Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
secisz
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2010, 17:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: vódzia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Dublin IRL

Post autor: secisz »

Witam przodowników !!!
:D Rozdziewiczyłem aparaturę zrobiłem pierwszą psotę i na tym nie kończę :)

Do Rzeczy : przeczytałem przepis z jabłek spodobało mnie się to, i postanowiłem działać :)
mam 20 kilo, extra jabłek a potrzebuję drożdży jedyne jakie mam to właśnie babuni .
Czy to nie wpłynie na jakość smaku ???
Jeżeli nie to jakie proporcje ???
Pozdrawiam cały skład AD !!!
Co ja bym bez was zrobił :D


Lubie to co robię więc robię to co lubię
promocja

mateusz0177
20
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 26 gru 2009, 19:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: śliwowica
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???

Post autor: mateusz0177 »

witaj
napiszę Ci jak ja to robie z jabłkami:)

Na prasie wyciskam sok, daje do butla bez drożdży i bez cukru. Zamykam szczelnie z rurką. Odstawiam w ciepłe miejsce (około 30 stopni) za 3-4 dni zacier jest gotowy do psocenia
Choc wydajnosć skromna (ze 100 litrów soku 6 litrów psoty 65% po dwóch gonieniach) to efekt imponujący a ten smak.......Polecam!!!

pozdrawiam
Awatar użytkownika

Autor tematu
secisz
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2010, 17:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: vódzia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Dublin IRL
Re: Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???

Post autor: secisz »

Dzięki serdeczne za radę ale nie mam takich rozmiarów :D:D:D
a tak na przyszłość ile co czego ???
dziękuje ....
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 792
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???

Post autor: wolan »

Witaj !
Jeżeli ma to być calvados to same jabłka :P natomiast jeżeli jabłka mają być jako dodatek do zacieru aby był lepszy aromat psoty to zrób tak :
Na każdy kilogram jabłek daj 2.5 - 3 litry wody (jeżeli są to bardzo soczyste jabłka daj 2.5litra jeżeli dają mało soku daj 3litry ) i kilogram cukru.
Jeżeli nie masz innych drożdży mogą być Babuni ale nie dawaj ich za dużo, półtora kostki na 10kg cukru powinno wystarczyć.
Właśnie taka psota kapie w tej chwili :P
Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

Autor tematu
secisz
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2010, 17:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: vódzia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Dublin IRL
Re: Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???

Post autor: secisz »

No super :D

Czyli tak 1 kg cukru na 2.5 kg jabłuszek i 2.5 l wodzianki :) 1.5 drożdży na 10 l.
oki
to już mam ... :)

a takie dodatkowe pytanko ;
Te jabłuszka to cza obierać i pestkować ???
chce przepuścić wsio przez sokowirówkę i wszystko zalać...

ps. To prawda że właśnie pestki wspomagają fermentację ?? Słyszałem że tak .... ale kto pyta itd...


dziękuje za pomoc !!! i pozdrawiam PRZODOWNIKÓW PSOT :D


Kto nie pije ten sprzedaje :)
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???

Post autor: Agneskate »

Skoro Panowie sobie wyjaśnili to i owo nie czytając forum to temat ląduje do śmietnika.
Pozdrawiam Aga
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”