KOJI - czyli zacieranie na zimno
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Chciałam wybić ewentualne ustrojstwa.
Pszenica z kolei była zalewana niższą temperaturą. W obu przypadkach początkowo bardzo ładnie pracowało. Coś się dzieje 'w trakcie'. Z mąką, jakkolwiek na lenia bym nie robiła (w tym dosypywała w trakcie pracyi mieszała kijem) zawsze kończy robotę bezproblemowo.
Pszenica z kolei była zalewana niższą temperaturą. W obu przypadkach początkowo bardzo ładnie pracowało. Coś się dzieje 'w trakcie'. Z mąką, jakkolwiek na lenia bym nie robiła (w tym dosypywała w trakcie pracyi mieszała kijem) zawsze kończy robotę bezproblemowo.
-
- Posty: 130
- Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
- Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Statystyka :
Z 10kg mąki żytniej + 6 mąki kukurydzianej po dwóch destylacjach wyszło 10L 50% czystej .
Puszczone na krótkiej kolumnie pot still dwa razy .Z resztek które mi zostały " gęstego" 26L po 10 dniach zlałem jeszcze 15 L i zrobiłem odped do prawie 0%. Potem drugi raz 25 L destylatu o mocy 20% puściłem na 2kw regulator 30% .Czas ponad 7 h .
Serce zebrane od 80% do 55% .Wyszło jak wyżej po rozrobieniu 10L 50% czystej .
pzdr
Z 10kg mąki żytniej + 6 mąki kukurydzianej po dwóch destylacjach wyszło 10L 50% czystej .
Puszczone na krótkiej kolumnie pot still dwa razy .Z resztek które mi zostały " gęstego" 26L po 10 dniach zlałem jeszcze 15 L i zrobiłem odped do prawie 0%. Potem drugi raz 25 L destylatu o mocy 20% puściłem na 2kw regulator 30% .Czas ponad 7 h .
Serce zebrane od 80% do 55% .Wyszło jak wyżej po rozrobieniu 10L 50% czystej .
pzdr
-
- Posty: 1847
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
No i ja popełniłem nastaw z mąki ryżowej na koji. Ładnie już pracuje 6 dni. Już teraz czuję, że może z tego wyjść coś dobrego.
Jak przegotuję to opiszę moje spostrzeżenia. Nie mam niestety zbiornika z płaszczem więc będzie trochę odpadu
Jak przegotuję to opiszę moje spostrzeżenia. Nie mam niestety zbiornika z płaszczem więc będzie trochę odpadu
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 7300
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Ja, po obejrzeniu kilku filmików ruskich braci - https://www.youtube.com/results?search_ ... B8+Mellow+ , zamówiłem sobie paczkę drożdży Mellow&Mellow.
Paczka jest kilogramowa, więc ewentualnie mogę odstąpić połowę gdy już do mnie dotrze
Paczka jest kilogramowa, więc ewentualnie mogę odstąpić połowę gdy już do mnie dotrze
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
Autor tematu - Posty: 7300
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Chcę nastawić mąkę pszenną na maksymalną czyściochę a żytnią także na czystą ale z lekkim duchem surowca
Jakiś czas temu testowałem te grzybki dzięki uprzejmości kol. MASaKrA_Domingo, ale na słodzie - https://alkohole-domowe.com/forum/koji- ... ow#p232056
i mam pozytywne odczucia
I tak i takwolan pisze:idziesz w taki produkt maksymalnie wyczyszczony czy z duchem surowca??
Chcę nastawić mąkę pszenną na maksymalną czyściochę a żytnią także na czystą ale z lekkim duchem surowca
Jakiś czas temu testowałem te grzybki dzięki uprzejmości kol. MASaKrA_Domingo, ale na słodzie - https://alkohole-domowe.com/forum/koji- ... ow#p232056
i mam pozytywne odczucia
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2018, 22:00
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2018, 22:00
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 130
- Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
- Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Witam , zamierzam złożyć zamówienie na kilka paczek drożdży .
Czy ktoś z Was byłby uprzejmy wrzucić link z ostatnio udanego zakupu?
Jest dość sporo ogłoszeń i wołał bym zakupić u już sprawdzonego dostawcy .
Jeśli jest jakaś różnica to najbardziej zależy mi na czasie dostawy .
pzdr
Czy ktoś z Was byłby uprzejmy wrzucić link z ostatnio udanego zakupu?
Jest dość sporo ogłoszeń i wołał bym zakupić u już sprawdzonego dostawcy .
Jeśli jest jakaś różnica to najbardziej zależy mi na czasie dostawy .
pzdr
-
- Posty: 790
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Cześć ja zawsze zamawiam tutaj. Zawsze docierają, z czasem bywa różnie, raz za w ciągu 3 tygodni, ostatnio szły ponad 6
https://a.aliexpress.com/_vCh7Nl
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
https://a.aliexpress.com/_vCh7Nl
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 84
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Z tej doszło do mnie w 40 dni. Cena też rozsądna przy dwóch opakowaniach.
https://pl.aliexpress.com/item/10050022 ... 4c4dsSpSCX
https://pl.aliexpress.com/item/10050022 ... 4c4dsSpSCX
-
- Posty: 71
- Rejestracja: sobota, 28 sty 2012, 00:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człekiem... :)
- Ulubiony Alkohol: DD - dobry, domowy ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Zielona Wyspa
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
https://alkohole-domowe.com/forum/przes ... 22105.html
Według mnie to dalej jest loteria
Według mnie to dalej jest loteria
Slainte!
-
- Posty: 2
- Rejestracja: sobota, 3 kwie 2021, 16:57
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 84
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 84
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 2
- Rejestracja: sobota, 3 kwie 2021, 16:57
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2018, 22:00
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
No to dziś kolejny nastaw na koji 50kg zyta drobno Śrutowanego (prawie na mąkę) 130l wody 450g drożdży, beczka 220l ,po fermentacji burzliwej (3,4dni) doleje jeszcze 25l wody. Oczywiście poszła anty piana ale i tak trochę wyleciało z 3,4l . Po fermentacji wszystko pójdzie na spirytus, dwukrotna destylacja, przedział odbioru 90%do 94%
-
- Posty: 1548
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
@thxluk ostatnio przyszło z:
https://pl.aliexpress.com/item/10050027 ... 5c0f2EFLsX
Dylemat prawie szekspirowski: "Zalewać śrutę wrzątkiem, czy nie? Oto jest bimbrownika pytanie!"
Dziś mam dostać worek śruty jęczmiennej (zaufany farmer - bez konserwantów itp). Rozdzielę na dwie beczki. Jedna pójdzie zalana wrzątkiem i ostudzona, a druga bez wrzątku. Porównam obie fermentacje i efekty.
Do pierwszej dodam tylko enzym redukujący lepkość. Koji dodam w tej samej temp.
Edit:
24 lipca:
pierwsza beczka: 15kg śruty jęczmiennej tegorocznej, 45l wody temp 28 stopni, 140 g koji, enzym redukujące lepkość i antypiana. beczka 80l.
druga beczka: 15kg śruty jęczmiennej tegorocznej, beczka 80l:
- 20 litrów wrzącej wody
- zrobiła się papka , więc wiertarka. mocno przylega do ścianek i trzeba dokładnie w każde miejsce dotrzeć (już to przerabiałem zacierając na lenia)
- dolanie 25l zimnej wody.
- enzym redukujące lepkość i antypiana
- 140 g koji
I tu zrobiłem błąd. Z lenistwa. Nie chciało mi się iść po termometr elektroniczny i wziąłem co pod ręką - taki tablicowy do mięsa. Niby poniżej 30.
Potem okazało się, że w momencie dodania koji było 40 stopni! Ale już po godzinie drożdżaki żwawo ruszyły do pracy, mimo utrzymywania się nadal prawie 40 stopni w beczce. Nie wiem jak antypiana zachowa się w takiej temp. Na razie koji już uniosły śrutę do góry i bąblują.
https://pl.aliexpress.com/item/10050027 ... 5c0f2EFLsX
Dylemat prawie szekspirowski: "Zalewać śrutę wrzątkiem, czy nie? Oto jest bimbrownika pytanie!"
Dziś mam dostać worek śruty jęczmiennej (zaufany farmer - bez konserwantów itp). Rozdzielę na dwie beczki. Jedna pójdzie zalana wrzątkiem i ostudzona, a druga bez wrzątku. Porównam obie fermentacje i efekty.
Do pierwszej dodam tylko enzym redukujący lepkość. Koji dodam w tej samej temp.
Edit:
24 lipca:
pierwsza beczka: 15kg śruty jęczmiennej tegorocznej, 45l wody temp 28 stopni, 140 g koji, enzym redukujące lepkość i antypiana. beczka 80l.
druga beczka: 15kg śruty jęczmiennej tegorocznej, beczka 80l:
- 20 litrów wrzącej wody
- zrobiła się papka , więc wiertarka. mocno przylega do ścianek i trzeba dokładnie w każde miejsce dotrzeć (już to przerabiałem zacierając na lenia)
- dolanie 25l zimnej wody.
- enzym redukujące lepkość i antypiana
- 140 g koji
I tu zrobiłem błąd. Z lenistwa. Nie chciało mi się iść po termometr elektroniczny i wziąłem co pod ręką - taki tablicowy do mięsa. Niby poniżej 30.
Potem okazało się, że w momencie dodania koji było 40 stopni! Ale już po godzinie drożdżaki żwawo ruszyły do pracy, mimo utrzymywania się nadal prawie 40 stopni w beczce. Nie wiem jak antypiana zachowa się w takiej temp. Na razie koji już uniosły śrutę do góry i bąblują.
Ostatnio zmieniony sobota, 24 lip 2021, 22:02 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 1548
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
@FRUTTI bo zalewając wrzątkiem:
- usuwasz niechciane bakterie, które mogą być w śrucie;
- wyciągasz więcej aromatu ze śruty.
Co do pierwszego - bezdyskusyjnie. Co do drugiego: sprawdzam.
Na pewno zacierając "na lenia" mam wiekszy aromat niż na koji w przypadku śruty. Ale jest ciepło, mam czas, więc czas spożytkować pół kilo koji i sprawdzić.
- usuwasz niechciane bakterie, które mogą być w śrucie;
- wyciągasz więcej aromatu ze śruty.
Co do pierwszego - bezdyskusyjnie. Co do drugiego: sprawdzam.
Na pewno zacierając "na lenia" mam wiekszy aromat niż na koji w przypadku śruty. Ale jest ciepło, mam czas, więc czas spożytkować pół kilo koji i sprawdzić.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 130
- Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
- Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
pzdr
Potwierdzam , link @wolan - koji po 4 tygodniach dotarło.wolan pisze:Cześć ja zawsze zamawiam tutaj. Zawsze docierają, z czasem bywa różnie, raz za w ciągu 3 tygodni, ostatnio szły ponad 6
https://a.aliexpress.com/_vCh7Nl
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
pzdr
-
- Posty: 173
- Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
- Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
- Ulubiony Alkohol: czysta
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
-
- Posty: 1548
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
@Totitotiti ja mam śrutę jęczmienną. Tak nadal pracują obie beczki. 17 dni. Ta zalana wrzątkiem ma bardziej śmierdzący zapach, ale dopiero po procesie będę mógł powiedzieć cos o produkcie. Myślę, że za ok 10 dni (muszę odcisnąć i zrobić odpęd, a potem na półki - nadal nie mam kotła z płaszczem, a qrna problemy z piwnicą puszczą mnie z torbami wrrr).
I love the smell of bimber in the morning.