Wino domowe burzliwa fermentacji
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 24 wrz 2018, 08:32
Witam, mam problem z burzliwą fermentacji, wino tak buzuje owoce podnoszą się do samego korka a wino zaczyna przelewać się przez rurkę która ma odprowadzać gazy. Dodam że wino robię z winogrona swojego, butla jest 50 l zachowałam proporcje zostawiłam miejsca w butli 1/4 nie dodawałam żadnych drożdży fermentacyjnych tylko owoce i syrop z cukru. Proszę o pomoc jak można rozwiązać problem bo szkoda mi wina które się przelewa.
-
- Posty: 145
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino domowe burzliwa fermentacji
Ja miałem podobną sytuację wczorajszego wieczora. Matka drożdżowa dodana w sobotę, nastaw do 2/3 pojemności pojemnika ferment. Wczoraj jak to nie ruszy, jak nie zacznie buzować.... wiadro spuchnięte hehehe.. więc odjąłem trochę nastawu, aby miejsca troszkę zwolnić. Dziś kupiłem dużą butlę ferment. /plastik/, rozdzieliłem nastaw i obserwuję. Myślałem, że 1/3 wolnego miejsca wystarczy.
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 24 wrz 2018, 08:32
Re: Wino domowe burzliwa fermentacji
Na początku burzliwej fermentacji szczególnie gdy jest ona gwałtowna nie trzeba szczelnie zamykać naczynia fermentacyjnego (butla, fermentor) ponieważ wydzielający się CO 2 zabezpiecza wino przed dostępem tlenu i zakażeniem. Pomaga to w ujściu gazów fermentacyjnych i dzięki temu wino tak nie "rośnie". U mnie działa to tak w przypadku wina jak i piwa.