Wytwarzanie nektaru
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 21 maja 2018, 20:29
- Podziękował: 1 raz
Witam jestem początkujący w tym temacie więc jak coś robię źle to proszę o radę nie pogardę . Więc zrobiłem nastaw z cukru na turbo. Wyszło mi jakieś 50litrów,18% nastawu.Sprzęt jaki posiadam to post still. Długość kolumny 50cm, wypełnione sprężynkami z nierdzewki. Dwa odstojnik o pojemności 0.5l. Termometr u góry kolumny, keg o pojemności 50l. Rozpalam i grzeje gdy temperatura nie sięgnie 70 stopni, wtedy puszczam wode i patrze jak zaczyna kapać. Lekkim strumykiem zaczyna lecieć przy 90 stopniach. Pierwsze 200-300mm wylewam lub przeznaczam do celów gospodarczych. Odbieram tak około litr na godzine. Za pomocą alkoholomierza zbieram wszystko do 40%. Na termometrze jest temperatura okolo 98 stopni i zakręcam kurek.Z takiej ilości zacieru wychodzi mi gdzies 8L, około 60% psoty. Wszystko robie dobrze czy odstawiam lipe? Maniek
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wytwarzanie nektaru
Maniek,
Z tego co napisałeś wynika, że miałeś nastaw 50 litrów o mocy 18% czyli było w nim 9 litrów 100% etanolu;
odebrałeś 8 litrów 60% etanolu czyli 4800 ml.
Po drodze zapodziało się gdzieś 4200 ml 100% etanolu.
Moje pytania:
Czy opróżniasz odstojniki - jeśli tak - co robisz z ich zawartością.
Co robisz z pozostałą częścią urobku - tą, która kapie i ma poniżej 40%.
Z tego co napisałeś wynika, że miałeś nastaw 50 litrów o mocy 18% czyli było w nim 9 litrów 100% etanolu;
odebrałeś 8 litrów 60% etanolu czyli 4800 ml.
Po drodze zapodziało się gdzieś 4200 ml 100% etanolu.
Moje pytania:
Czy opróżniasz odstojniki - jeśli tak - co robisz z ich zawartością.
Co robisz z pozostałą częścią urobku - tą, która kapie i ma poniżej 40%.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 21 maja 2018, 20:29
- Podziękował: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 21 maja 2018, 20:29
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Wytwarzanie nektaru
Dołączę się... Co robić z dundurem (cukrówka) po destylacji? Nastawiać na nim kolejny nastaw? W końcu kilka % tam chyba jeszcze jest...
A jeśli nastawać to ile razy z rzędu można go wykorzystać?
@szakalkwlk - nie za niskie BLG - 1 sumie masz 18,5BLG możesz śmiało dać więcej cukru? Na 50 litrów roztworu to chyba 12-13kg cukru i 42l wody...
A z doświadczenia już sprawdziłem, że jedna paczka drożdży (plus dwie łyżeczki pożywki Activit) spokojnie przerabia 50l nastawu
A jeśli nastawać to ile razy z rzędu można go wykorzystać?
@szakalkwlk - nie za niskie BLG - 1 sumie masz 18,5BLG możesz śmiało dać więcej cukru? Na 50 litrów roztworu to chyba 12-13kg cukru i 42l wody...
A z doświadczenia już sprawdziłem, że jedna paczka drożdży (plus dwie łyżeczki pożywki Activit) spokojnie przerabia 50l nastawu
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wytwarzanie nektaru
Powodzenia.
Przy takich proporcjach blg masz na poziomie ~18,5 i zakładając, że drożdże idealnie zrobią swoją robotę, uzyskasz około 12% alko w nastawie, co z kolei daje 6l czystego. Skoro tak prowadzisz proces to nie dziw się, że uzysk jest niewielki. Pomyśl o zmianie na choćby najprostrzego aabratka, a wydajność wzrośnie.szakalkwlk pisze:Poniżej 40% już nie pędzę wylewam to co zostało w kegu. Odstojniki opróżniam i zbieram do buteki. BLG nie srawdzałem. Daje około 44 litrów wody, 10kg cukru i dwie paczki turbo drożdży.
Powodzenia.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wytwarzanie nektaru
Jeśli drożdże przerobiły cały cukier powinieneś mieć 6 litrów 100% C2H5OH
Uzyskałeś w destylacie 4,8 litra w przeliczeniu na czysty 100% etanol.
Reszta to zlewki z odstojników i to co ewentualnie by wykapało o mocy mniejszej niż 40%.
Ogólnie jak na urobek uzyskany metodą pot-still wydajnościowo nie jest źle.
Można to trochę udoskonalić robiąc np. tak:
- odbiór przy pierwszym odpędzie bez oglądania się na temperaturę do wskazania ok. 20% na alkoholomierzu (oczywiście przedgon z pierwszego odpędu jest do wyrzucenia)
- drugi odpęd do 50% wg wskazań alkoholomierza (urobek z pierwszego odpędu rozcieńczyć do 18-20% i odpędzić jeszcze raz z ponownym cięciem
na przedgon, gon i pogon; pogon - czyli to co ma poniżej 50% zbierać oddzielnie i dodać do kolejnego wsadu na pierwszy odpęd).
Niestety, metoda pot-still tak ma - będą straty i musisz je pokochać albo przejść na kolumnę co zasugerował @masterpaw2.
Odstojniki usuń. Generują jedynie straty etanolu i robią rozwałkę w jakości destylatu. Jak chcesz się z nimi dalej męczyć - możesz. To Twój sprzęt i Twoje odstojniki.
To co napisałeś powyżej zmienia postać rzeczy - Twoja cukrówka nie miała 18% jak sugerowałeś.szakalkwlk pisze:Daje około 44 litrów wody, 10kg cukru i dwie paczki turbo drożdży.
Jeśli drożdże przerobiły cały cukier powinieneś mieć 6 litrów 100% C2H5OH
Uzyskałeś w destylacie 4,8 litra w przeliczeniu na czysty 100% etanol.
Reszta to zlewki z odstojników i to co ewentualnie by wykapało o mocy mniejszej niż 40%.
Ogólnie jak na urobek uzyskany metodą pot-still wydajnościowo nie jest źle.
Można to trochę udoskonalić robiąc np. tak:
- odbiór przy pierwszym odpędzie bez oglądania się na temperaturę do wskazania ok. 20% na alkoholomierzu (oczywiście przedgon z pierwszego odpędu jest do wyrzucenia)
- drugi odpęd do 50% wg wskazań alkoholomierza (urobek z pierwszego odpędu rozcieńczyć do 18-20% i odpędzić jeszcze raz z ponownym cięciem
na przedgon, gon i pogon; pogon - czyli to co ma poniżej 50% zbierać oddzielnie i dodać do kolejnego wsadu na pierwszy odpęd).
Niestety, metoda pot-still tak ma - będą straty i musisz je pokochać albo przejść na kolumnę co zasugerował @masterpaw2.
Odstojniki usuń. Generują jedynie straty etanolu i robią rozwałkę w jakości destylatu. Jak chcesz się z nimi dalej męczyć - możesz. To Twój sprzęt i Twoje odstojniki.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 21 maja 2018, 20:29
- Podziękował: 1 raz
Re: Wytwarzanie nektaru
W czwartek testowałem przerobiony sprzęt. Miałem nastaw z 30kg cukru, 120 litrów wody, czterech paczek turbo i 30 litrów śliwek mirabellek. Alkohomierz wskazał 10% zawartości alkoholu w nastawie. Wyszło mi 25 litrów 56% psoty. „Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi”