Witam przodowników !!!
Rozdziewiczyłem aparaturę zrobiłem pierwszą psotę i na tym nie kończę
Do Rzeczy : przeczytałem przepis z jabłek spodobało mnie się to, i postanowiłem działać
mam 20 kilo, extra jabłek a potrzebuję drożdży jedyne jakie mam to właśnie babuni .
Czy to nie wpłynie na jakość smaku ???
Jeżeli nie to jakie proporcje ???
Pozdrawiam cały skład AD !!!
Co ja bym bez was zrobił
Lubie to co robię więc robię to co lubię
Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
- Posty: 28
- Rejestracja: sobota, 26 gru 2009, 19:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: śliwowica
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???
witaj
napiszę Ci jak ja to robie z jabłkami:)
Na prasie wyciskam sok, daje do butla bez drożdży i bez cukru. Zamykam szczelnie z rurką. Odstawiam w ciepłe miejsce (około 30 stopni) za 3-4 dni zacier jest gotowy do psocenia
Choc wydajnosć skromna (ze 100 litrów soku 6 litrów psoty 65% po dwóch gonieniach) to efekt imponujący a ten smak.......Polecam!!!
pozdrawiam
napiszę Ci jak ja to robie z jabłkami:)
Na prasie wyciskam sok, daje do butla bez drożdży i bez cukru. Zamykam szczelnie z rurką. Odstawiam w ciepłe miejsce (około 30 stopni) za 3-4 dni zacier jest gotowy do psocenia
Choc wydajnosć skromna (ze 100 litrów soku 6 litrów psoty 65% po dwóch gonieniach) to efekt imponujący a ten smak.......Polecam!!!
pozdrawiam
-
- Posty: 792
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???
Witaj !
Jeżeli ma to być calvados to same jabłka natomiast jeżeli jabłka mają być jako dodatek do zacieru aby był lepszy aromat psoty to zrób tak :
Na każdy kilogram jabłek daj 2.5 - 3 litry wody (jeżeli są to bardzo soczyste jabłka daj 2.5litra jeżeli dają mało soku daj 3litry ) i kilogram cukru.
Jeżeli nie masz innych drożdży mogą być Babuni ale nie dawaj ich za dużo, półtora kostki na 10kg cukru powinno wystarczyć.
Właśnie taka psota kapie w tej chwili
Pozdrawiam
Jeżeli ma to być calvados to same jabłka natomiast jeżeli jabłka mają być jako dodatek do zacieru aby był lepszy aromat psoty to zrób tak :
Na każdy kilogram jabłek daj 2.5 - 3 litry wody (jeżeli są to bardzo soczyste jabłka daj 2.5litra jeżeli dają mało soku daj 3litry ) i kilogram cukru.
Jeżeli nie masz innych drożdży mogą być Babuni ale nie dawaj ich za dużo, półtora kostki na 10kg cukru powinno wystarczyć.
Właśnie taka psota kapie w tej chwili
Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2010, 17:13
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: vódzia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Dublin IRL
Re: Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???
No super
Czyli tak 1 kg cukru na 2.5 kg jabłuszek i 2.5 l wodzianki 1.5 drożdży na 10 l.
oki
to już mam ...
a takie dodatkowe pytanko ;
Te jabłuszka to cza obierać i pestkować ???
chce przepuścić wsio przez sokowirówkę i wszystko zalać...
ps. To prawda że właśnie pestki wspomagają fermentację ?? Słyszałem że tak .... ale kto pyta itd...
dziękuje za pomoc !!! i pozdrawiam PRZODOWNIKÓW PSOT
Kto nie pije ten sprzedaje
Czyli tak 1 kg cukru na 2.5 kg jabłuszek i 2.5 l wodzianki 1.5 drożdży na 10 l.
oki
to już mam ...
a takie dodatkowe pytanko ;
Te jabłuszka to cza obierać i pestkować ???
chce przepuścić wsio przez sokowirówkę i wszystko zalać...
ps. To prawda że właśnie pestki wspomagają fermentację ?? Słyszałem że tak .... ale kto pyta itd...
dziękuje za pomoc !!! i pozdrawiam PRZODOWNIKÓW PSOT
Kto nie pije ten sprzedaje