, jeśli chodzi o smak to dodatek słodu i kukurydzy na pewno coś wniesie, sam często dodaje kukurydzę jeśli nie mam czasu zacierać i jestem zadowolony z efektów smakowych.

Autor tematu
cichy919120
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 15:24
Re: RE: Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

Post autor: cichy919120 »

No to dziękuję za konkretną odpowiedźObrazek
Pieni się i trochę śmierdzi kwasem ale myślę, że będzie ok Obrazek

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 lis 2018, 19:16 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”