Pierwsze wino

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Kania98
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 1 kwie 2018, 17:05

Post autor: Kania98 »

Robię pierwsze wino chce uzyskać 13-14% ale niestety użyłem bayanusow chce je ubić podgrzewając wino do 50-60 stopni. Tylko kiedy rozrobić aktualnie jest 10 dzień burzliwej fermentacji jak będzie bulgac raz na parę minut to zaleje z nad osadu i wtedy na cichą czy odrazu po burzliwej trzeba je ubić i dodać cukru i następnie zostawić je żeby się wyklarowało czy dopiero po cichej trzeba je ubić?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pierwsze wino

Post autor: Wald »

Zakończ fermentację jak drożdże przerobią 230 gram cukru na każdy litr nastawu. Masz oczywiście cukromierz?
Temat zamknę, bo to typowy dubel. Wszystko masz dokładnie opisane coćby tutaj:
podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Zablokowany

Wróć do „Wytwarzanie Wina”