KOJI - czyli zacieranie na zimno

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy

Post autor: Góral bagienny »

Zaczynacie rozbijać g...o na atomy :?
Temperatura taka czy siaka nie oznacza końca fermentacji ;)
Niedługo to będziecie temperaturę w setnych % mierzyć by się dowiedzieć kiedy koniec fermentacji :o :hahaha:
Pozdrawiam tych normalnych :D nie patrzących na termometr :?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
promocja
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Doody »

Ja bym patrzył na termometry ale nie mam okularów :D
Pozdrawiam
Darek

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

W jednym fermentorze temperatura już spadła do 22 stopni w pokoju 20-21 stopni.
Miał ktoś już tak iż w trzy dni tak szybko temperatura spadła ?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Góral bagienny »

Pytanie, kto mierzy temperaturę nastawu przy końcówce fermentacji :? :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: użytkownik usunięty »

Nie wiem. Może ty?

spiker1974
50
Posty: 84
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: spiker1974 »

Mam naklejone termometry paskowe akwarystyczne, na niektórych wiadrach fermentatorach. Na-stawu na koji początkowo rośnie temperatura bardzo wysoko, po 3-5 dniach spada, i spowalnia fermentacja. Dla mnie to sygnał do uruchomienia dogrzewania.
Po 5 dniach na pewno nie skończą (nawet bóg potrzebował 7 :D ) , najszybciej kończy ryż, raczej nie w 5 dni. Oczywiście można destylować nie sklarowany i jeszcze pracujący zacier, jednak rośne ryzyko przypalenia grzałek w sprzęcie bez płaszcza. Miałem tak z pszenicą 10dni, jeszcze mleczny płyn i powstała 3- milimetrowa skorupa na grzałce, dobrze to rozpuściła soda kaustyczna bez grzania na noc.

O próbie fermentowania skrobi ziemniaczanej z pomocą chińskich grzybków pisałem wcześniej, potrzebują dodatkowych składników odżywczych, a i tak ciągnie się to niesamowicie. W mieszance z pszenicą pracuje lecz nie wiadomo w jakim stopniu zostaje faktycznie wykorzystana skrobia. Raczej sztuka dla sztuki i masa czasu :cry2: .

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

https://youtu.be/HziHW9D7nYs
Ciekawy patent z firaną podczas destylacji.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: rozrywek »

spiker1974 pisze:Oczywiście można destylować nie sklarowany i jeszcze pracujący zacier,.
Wszystko można, również można chochelką z beczki nabierać i siorbać głośno, po co destylować.
spiker1974 pisze: Po 5 dniach na pewno nie skończą (nawet bóg potrzebował 7 :D ) .
Jeśli w ogóle bóg istniał, to ulepił Adama, zrobił zacier, z nudów i resztek gliny ulepił Ewkę, potem poczekał, poopierdzielał się, zrobił destylator, a w międzyczasie zacier do siebie doszedł.
I wtedy to przedestylował.
Jeśli istniał, to miał łeb, nie ryzykował że mu się to wszystko zapieni i pójdzie w rurę.

Taka luźna przenośnia.
Wystarczy że niecierpliwa jewka poganiała.
Konkluzja:
Skończy pracować, wtedy puszczaj. Nie wcześniej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

Panowie mąkę orkiszową ktoś przerabiał ?
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1908
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: drgranatt »

Szkoda tej mąki na alko. Lepiej chlebek z niej upiec :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

drgranatt pisze:Szkoda tej mąki na alko. Lepiej chlebek z niej upiec :ok:

W przyszłości spróbuję z orkiszowej ale obecnie dziś mąka ryżowa poszła w ruch :)

I dodatkowo przyszły drożdże Mellow&Mellow :)
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1908
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: drgranatt »

Opisz jak poszła fermentacji na tych drożdżach M&M.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

drgranatt pisze:Opisz jak poszła fermentacji na tych drożdżach M&M.
Spoko nie ma problemu :)
10kg mąki ryżowej nastawiłem na Angel jak przerobi to kolejne 10kg na Mellow będzie robione.
Jak narazie leci odpęd z mąki żytniej i pierwsze kapanie przy 90.30 stopniach w kegu.
Ostatnio zmieniony środa, 15 cze 2022, 23:32 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

Dziś poszło kolejne 10 kg mąki ryżowej ale z Mellow nie Angel :))
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Góral bagienny »

Alien844 pisze:Dziś poszło kolejne 10 kg mąki ryżowej ale z Mellow nie Angel :))
Może opisuj efekty co wyszło ;)
Jakby każdy chciał się chwalić ile nastawi to masakra by była :o
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

Z 25kg mąki żytniej 720 wyszło :
Przedgon 600ml o mocy 90 %
Serca 7.8 litra o mocy 73 %
Pogodny 900ml o mocy 65 %

Chyba średni wynik ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 cze 2022, 08:34 przez Alien844, łącznie zmieniany 2 razy.

Wesoly49
50
Posty: 57
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Wesoly49 »

Alien844 pisze:Z 25kg mąki żytniej 720 wyszło :
Przedgon 600ml o mocy 90 %
Serca 7.8 litra o mocy 73 %
Pogodny 900ml o mocy 65 %

Chyba średni wynik ?

Możesz napisać ile objętościowo ci wyszło w litrach? Dzięki
Edit: już widzę :oops: te poniedziałki .
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 cze 2022, 12:09 przez Wesoly49, łącznie zmieniany 2 razy.

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

Wesoly49 pisze: Możesz napisać ile objętościowo ci wyszło w litrach? Dzięki
Nastaw ?

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

Panowie jak się liczy ile spirytusu wyszło z moich wyników ?

Wesoly49
50
Posty: 57
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Wesoly49 »

Alien844 pisze:
Wesoly49 pisze: Możesz napisać ile objętościowo ci wyszło w litrach? Dzięki
Nastaw ?
Chodziło mi to ile litrów alko ci wyszło , a już widzę .
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Doody »

Alien844 pisze:Panowie jak się liczy ile spirytusu wyszło z moich wyników ?
Wyszło 6,81l etanolu 100%
Pozdrawiam
Darek

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

Doody dzięki, czyli z kilograma mąki wychodzi 272ml alkoholu 100% więc wynik średni.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 cze 2022, 13:57 przez Alien844, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: psotamt »

Alien844 pisze:Panowie jak się liczy ile spirytusu wyszło z moich wyników ?
Serca 7.8 litra o mocy 73 %
7,8 x 0,73 = 5,69 spirytusu 100%
5,69 : 0,96 = 5,93 spirytusu 96%

Dobry wynik dla 25 kg mąki żytniej 720 to każdy powyżej 9 litrów spirytusu 96%.
Jak na pierwszy raz może być.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7331
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: radius »

Wydajność alkoholowa żyta to 310-370 ml alkoholu z kilograma zboża. Przyjmując srednią wydajność 340 ml, z 25kg mąki powinieneś uzyskać ok. 8,5 litra alkoholu. Twój wynik to :
5,93 l - serce
0,56 l - przedgony
0,6 l - pogony
W sumie 7,09 litra, więc nie idealnie ale i nie najgorzej :ok:
Tak, jak napisał lesgo58, wynik ok. 9 litrów to sukces :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 cze 2022, 16:19 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

Dzięki panowie za komentarze więc na pierwszy raz jak jest to dobry wynik to jestem happy :)

Zobaczymy ile wyjdzie z 25kg mąki ryżowej ale jeszcze z dwa tygodnie będzie trzeba poczekać, tym razem pierwsze trzy dni mieszałem raz dziennie.

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: HeniekStarr »

Alien844 pisze:Panowie jak się liczy ile spirytusu wyszło z moich wyników ?
Obliczanie stężenia procentowego roztworu w przypadku dwóch płynnych składników przebiega według wzoru Cp=100%*(m1*Cp1+m2*Cp2)/(m1+m2), gdzie Cp1, Cp2 – steżenie procentowe roztworów, Cp – szukane stężenie, m1, m2 – u nas ilość roztworów. Oznacza to, że aby obliczyć szukane stężenie, należy najpierw pomnożyć procentowość razy ilość każdego z płynnych składników, a następnie je dodać. Otrzymamy wtedy ilość czystego alkoholu w roztworze. Kolejno dodajemy ilość płynów, tak by otrzymać całościową ich ilość. Na koniec dzielimy masę czystego alkoholu przez masę całościową .

Takie coś wypluł mi wujek G.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 cze 2022, 01:21 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: rozrywek »

Heniu, aleś wytłumaczył, daj Alienowi jak chłopu na miedzy.

Stary, @Alien, mnożysz urobek, czyli ilość przez procent, z przecinkiem z przodu i masz.

Wyjaśnię...litr, czyli 1 mnożysz przez 0,80, bo tyle ma serce procent, wychodzi 0,8 litra?

Dodajesz potem wartość serca, oraz pogonów, i masz gotowy uzysk.

Oczywiście wynik nie jest idealnie dokładny, ze względu na przedgony, oraz uproszczenie matematyki.

Na marginesie dodam, że zboża mają to do siebie, że uzysk może być naprawdę różny.

Wartości podane w tabelach różnych surowców, są teoretyczne.
Rzadko, się udaje dostać tyle co w książkach piszą.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

rozrywek dzięki za informację.
Może i wynik szału nie robi ale to dla mnie i do szkła bo beczki i kamionki nie posiadam.
Na razie mąka ryżowa robi się ale jeszcze żytniej dorobię ale kupię niższy typ :)
psotamt już na moich wynikach pokazał co i jak więc już wiem :)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: rozrywek »

@Alien844.

Wynik uzysku alko, nie ma żadnego znaczenia, oczywiście super jest jak wyciągniesz maksimum z tego co zakładałeś, bo to cieszy.

Ale to tylko teoria, nie bawimy się w uzysk, oraz wyciśnięcie każdej kropelki.

Poznaj prostą zasadę:
Ile wyjdzie, tyle wyjdzie, aby dobre było.

Tym się kieruj.
Jak będziesz patrzył na to ile można dostać, to się zgubisz szybko.

Zawsze odejmuj 20% od założonego planu, lepiej mieć niespodziankę, niż nerwa, czemu tak mało.

Pozdrawiam.Rw.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

@rozrywek tak wiem ja robię dla siebie więc wynik jaki uzyskałem to i tak spory plus inne wyroby to chyba do końca życia alko mi starczy :)

Jak mówisz lepiej mniej a dobre :)

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

Mam pytanie do osób, które puszczały mąkę ryżową, przy jakiej temperaturze zaczynało Wam już lecieć urobek.
Pytam bo u mnie pierwsze kapanie 87 stopni w kegu a przy 88 stopniach już leci pełną parą.
Patrząc na tabelę to 88 stopni to ponad 20% alkoholu w zacierze ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Doody »

A jakie było Blg zacieru przed dodaniem drożdży?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: psotamt »

@Doody, stawiam, że kolega nie mierzył, bo i po co? Na pewno 0, bo to nastaw na Koji.
@Alien844, mąka ryżowa jest bardzo wydajnym surowcem i stosunkowo nisko, w porównaniu z innymi mąkami, przefermentowany nastaw zaczyna wrzeć. Jednak te 87 czy 88 *C to zdecydowanie za nisko i stawiałbym na precyzję termometrów. 89 *C z małym groszem jest realne.
Napisz ile wlałeś wody, ile wsypałeś mąki ryżowej i ile otrzymałeś alkoholu w przeliczeniu na spirytus 96%. Wtedy będzie można zweryfikować te temperatury.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1908
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: drgranatt »

psotamt pisze:...@Alien844, mąka ryżowa jest bardzo wydajnym surowcem i stosunkowo nisko, w porównaniu z innymi mąkami, przefermentowany nastaw zaczyna wrzeć. Jednak te 87 czy 88 *C to zdecydowanie za nisko...
:ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

@Doody początkowego blg nie mierzyłem ponieważ po przeczytaniu całego tematu stwierdziłem iż nie ma sensu. Jedynie przed wlaniem do kega zmierzyłem i poniżej zera pokazywał cukromierz.
Dla porównania mąka żytnia pokazała wynik 5blg przed gotowaniem.

@psotamt na kilogram mąki flame 3 litry wody.
Pierwsze 12.5kg było robione na Angel i odpęd robiłem do 99stopni na kegu i uzyskałem 15l 25% surówki.
Drugie 12.5kg mąki było robione na Mellow i odpęd robiłem do 96stopni na kegu ponieważ było późno i oczy mi leciały. Wynik 5l 50% i 6l 20%.
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lip 2022, 16:25 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: psotamt »

Zdecydowanie za mało. Tu moje doświadczenie:
https://alkohole-domowe.com/forum/post219321.html
Co do termometrów to na pewno pokazywały za nisko niż była rzeczywista temperatura w kotle.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Doody »

psotamt pisze:@Doody, stawiam, że kolega nie mierzył, bo i po co? Na pewno 0, bo to nastaw na Koji.
No pewnie że zero. :oops: Tak to jest jak zacieraszcały czas na ciepło ;)
Pozdrawiam
Darek

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

@Psotam jak dobrze policzyłem to wyszło mi 6.5l 96%.
U Ciebie podobny wynik wyszedł z 13kg.
No nie wiem oba zacieru już zaczęły się klarować więc drożdże co miały to zrobiły.
Nic ważne żeby wyszło dobre :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lip 2022, 10:13 przez Alien844, łącznie zmieniany 2 razy.

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Alien844 »

Wydaje mi się iż mam chyba pecha do mąk jeśli chodzi o wydajność :)
Ale ryżowa była z Olx zamawiana 2 zł za kg i miała kawałki bakali w sobie ciekawy jestem co wyjdzie po puszczeniu na półkowej.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: psotamt »

Aaaaaa, to mąka z OLX :mrgreen: To wszystko jasne. Ja pisałem o wydajności czystej mąki ryżowej.
W przypadku tej z OLX to wcale mało nie uciągnąłeś. Kwestia jak dużo było owoców, bo ja ostatnio też z takiej rozbiłem i z 26 kg wyjąłem 7,5 l w przeliczeniu na czysty spirytus.
Także pytając na forum warto opisać dokładnie od samego początku jaki nastaw, z czego, jakie proporcje, jak destylowane itp. Rzucenie samego tekstu typu: robiłem 25 kg mąki ryżowej i wyszło mi tyle i tyle o niczym nie świadczy.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”