-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 12:14
- Załączniki
Filtrowanie nalewki orzechowej
Witam. Zrobiłem swoją pierwszą nalewkę z orzechów ziemnych z przepisu z forum (https://alkohole-domowe.com/nalewka/przepisy-na-nalewki-domowe/nalewka-na-orzechach-ziemnych.html). Dziś mija miesiąc jak nalewka jest w maceracie i chciałem ją przefiltrować. Moje pierwsze podejście to filtr od kawy, którym wyłożyłem wnętrze lejka, ale płyn spływał bardzo wolno a po chwili przestał. Potrzebuję pomocy, w jaki sposób mam przefiltrować tą nalewkę? Drugie moje pytanie odnosi się do tej niewielkiej ilości nalewki którą przefiltrowałem gdyż była mętna i kolor jej zmienił się na jasny żółty z intensywnie pomarańczowego czy to normalne przy tego rodzaju nalewce?
-
- Posty: 88
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Odcedź tą nalewkę z orzechów i pozostałych składników i zostaw ją w spokoju, na tydzień, dwa, miesiąc, albo ile będzie trzeba. Po pewnym czasie na dnie odłoży się osad, więc przepuść delikatnie przez filtr, za pomocą cienkiego wężyka, płyn znad osadu. Uważaj, żeby nie zmącić. Wtedy uzyskasz czystą, klarowną nalewkę. A to, co zostanie? Cóż, wypij
Albo wrzuć z powrotem do kotła, żeby odzyskać cenny alkohol.

-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Zlej ją do smukłej butelki i wstaw do lodówki. Niska temperatura pomoże przy klarowanie. Dalej tak jak napisał kolega.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Bardzo dobrym rozwiązaniem do wstępnej filtracji jest rękaw serowarski :
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7196826361
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7196826361
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......

-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Bardzo dobrym ale drogim 

-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Nooo, kolego Pretender, jeśli weźmiemy poprawkę na to, że jest to wielokrotnego użytku, że jest to sprzedawane na metry (1m około 2 PLN), to wcale nie wychodzi tak drogo



Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......

-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Haha, czekałem na Twoją ripostę 
Z aukcji nie wynika, że sprzedają na metry

Z aukcji nie wynika, że sprzedają na metry

-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Do riposty, to daleka droga jeszcze
, a to, że sprzedaż jest również na metry wiem z autopsji 


Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......

-
- Posty: 88
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Zastanawia mnie wydajność tych rękawów. Mam worek filtracyjny, ale on działa tak samo, jak każdy filtr. Jak płyn jest w miarę klarowny, to da dobre wyniki, ale jak jest mętny, albo co gorsza gęsty i zawiera sporo "szlamu", to szybko się zapycha i płyn przestaje lecieć. Tego zwyczajnie nie da się przeskoczyć, a filtrowanie pewnych części nalewki nie ma po prostu sensu.
-
- Posty: 2590
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Ważny jest kształt worka filtracyjnego. To działa. Nie błyskawicznie, jak makaron na cedzaku, ale dokładnie, więc powoli. Do 8 litrowego słoja na ogórki, przelewam CO2, na rancie montuję worek filtracyjny, wlewam nalewkę do filtrowania, zamykam zakrętką i wstawiam do lodówki (zimą na balkon). Po 12 godzinach najczęściej płyn jest dokładnie odfiltrowany. Bardzo rzadko trzeba czekać dłużej. Nalewki, miody są czyste i co ważne, nie uszkodzone.zając_poziomka pisze:Jak płyn jest mętny, albo co gorsza gęsty i zawiera sporo "szlamu", to szybko się zapycha i płyn przestaje lecieć.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Zając, koszt takiego rękawu jest niewielki, tak jak pisałem wcześniej około 2pln/m, a naprawdę robi dobrą robotę.
Ps. Na upartego, to i druszlak zapchasz, jak pulpę wlejesz.
Ps. Na upartego, to i druszlak zapchasz, jak pulpę wlejesz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......

-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 12:14
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Wielkie dzięki za odpowiedzi, ale długo nikt nie odpisywał i poradziłem sobie zwykłym filtrem do kawy, wprawdzie trwało to ze dwie godziny ale jest klarowna
pomimo tego dziękuje wszystkim.

-
- Posty: 2318
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Dwie godziny, to nie jest długo przy filtrowaniu. Moja nalewka na śliwkach przemrożonych klaruje się od wtorku i kapie z prędkością kropelki na kilka minut
Chyba zmienię wkład filtrujący, bo na początku kapie szybciej.
Nie wiem czy są owoce bardziej problematyczne do filtracji niż śliwki?

Chyba zmienię wkład filtrujący, bo na początku kapie szybciej.
Nie wiem czy są owoce bardziej problematyczne do filtracji niż śliwki?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
wawaldek11 nalewka śmietankowo-truskawkowa to istne szaleństwo do filtrowania, najmniej tydzień.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: piątek, 12 paź 2012, 03:07
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Nalewka śmietanowo-truskawkowa najlepiej filtruje się przez worek filtracyjny stożkowy bawełniany.
-
- Posty: 2590
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Na takie wynalazki, w tym nalewka farmaceutów, mam swój sposób. Sposób podobny jak napisałem wyżej, tyle że słoiki 0,9 litra i filtry do kawy. Wszystko razy ok 10. Czyli 10 do 14 słoików, dwutlenek węgla, filtr do kawy, nalewka, zakrętka i kilka godzin. Ustawione wieczorem, a następnego dnia po pracy już nic z tego nie wyciśniesz. Czynność potarzana do wyczerpania nastawu. Tego nie przyśpieszysz, trzeba dużo cierpliwości, ale mnie chyba jej nie brak.
Uzupełniając mój poprzedni wpis, dodam, że generalnie wszystko klaruję naturalnie. Pomaga mi wyłącznie ojciec czas. Ściągam z nad osadów, a resztę właśnie do worków filtracyjnych. Czasami gdy mam tego dużo, wlewam to do wąskiej butelki i ponownie czekam na wyklarowanie. Dopiero takie resztki idą do "wora".
Trunki z dodatkowego klarowania i filtrowania, nigdy nie trafiają do gąsiorka zasadniczego. To są rzeczy do próbowania, bieżącego spożycia. Po pierwsze jakość, po drugie i trzecie też.
Uzupełniając mój poprzedni wpis, dodam, że generalnie wszystko klaruję naturalnie. Pomaga mi wyłącznie ojciec czas. Ściągam z nad osadów, a resztę właśnie do worków filtracyjnych. Czasami gdy mam tego dużo, wlewam to do wąskiej butelki i ponownie czekam na wyklarowanie. Dopiero takie resztki idą do "wora".
Trunki z dodatkowego klarowania i filtrowania, nigdy nie trafiają do gąsiorka zasadniczego. To są rzeczy do próbowania, bieżącego spożycia. Po pierwsze jakość, po drugie i trzecie też.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1879
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
@ Wald.
CO2 robisz sam, czy kupujesz?
CO2 robisz sam, czy kupujesz?
-
- Posty: 2590
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Woda z octem 50/50 i szczypta sody oczyszczonej ze spożywczego.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 88
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Moim zdaniem wszystko, co jest na miodzie, klaruje się koszmarnie wolno. I trzeba kilku filtracji, żeby uzyskać czysty płyn.
Ale z własnego doświadczenia mogę potwierdzić, że śliwki też łatwe nie są. Butelkowałem krystalicznie czystą nalewkę. Po 4 miesiącach leżakowania, na dnie butelek, pojawił się osad.
wawaldek11 pisze:[...]Nie wiem czy są owoce bardziej problematyczne do filtracji niż śliwki?
Moim zdaniem wszystko, co jest na miodzie, klaruje się koszmarnie wolno. I trzeba kilku filtracji, żeby uzyskać czysty płyn.
Ale z własnego doświadczenia mogę potwierdzić, że śliwki też łatwe nie są. Butelkowałem krystalicznie czystą nalewkę. Po 4 miesiącach leżakowania, na dnie butelek, pojawił się osad.
-
- Posty: 2318
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej
Przy miodzie mam szybką wersję słodzenia: mam w zanadrzu pięciolitrową butlę ze sklarowanym już miodem z alko. Jak trzeba, to chlust i jest słodkie i klarowne. A miód klaruje się kilka lat. Jest gęsty tak pól na pół z alko 60%. Ostatni przy klarowaniu był czysty w środku, a na górze i dole były męty. Środek ściągnąłem wężykiem, reszta poszła do nalewek i dalszego klarowania grawitacyjnego.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości