Cześć
Jako że lubię sobie poeksperymentować i miałem ostatnio dość duże ilości mięty, postanowiłem zrobić między innymi winko anyżowo miętowe.
Najpierw w 2 litrach wody, rozpuściłem 3kg cukru. Następnie do zagotowanego syropu dodałem około pół kilograma świeżych liści mięty zielonej.
Pogotowałem 20 minut i zostawiłem na dzień aby się przegryzło i ostygło.
Kolejnego dnia odddzieliłem liście od płynu, dodałem 20 gwiazdek anyżu + garść sparzonych daktyli oraz 9 litrów wody.
Następnie wszystko poszło do balona (oczywiście dałem także drożdże).
Moje pytanie - próbował ktoś już coś takiego wcześniej robić?
Co z tego może wyjść?
Wino anyżowo-miętowe
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: