Mętne wino na maszynę
-
Autor tematu - Posty: 85
- Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam wszystkich. Potrzebuję rady Mam 2 wina, których walory smakowe są bardzo średnie (rabarbar) i zepsute (truskawka). Pierwsze z rabarbaru nie sklarowało się wcale i jest strasznie "cienkie" w smaku. Truskawkowe leżało w balonie wypełnionym w 80 % powietrzem za długo i jego smak strasznie się zepsuł choć pachnie wybornie. Przed moim wyjazdem było nieźle sklarowane a teraz jest strasznie mętne, bardziej niż rabarbarowe. Widać jakiś muł pływający w nim. Mój plan to zmieszać dwa wina i dodać środka klarującego choć nie wiem czy to zadziała. Potrzebuję pomocy jak je przygotować przed rektyfikacją. Moja maszynka to aabratek, zbiornik 50 l, grzanie 2x2000, kolumna 140 zasypu sprężynkami + OLM. Obawiam się, że coś się może po przypalać na grzałkach chociaż wątpię by były to martwe drożdże. Z góry dzięki za każdą pomoc
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Mętne wino na maszynę
sposob-uzycia-kolumny-do-destylacji-pro ... t9301.html
I nie rektyfikuj go, tylko destyluj a nóż wyjdzie ciekawy trunek. Tu masz opis :lasso pisze: Nigdy nie rektyfikowałem wina
sposob-uzycia-kolumny-do-destylacji-pro ... t9301.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 85
- Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Mętne wino na maszynę
Obawiam się trochę... nie wiem czy uzyskam coś co będzie mnie satysfakcjonować. Wiadomo, spiryt jest najbezpieczniejszy, ale po połączeniu truskawki z rabarbarem będę miał tego ok 25-30 l wiec zastanawiam się, czy nie dodać zalegającej cukrówki, by dopełnić do 45 l w kegu. W sumie wszystko ładnie pachnie i kusi mnie by przepuścić to tylko na katalizatorze i głowicy.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Mętne wino na maszynę
Podejrzewam, że zdecydowana większość z nas poleciłaby Ci jedno rozwiązanie........., puszczać samo na smakówkę
Nie będziesz zadowolony, zdążysz rektyfikować. Jamen
Edit. I mnie seneka uprzedził , ale cóś chyba z "wymową" nie teges
Nie będziesz zadowolony, zdążysz rektyfikować. Jamen
Edit. I mnie seneka uprzedził , ale cóś chyba z "wymową" nie teges
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 109
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2016, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Mętne wino na maszynę
Destyluj szkoda smaku. Przy ok 30l trochę fajnego urobku może wyjść. Przypalić nic się nie przypali w pn na grzalkach miałem zacier 100% pszenica odfiltrowany tylko przez worek filtracyjny czyli takie mleko. Zero przypalenia 2+1.5 kw na grzalkach sterowanie pamel. A jeszcze jedno może zrobić destylat na pełnej kolumnie bez ocieplenia, jeśli się boisz niepożądanych smaków. Ja czasami tak robię i jestem zadowolony.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"