Brew A - Coopers IPA

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
Gabrielll
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 10 lip 2018, 16:34
Podziękował: 7 razy

Post autor: Gabrielll »

Witam,

Panowie, prośba o szybką pomoc.
Sporządziłem Brewkit Coopers IPA, zgodnie z instrukcją. Po 20 godzinach zero fermentacji.
Zrobiłem nowe drożdże Mangrove Jack's M4I (tylko takie miałem pod ręką, a niestety dziś bez handlu. Jakoś dziwnie te drożdze nie chciały się rozrobić - opadały na dno. Po godzinie w szklance ruszyła piana w szklance. Dodałem do wiadra i czekałem. Po 4 godzinach wszystko opadło na dół - wytworzył się centymetrowe błoto - nadal zero fermentacji.
Na wiadrze temp. 22 stopnie.

Jak dalej ratować do piwo?

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Brew A - Coopers IPA

Post autor: czytam »

Może już przefermentowalo? Sprawdzałeś blg?

Autor tematu
Gabrielll
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 10 lip 2018, 16:34
Podziękował: 7 razy
Re: Brew A - Coopers IPA

Post autor: Gabrielll »

Sprawdzałem, BLG 11.
Po zadanych nowych drożdżach dziś rano, po 18-00 odpaliła rakieta, zaczyna pierdzieć :)

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Brew A - Coopers IPA

Post autor: Imbir »

Może za ciepła była brzeczka ? Jak ruszyło to nie zaglądaj tam do czasu ustania fermentacji, piwo łatwo zakazić :-)
Awatar użytkownika

Aveczek
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 15 lip 2018, 00:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Brew A - Coopers IPA

Post autor: Aveczek »

Obstawiam, że brzeczka była za ciepła. Nastepnym razem sprawdzaj temperaturę :) nie może mieć wiecej niż 30*C.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”