Jak przepuścić gęsty nastaw jabłkowy
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 12 paź 2018, 18:23
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak przepuścić gęsty nastaw jabłkowy
Gęste kolego najlepiej w zbiorniku z płaszczem, a jeśli takim nie dysponujesz, pozostaje odciskanie moszczu po fermentacji, albo odciskanie (najlepiej prasa) owoców, i fermentacja samego soku.
Bez refluksu, na krótkiej kolumnie, jak najbardziej.bez refleksów na krótkiej kolumnie
Gęste kolego najlepiej w zbiorniku z płaszczem, a jeśli takim nie dysponujesz, pozostaje odciskanie moszczu po fermentacji, albo odciskanie (najlepiej prasa) owoców, i fermentacja samego soku.
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 paź 2018, 07:58 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Jak przepuścić gęsty nastaw jabłkowy
Jest jeszcze jedna opcja - wrzucić na dno zbiornika/kega troche kamieni (drobny kliniec, lub takie okrągłe kamyki które się często wysypuje gdzieś koło domu.) Ja tak robię, wsypuję pół wiadra na dno parnika i potem leje nastaw. Przepuściłem już w ten sposób kilkaset litrów nastawu i nic się nie przypaliło, nawet ma dużym ogniu Potem wystarczy kamienie przepłukać wodą i można użyć ponownie.
Szkoda by było bawić się w odciskanie przy takiej ilości.
Szkoda by było bawić się w odciskanie przy takiej ilości.
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 100
- Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
- Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Jak przepuścić gęsty nastaw jabłkowy
Masterpaw2 dobrze Ci radzi. Jak nie chcesz wymieniać grzałek to Go posłuchaj. Piszę to z własnego doświadczenia, też spaliłem grzałki, tylko na brzoskwiniach, bo taki pseudo mus potrafi się fajnie przykleić do grzałek i jest po zawodach, a i keg ciężko potem pozbawić zapachu spalenizny.
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Jak przepuścić gęsty nastaw jabłkowy
Masz grzałki ULDW od @Zygmunt'a? - może Ci się udać, ale dla pewności zamieszaj co 15min kegiem żeby nie przypalić.
Ja tak w tamtym roku przypaliłem takie grzałki śliwowicą i skończyło się na wyciąganiu grzałek i czyszczeniu
Ja tak w tamtym roku przypaliłem takie grzałki śliwowicą i skończyło się na wyciąganiu grzałek i czyszczeniu
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Jak przepuścić gęsty nastaw jabłkowy
Gęste i tak opadnie na dno gdzie są grzałki Dobrze było by mieć bulbulator
Zastanawiam się jak coś takiego zrobić i jaki wpływ na stężenie i gotowanie będzie miała para dostająca się do kotła.
Zastanawiam się jak coś takiego zrobić i jaki wpływ na stężenie i gotowanie będzie miała para dostająca się do kotła.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jak przepuścić gęsty nastaw jabłkowy
Samej wody w nastawie nie bałbym się - wszak i tak ona zostaje w wywarze. Znaczny dodatek cukru zmienia charakter trunku.
Mam kocioł z płaszczem, ale niekiedy dolewam wody do gotowania, aby rozrzedzić wsad, szczególnie gdy jest miejsce w kotle. Ma to też znaczenie przy spuszczaniu po destylacji. Gęste nie chce opuścić kotła przez spust 1,5"
Mam kocioł z płaszczem, ale niekiedy dolewam wody do gotowania, aby rozrzedzić wsad, szczególnie gdy jest miejsce w kotle. Ma to też znaczenie przy spuszczaniu po destylacji. Gęste nie chce opuścić kotła przez spust 1,5"
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jak przepuścić gęsty nastaw jabłkowy
Zaleję gęstym do poziomu poniżej dolnej grzałki, jest na poziomie 7-9l bodajże. Ale to jeszcze trochę. Niby mi się klaruje, ale jeszcze 2blg jest.dynio pisze:Masz grzałki ULDW od @Zygmunt'a? - może Ci się udać, ale dla pewności zamieszaj co 15min kegiem żeby nie przypalić
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jak przepuścić gęsty nastaw jabłkowy
No i nastaw przepuszczony. Test przy ok 10l wyłapanego gęstego i 12l wyklarowanego. Rozgrzewałam ostrożnie, 3/4 mocy jednej grzałki. Wynik - grzałka daje radę!
Co do różnicy w smaku niestety się nie wypowiem bo w wyniku nieporozumień do fermentacji dostało się tam za dużo cukru
Mam jeszcze jedną partię do gotowania i zastanawiam się, czy nie zwiększyć ilości gęstego...
Co do różnicy w smaku niestety się nie wypowiem bo w wyniku nieporozumień do fermentacji dostało się tam za dużo cukru
Mam jeszcze jedną partię do gotowania i zastanawiam się, czy nie zwiększyć ilości gęstego...