Bimber miętowy

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
grabi75
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Podziękował: 1 raz

Post autor: grabi75 »

Szukam przepisu inspirowanego gorzka żołądkowa miętową od deluxe. Nie zależy mi na wyglądzie, ale na smaku. Nie wiem czy to powinna być nalewka, nastaw czy efekt uzyskany przez macerację . Udało się komuś osiągnąć efekt podobny do oryginału?
promocja

emiosp
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 13:47
Re: Bimber mietowy

Post autor: emiosp »

Zalej cukierki miętowe jak się zalewa cukierki ICE i tak samo kukułki.

Autor tematu
grabi75
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Podziękował: 1 raz
Re: Bimber miętowy

Post autor: grabi75 »

Nie. To jest to czego właśnie chce uniknąć;-). Próbowałem tez po prostu suszona miętę z cukrem i dalej mam niedosyt.

przemeq.polak
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Podziękował: 1 raz
Re: Bimber miętowy

Post autor: przemeq.polak »

Z suszonej nie. Świeżą zamaceruj 60% na nie dłużej niż 3 tygodnie. Żołądkowa ma najpewniej jeszcze jakieś ziółka typu anyż. Plus do tego syrop cukrowy dla rozcieńczenia.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Bimber miętowy

Post autor: wawaldek11 »

Robiłem destylat z maceratu na suszonej własnej mięcie i wyszedł taki sobie - czuć siano.
Destylowałem również czysty alko z olejkiem miętowym i tu już jest lepiej, ale to raczej nie moja bajka. Może przyda się do kupażowania.
Ale piłem destylacik kolegi, który smakował wyśmienicie. Stwórca powiedział, że dobra miętówka wychodzi mu raz na kilka destylacji. Czyli musi być wiele zmiennych.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
grabi75
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Podziękował: 1 raz
Re: Bimber miętowy

Post autor: grabi75 »

Czym jest olejek miętowy? Kolega z czego robił?

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Bimber miętowy

Post autor: wawaldek11 »

Można destylować samodzielnie, ale ja kupiłem w aptece.
Nie wiesz jak sprawdzić? https://www.google.pl/search?q=olejek+m ... e&ie=UTF-8
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Bimber miętowy

Post autor: robert4you »

Kup gotowy zestaw ziół do gorzkiej żołądkowej. Do tego osobno zrób macerat ze świeżej mięty. Potem mieszaj składniki dodając cukru. Proporcje to kwestia smaku

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Bimber miętowy

Post autor: PETER29 »

Robię w ten sposób ze do butelki wkładam świeże liście mięty Tak tylko liście. Zalewam to spirytusem 95% na tydzień. Rozdrabiam spirytus na czystą wódkę 45% i do każdej butelki po 25ml mietowego spirytusu. Dodatkowo dosladzam każda butelkę łyżka stołowa miodu.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Bimber miętowy

Post autor: JanOkowita »

Podaję sprawdzony przepis: do dużego gara wrzucamy dużo świeżej mięty, aż żeby było gęsto i gotujemy mocną herbatę miętową. Potem liście mięty wyjmujemy, można oczywiście gotować z łodygami, studzimy herbatę i wlewamy do fermentora 30 litrowego. Dodajemy 6-7 kg cukru i drożdże gorzelnicze turbo. Po zakończonej fermentacji nastaw klarujemy i destylujemy na alembiku lub rurze bez wypełnienia. W efekcie otrzymujemy biały destylat pachnący aromatyczną miętą i degustujący mają zdziwione miny, że wódeczka nie jest zielona a jednak jest miętowa.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
grabi75
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Podziękował: 1 raz
Re: Bimber miętowy

Post autor: grabi75 »

wawaldek11 pisze: Nie wiesz jak sprawdzić?
Myślałem że coś własnej roboty :) . Aktualnie mam zajęte fermentatory, zwolnię je za ok miesiąc i spróbuje wg Jana . Tak orientacyjnie jedną lub dwie doniczki mięty z marketu wystarczą czy zaopatrzyć się w większą ilość?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”