Bimber miętowy
-
- Posty: 24
- Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 19:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Bimber miętowy
Robiłem destylat z maceratu na suszonej własnej mięcie i wyszedł taki sobie - czuć siano.
Destylowałem również czysty alko z olejkiem miętowym i tu już jest lepiej, ale to raczej nie moja bajka. Może przyda się do kupażowania.
Ale piłem destylacik kolegi, który smakował wyśmienicie. Stwórca powiedział, że dobra miętówka wychodzi mu raz na kilka destylacji. Czyli musi być wiele zmiennych.
Destylowałem również czysty alko z olejkiem miętowym i tu już jest lepiej, ale to raczej nie moja bajka. Może przyda się do kupażowania.
Ale piłem destylacik kolegi, który smakował wyśmienicie. Stwórca powiedział, że dobra miętówka wychodzi mu raz na kilka destylacji. Czyli musi być wiele zmiennych.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Bimber miętowy
Można destylować samodzielnie, ale ja kupiłem w aptece.
Nie wiesz jak sprawdzić? https://www.google.pl/search?q=olejek+m ... e&ie=UTF-8
Nie wiesz jak sprawdzić? https://www.google.pl/search?q=olejek+m ... e&ie=UTF-8
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Bimber miętowy
Robię w ten sposób ze do butelki wkładam świeże liście mięty Tak tylko liście. Zalewam to spirytusem 95% na tydzień. Rozdrabiam spirytus na czystą wódkę 45% i do każdej butelki po 25ml mietowego spirytusu. Dodatkowo dosladzam każda butelkę łyżka stołowa miodu.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Bimber miętowy
Podaję sprawdzony przepis: do dużego gara wrzucamy dużo świeżej mięty, aż żeby było gęsto i gotujemy mocną herbatę miętową. Potem liście mięty wyjmujemy, można oczywiście gotować z łodygami, studzimy herbatę i wlewamy do fermentora 30 litrowego. Dodajemy 6-7 kg cukru i drożdże gorzelnicze turbo. Po zakończonej fermentacji nastaw klarujemy i destylujemy na alembiku lub rurze bez wypełnienia. W efekcie otrzymujemy biały destylat pachnący aromatyczną miętą i degustujący mają zdziwione miny, że wódeczka nie jest zielona a jednak jest miętowa.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)