-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: środa, 5 wrz 2018, 18:15
- Załączniki
Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Witam, jako iż mam sporo malin i ostatnio zaciekawił mnie temat domowych wyrobów alkoholowych mam pytanie jak długo owoce powinny pływać w alkoholu? w moim przypadku przebrałem je i zalałem 65% roztworem, jedni mówią kilka dni drudzy kilka tygodniu a jeszcze inni miesięcy więc jak to jest? Jest jakiś określony czas tego etapu? Pozdrawiam?
-
- Posty: 88
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Konkretnego przepisu nikt Ci nie poda, bo takiego nie ma. Każdy ma swój sposób. Ja jednego roku trzymałem 2 miesiące, drugiego tylko miesiąc i w tym pierwszym przypadku bardziej mi smakowała. Ale jak przetrzymasz za długo, to może się pojawić goryczka z pestek.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
U mnie stoją zalane równo drugi miesiąc, wg mnie aromat malinowy jest intensywniejszy i mniej alkoholowy niż po miesiącu maceracji.
Goryczki w smaku nie wyczuwam, także jeszcze pewnie z miesiąc potrzymam i dopiero zleję.
Goryczki w smaku nie wyczuwam, także jeszcze pewnie z miesiąc potrzymam i dopiero zleję.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......

-
- Posty: 88
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
I ja się, z tym co napisałeś, zgadzam i dlatego w tym roku również będę macerował owoce ponad 2 miesiące. Pisząc o przetrzymaniu za długo, miałem na myśli 5, 6 lub 7 miesięcy. Piłem kiedyś taką nalewkę i smak pestek był wyczuwalny.
-
- Posty: 2082
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Dla mnie wskaźnikiem są kolory owoców w trakcie maceracji. Dotyczy to wszystkich owoców miękkich. Jak zaczynają blednąć to już ostatni moment na oddzielenie.
-
- Posty: 88
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Zwróciłem na to uwagę, ale też często owoce bledną bardzo szybko. Taka czerwona porzeczka, czy rajskie jabłka, które wczoraj zalałem, są dobrym przykładem. Nie mam Twojego doświadczenia, więc kolorem na razie sugerował się nie będę.
-
- Posty: 196
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Nalewka powinna być trzymana 3 miesiące, po tym czasie owoce się oddziela i dalej ma leżakować aż się wyklaruje. Jak ktoś chce to zapodam przepis według książki o nalewkach.
-
- Posty: 166
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Ogólnie polecane jest macerowanie owoców do 6 tygodni.
W przypadku malin zalecany / wystarczający jest 1 tydzień. Nie ma wtedy ryzyka, że goryczka z pesteczek przejdzie do nalewu.
Tak zrobiłem nalewkę w tym roku i jest znakomita (chociaż jeszcze świeża).
W przypadku malin zalecany / wystarczający jest 1 tydzień. Nie ma wtedy ryzyka, że goryczka z pesteczek przejdzie do nalewu.
Tak zrobiłem nalewkę w tym roku i jest znakomita (chociaż jeszcze świeża).
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 425
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
24 godziny wystarczą dla maliny. No uparty i leniwy może trzymać 48 godzin. Ale dłużej komu to potrzebne?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 1233
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
No Koledzy rozrzut macie piękny od 2miesięcy do 24 godz.

Nawet 3miesiące


Nawet 3miesiące

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 17:51 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 4802
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
@gary1966 dobrze prawi.
Nawet winiarze zalecają odcedzić moszcz już po 24 godzinach. I wino nic na tym nie traci a nawet zyskuje...

Nawet winiarze zalecają odcedzić moszcz już po 24 godzinach. I wino nic na tym nie traci a nawet zyskuje...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 18:34 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 153
- Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowy
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Moim Domowniczkom najlepiej smakuje zrobiona w ten sposób. Maliny zalewam 60% wódką w słoju tak ze dwa centymetry nad owoce. Po 3-5 dniach wylewam nalewkę do innego słoja, a na maliny sypie cukier około 1 kilograma na 4 kilo owoców. To już stoi dłużej, 3-6 tygodni. Co kilka dni słojem turlam po stole (15 litrów w plastykowy koszu). W słoju musi być ze 20% wolnej przestrzeni. Gdy uznam że cukier zrobił swoje odkorkowany słój wkładam do góry dnem w wiadro, kilka malin wyleci, a po godzinie mam sok, który mieszam z pierwszą nalewką. To zostawiam do wyklarowania i pozostaje lewarowanie do butelek.To nie koniec operacji. Pozostałe maliny zalewam wódką i po kilku, lub kilkunastu dniach do wiadra i to po wyklarowaniu jest dla brzydszej części domowników. Kilkaset metrów od domu jest plantacja malin, od kilku lat kupuję w stałej cenie 5 złotych za 0,6 kilogramowy koszyczek. W tym roku malin nie robiłem, nawet nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam Wszystkich
Tadek
P.S. Już wiem dlaczego. Gdy zapytałem swoją ładniejszą połówkę (dlaczego mi nie przypomniałaś, żebym zrobił nalewkę z malin?) usłyszałem: Właśnie Ci przypominam - maliny się zaczynają.
Pozdrawiam Wszystkich
Tadek
P.S. Już wiem dlaczego. Gdy zapytałem swoją ładniejszą połówkę (dlaczego mi nie przypomniałaś, żebym zrobił nalewkę z malin?) usłyszałem: Właśnie Ci przypominam - maliny się zaczynają.
Ostatnio zmieniony środa, 21 sie 2019, 12:09 przez scalak, łącznie zmieniany 2 razy.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw
George Bernard Shaw
-
- Posty: 196
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Przepis według książki o nalewkach. Według mnie to jest rzetelne źródło informacji sprawdzone przez wielu i pewne sukcesu (Mam 2letnią nalewkę i nie zepsuła się a smakuje nadal rewelacyjnie)
NALEWKA MALINOWA:
Składniki:
1kg malin, 1/2kg cukru, 1/2L spirytusu, 1/2L wódki
Wykonanie:
Maliny przebrać i przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie należy przecedzić. a nalewkę przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
NALEWKA MALINOWA:
Składniki:
1kg malin, 1/2kg cukru, 1/2L spirytusu, 1/2L wódki
Wykonanie:
Maliny przebrać i przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie należy przecedzić. a nalewkę przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
-
- Posty: 196
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Tylko czy my robimy wino czy nalewkę. Różnica jest znaczna bo wino fermentuje a nalewka dojrzewa a wysokie stężenie alkoholu w owocach ma nie dopuścić do fermentacji.
lesgo58 pisze:@gary1966 dobrze prawi.![]()
Nawet winiarze zalecają odcedzić moszcz już po 24 godzinach. I wino nic na tym nie traci a nawet zyskuje...
Tylko czy my robimy wino czy nalewkę. Różnica jest znaczna bo wino fermentuje a nalewka dojrzewa a wysokie stężenie alkoholu w owocach ma nie dopuścić do fermentacji.
-
- Posty: 4802
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Problemem nie jest fermentacja - tylko przechodzenie do nalewki (wina) związków zapachowych czy smakowych wpływających na końcowe doznania organoleptyczne. I tak jak wszędzie wskazany jest umiar i umiejętność wyważenia tych doznań. Dlatego początkującemu (nie znając jego gustu) zawsze zalecam minimalistyczne podejście do sprawy. A dla malin 24/48 godzin maceracji jest w zupełności wystarczające aby wyługować to co najlepsze.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 18:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Jak ktoś pisze, żeby owoce jednocześnie zalewać alkoholem i zasypywać cukrem - wyrzuć tą książkę. Parafrazując klasyka - pisać każdy może
fo11rest pisze:Wykonanie:
Maliny przebrać i przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie należy przecedzić. a nalewkę przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak ktoś pisze, żeby owoce jednocześnie zalewać alkoholem i zasypywać cukrem - wyrzuć tą książkę. Parafrazując klasyka - pisać każdy może
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Kolego są trzy rodzaje maceracji:
1 - Surowce najpierw zalewamy alkoholem, a po zlaniu nalewu zasypujemy je cukrem. Po rozpuszczeniu cukru, uzyskany syrop mieszamy z nalewem.
2 - Owoce najpierw zasypujemy cukrem, po zlaniu uzyskanego syropu, owoce zalewamy alkoholem. Następnie uzyskany nalew mieszamy z syropem.
3 - Wszystkie składniki nalewki (surowce, alkohol, cukier, przyprawy), macerujemy równocześnie.
Więc jak widzisz, autor tematu posługuje się trzecim sposobem...
1 - Surowce najpierw zalewamy alkoholem, a po zlaniu nalewu zasypujemy je cukrem. Po rozpuszczeniu cukru, uzyskany syrop mieszamy z nalewem.
2 - Owoce najpierw zasypujemy cukrem, po zlaniu uzyskanego syropu, owoce zalewamy alkoholem. Następnie uzyskany nalew mieszamy z syropem.
3 - Wszystkie składniki nalewki (surowce, alkohol, cukier, przyprawy), macerujemy równocześnie.
Więc jak widzisz, autor tematu posługuje się trzecim sposobem...
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 wrz 2019, 14:38 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Online
- Posty: 43
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Ja osobiście jestem zwolennikiem metody nr 1. Dzięki za porady co do tworzenia nalewki, u mnie mija 2 tygodnie od zalania owoców i będą odlane od alkoholu. Kolor i smak już wyługowane a goryczki pestkowej nie lubię. Zalewam owoce alkoholem około 45% (50/50). Co do metody jaką opisał @DamianN12 może już na początku zalej słabszym alkoholem i problem nadmiernej mocy zniknie. Nie sądzę żeby rozcieńczalnik w postaci wody zaszkodził. Ale pamiętać warto też o odpowiednio długim czasie leżakowania który ułoży smak.
Ps. Dzięki za poradę z wanilią, akurat mam esencję z niej zrobioną.
Ps. Dzięki za poradę z wanilią, akurat mam esencję z niej zrobioną.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak

-
Online
- Posty: 79
- Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Ja maliny najpierw mrożę. Po rozmrożeniu zalewam je 70% alkoholem na tydzień. Po tym czasie zlewam macerat a maliny odciskam i łączę obydwa płyny. Nie słodzę, bo nie lubię. Nalewka wychodzi wyśmienita.
-
- Posty: 321
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Załączniki
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Trochę zrobiło się tu jak na Netflix - jak nie ma co nowego to trzeba rozgrzebać stare kotlety. Ta nalewka od 2018 roku już pewnie dawno przeleciała przez układ pokarmowy i trafiła ponownie do ziemi 

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości