Ryżowe z dodatkiem soku malinowego

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
kubusrozpruwacz
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: kubusrozpruwacz »

Witam mam przepis na winko Skrzycha z ryżu ( przepis na 10L) :
Przepis na 10l wina ryżowego mocnego (16-17%)
Składniki:
7,5l + 1,2l = 8,7l wody
2 kg ryżu
1,5kg + 1,3kg = 2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
20-50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry
po pomnożeniu składników razy 2 uzyskam 20L wina , ale chciałbym wykorzystać 30L wiaderka fermentacyjnego także dodałbym( po wyciągnięciu moszczu ) 1 kg cukru na 3 litry wody aż do uzyskania 30 litrów i pomyślałem aby dodać 400ml soku zagęszczonego z malin (aby uzyskać troszkę ładniejszy kolor ) .Czy przy takiej mieszance uzyskam wino około 14%.
I jeszcze jedno pytanie według przepisu moszcz od wina oddzielić po 6 tyg? jak się ma to do tego że na większości przepisów wino z ryżu zlewa się po 2 tyg.?
promocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”