Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
Adamecki99
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 17 sty 2018, 22:45
Załączniki
Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: Adamecki99 » poniedziałek, 29 sty 2018, 14:59

Witam kolegów. Jestem tu nowy i prosiłbym o fachową radę. Już jakiś czas bawię się w psotnika ale jedno mnie dręczy. Mam kolumnę abrateka swoją psote puszczam raz zapachowo super nic nie czuć tylko jest taki jak by gryzący ostry posmak. Robię to na sprzęcie abratek od kolegi Franzm. Zacier oczywiście klaruje i odgazowywuje. Prędkość odbioru 1.5 l na godzine jak opisano w instrukcji. Zaworem Lm odbieram podpałkę w ilości 200ml później przedgon w ilości też 200ml zaworkiem olm odbieram 150ml które odstawiam na bok no i serce. Czy żeby zgubić ten gryzący piekący posmak muszę puścić 2 raz?


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: silvio2007 » poniedziałek, 29 sty 2018, 20:24

Kolego serdeczny spróbuj jeszcze raz przedestylować. Niektórzy przepuszczają przez węgiel aktywowany
Dokładnie odcinaj frakcje, serce zbieraj do osobnych butelek. Po rozcieńczeniu, po kilku dniach sam porównasz smaki.
Jeśli robisz cukrówkę to zawsze jest to nastaw! Zacier jak sama nazwa wskazuje jest wynikiem zacierania, czyli zboża, ziemniaki albo może banany.

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 381
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: prolog1975 » poniedziałek, 29 sty 2018, 20:34

Przeczytaj kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedzy-w-pigulce-t9284.html.
Jeśli robisz na raz to odbierz z OLM więcej do osobnej butelki tak 0.7 lub 1l i dopiero bierz serce. Wydłuż stabilizację i odbierz więcej przedgonu z LM. Ale najpierw poczytaj co napisał lesgo58


Autor tematu
Adamecki99
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 17 sty 2018, 22:45
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: Adamecki99 » wtorek, 30 sty 2018, 00:29

Dzięki za radę. Dam znać o efektach. Jutro zaczynam działać.


PETER29
850
Posty: 879
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: PETER29 » wtorek, 30 sty 2018, 10:31

Napisz jak robisz nastaw ile cukru i ile wody?
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: ramzol » wtorek, 30 sty 2018, 13:23

Jak odbierasz pogon bo nic nie piszesz na ten temat?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


70-MAREK
150
Posty: 159
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 19:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: 70-MAREK » wtorek, 30 sty 2018, 21:13

Witam,
Destylat jest palący bo za szybko odbierasz,
Zmniejsz prędkość tak aby kapało ~3 kropel na sekundę ;)

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: ramzol » wtorek, 30 sty 2018, 21:18

Drugie podstawowe pytanie to wypełnienie. Też brak danych a sporo od tego zależy.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


gadaka
300
Posty: 346
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: gadaka » wtorek, 30 sty 2018, 21:48

Napisz też z jaką mocą grzejesz? 2kW?


Autor tematu
Adamecki99
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 17 sty 2018, 22:45
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: Adamecki99 » środa, 31 sty 2018, 06:44

Cukier dawkuje według zaleceń które znajdują się na opakowaniu drożdży czyli 25l wody 8kg cukru. Wypełnienie to spreżynki pryzmatyczne z nierdzewka od philipka kolumna jest wypełniona cała. Moc grzania podczas odbioru 2.4kw Pogon odbieram w tempie 4 kropli na sekundę w ilości 200ml . Jeżeli chodzi o cały proces prowadzę go tak jak w instrukcji. A może w nastawie jeszcze jakieś drobinki drożdży się znajdują?

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 381
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: prolog1975 » środa, 31 sty 2018, 10:05

Musisz rozdzielić przedgon od serca i pogon po sercu. Oraz dobrać czas stabilizacji tak by większość przedgonu została wygotowana i odebrana przed sercem. Po razie jak dla mnie to półprodukt, który można ulepszyć odbiorem tzw wczesnego serca np 1l do osobnej butelki i jak drgnie 10 półka zmienić naczynie na resztę do dalszego przerobu. Jak robisz na raz to nastaw powinien być sklarowany. Przeczytaj kompendium część rektyfikacja a stanie się jasność.


PETER29
850
Posty: 879
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: PETER29 » środa, 31 sty 2018, 10:38

Z pogonem nie musisz bawić się kropelkowo chyba że miałeś na myśli przedgon? Następnym razem odbierz z 300 ml przedgonu i zacznij odbierać serce. Jednocześnie ustaw zawór lm żeby kapala 1 kropelka na 5_7 sekund i tak jeszcze z 2 godziny. Używasz miedzi i czy masz obniżony odbiór?
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: Trener » sobota, 3 lut 2018, 15:06

Adamecki99 pisze:Cukier dawkuje według zaleceń które znajdują się na opakowaniu drożdży czyli 25l wody 8kg cukru.

Zmień nieco ten przepis i ogranicz się do 7kg cukru na 25-30 litrów wody. Przy większej ilości cukru, drożdże mają mniej komfortowe warunki pracy i produkują więcej niechcianych frakcji zamiast etanolu.
Pomyśl też o inwertowaniu cukru, by jeszcze bardziej ułatwić im pracę. Odwdzięczą Ci się delikatniejszym trunkiem.
O inwertowaniu cukru możesz poczytać tutaj
cukier-inwertowany-rozklad-sacharozy-na-glukoze-i-fruktoze-t11705.html
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika

kropelka uk
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: kropelka uk » środa, 7 lut 2018, 10:49

Witam, ja mam innego rodzaju problem. Sprzet to abratek grzany gazowo fi 70. Wychodzi mi w smaku po pierwszym przepuszczeniu cos jak rozpuszczalnik. I teraz pytanie.
Drożdże z których był robiony nastaw, były 5 lat po terminie. Drożdże przerobiły cały nastaw i zatrzymały sie na -4blg. Czy mogły by miec wpływ na smak finalnego produktu?
Wypełnienie. Kolumna była wypełniona zmywakami. Wyciągałem WsZystkie i tylko co niektóry miał na sobie ślady lekkiej rdzy, bądź zaczerwienień. Wywaliłem jednak wszystkie i zakupiłem nowe.
Wężownica. Ostatnio jak miałem problemy Takim dziwnym metalicznym posmakiem. Postanowiłem namoczyć miedziana wężownice w roztworze kwasku cytrynowego i wody. I obawiam sie ze sie nie doczyscila. Po mimo mycia jej w gorącej wodzie sa miejsca gdzie widać zielone ślady jakiejś pozostałości po moczeniu.
Wydaje mi sie ze to jest główny powód takiego smaku. Jednak wcześniej tez mi sie to zaczęło dZiac i dla tego postanowiłem wprowadzić zmiany.
Jakieś sugestie?


rosjan
300
Posty: 322
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: rosjan » środa, 7 lut 2018, 13:01

Osobiście nie szukałbym problemu w drożdżach. Dobrze, że wymieniłeś zmywaki. Ja na Twoim miejscu zainwestowałbym w sprężynki. Mam kolumnę już prawie 2 lata i jeszcze jej nie czyściłem (oprócz Cu oczywiście).
Jak masz nalot na wężownicą, to może to być rownież powód specyficznego smaku. Jesteś pewny materiału, z którego jest ona zrobiona? Do kwasku cytrynowego dodałbym wody utlenionej albo perhydrolu - przyspieszają reakcje.
Tak na czuja, z tego co piszesz, problem widziałbym w zmywakach
Pozdrawiam
Jachu


Szlumf
1850
Posty: 1878
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: Szlumf » środa, 7 lut 2018, 13:10

Czy otrzymany destylat był bezbarwny? Postaw na białej kartce i białym tle szklankę destylatu i szklankę czystej wody. Zobacz czy będą identyczne w kolorze. Zielone ślady na wężownicy to zapewne grynszpan, niezbyt zdrowy. Wymień wężownicę na nierdzewną karbowankę.

Awatar użytkownika

kropelka uk
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: kropelka uk » środa, 7 lut 2018, 13:51

Ja postawiła bym na wężownice . I raczej skłaniał bym sie do wymiany . Na Karbonowa rurkę.


magnifier
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 9 wrz 2015, 10:12
Załączniki
Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

Postautor: magnifier » czwartek, 8 lut 2018, 16:32

Witam wszystkich!

Też miałem ten problem z piekącym destylatem. Kolumna Aabratek fi63 od Franzmaster. Po testowaniu różnych wariantów wyszły dwa mankamenty:
- za szybki odbiór (wg instrukcji 1,5 l) - po zwolnieniu procesu nastąpiła znaczna poprawa.
- przeciągnięcie.
Jak na forum (konkurencyjnym) pisano, pogonów nie da się usunąć węglem, a w każdym razie w bardzo niewielkim stopniu. Polecam ograniczenie odbioru, w każdym razie od ok. 1/2 procesu.

A profilaktycznie destylat odbieraj do mniejszych naczyń i po rozcieńczeniu zdecydujesz, do jakiego stopnia możesz zaakceptować smak.

Pogonów nie dodaję do następnego pędzenia.

Pozdrawiam,
M.


Wróć do „Problemy destylacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość