Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Post autor: Krychu35 »

No to się pochwalę moimi wypiekami
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
promocja

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: boxer1981228 »

@Krychy35 daj przepis na chlebek żytni na zakwasie jak możesz.

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: Krychu35 »

Parę postów wyżej podałem kwik44 moje proporcje.
Oto one:
Krychu35 pisze: kwik44 :witam:
Moje proporcje na jedną keksowke żytniego są takie:
2 szklanki wody
1 łyżka soli (Kłodawskiej) rozpuszczonej w wodzie
300g zakwas żytni (na mące zytniej typ 2000)
300g mąka żytnia 720
200g mąka pszenno razowa
Czasami 100g slonecznika, żurawiny pestek z dyni.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: boxer1981228 »

Czyli nie 100% żytni, bo 200gr pszennej. :)

Autor tematu
rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: rastro »

Mimo wszystko, chleb kwalifikuje się jako żytni... dodatek pszennego glutenu raczej wyjdzie tylko na dobre ;).
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: Krychu35 »

boxer1981228 pisze:Czyli nie 100% żytni, bo 200gr pszennej. :)
Racja boxer1971228. :scratch:
Podałem taki jaki robię dla siebie, lecz na początku zamiast pszennej razowej dodawałem żytniej 2000 i był trochę za żytni :smiech:
Możesz przetestować :ok:

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: majster1 »

bardzo ladnie wyszedl tylko na skorka na górze po 2 dniach robi sie strasznie twarda.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: Krychu35 »

majster1
Jak długi trzymałeś w piekarniku?

Ja nagrzewam piekarniku do 190*C i jak osiągnie temperaturę wstawiam na 40 min.
Tyle starcz i skórką nie jest twarda nawet czwartego dnia (ostatnio tyle wytrzymał chlebek)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 18:48 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: majster1 »

tez trzymalem okolo 40min temp okolo 220
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: Wojtek5 »

Mnie też tak wyszło kilka razy. Spróbuj obniżyć wysokość o jeden poziom jak masz jak.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: chprzemo »

Zawońcie folią spożywczą chlebki, przez noc skórka zmięknie:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1908
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: drgranatt »

majster1 pisze:bardzo ladnie wyszedl tylko na skorka na górze po 2 dniach robi sie strasznie twarda.
Ja zaraz po wyjęciu z piekarnika gorącą skórkę na górze nacieram świeżą słoniną, skórka nie twardnieje :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: Krychu35 »

Ja po wyjęciu z piekarnika wyciągam z foremki i owijam chlebek ręcznikiem papierowym i odstawiam do wystygnięcia.
Też może to pomaga w zmiękczeniu skórki. :scratch:
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: jakis1234 »

A ja po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb wodą ze spryskiwacza i zawijam w ściereczkę. To daje efekt chrupiącej skórki i nie robi się twarda.
A do chleba dodaję chia (szałwia hiszpańska) - poprawia trawienie :)
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: majster1 »

ok dzieki za pomysły, ja niepotrzebnie trzymalem go w piekarniku nawet dluzej po wypieczeniu, nic to nie daje a tylko wysusza chleb
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1908
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: drgranatt »

No tak, to był błąd. Chleb należy po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i z foremki.
Do ostygnięcia przykrywam ściereczką.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Woda
50
Posty: 50
Rejestracja: środa, 7 lis 2018, 13:50
Krótko o sobie: Coś tam nieraz mi wyjdzie :)
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Kontakt:
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: Woda »

Chleb pieczecie w piekarniku tak bezpośrednio ? Jeśli tak, to podstawa żeby piekarnik zaparować tuż przed włożeniem chleba.
Dużo lepsze efekty da użycie naczynia żeliwnego.

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: Krychu35 »

Tak :ok: .
Jak do tej pory nie stosowałem żadnego nawilżenia i wszystko szło prawidłowo :D .

Lecz przy następnym pieczeniu sprawdzę jak będzie wyglądał chlebek z nawilżeniem :lol:

Woda
50
Posty: 50
Rejestracja: środa, 7 lis 2018, 13:50
Krótko o sobie: Coś tam nieraz mi wyjdzie :)
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Kontakt:
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: Woda »

Wydaje mi się, że 190 stopni to za mało. Pokaż fotki swoich wypieków.
Weź około 220-230 stopni, do tego zaparuj piekarnik. Oprócz tego przydałby się jakiś kamień a nie cienka blacha na jakiej chyba kładziesz chleb w piekarniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: Krychu35 »

Woda pisze:Pokaż fotki swoich wypieków.
Na górze te strony masz wstawione foty :witam:

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: Wojtek5 »

Zwróćcie też uwagę, że piekarnik piekarnikowi nie równy i nie zawsze jest to wina wyrobu. Czasem piekarnik źle rozkłada temperaturę, nie trzyma jej itd. szczególnie jak sprzęt starszy.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Post autor: jakis1234 »

A to fakt, wymieniłem piekarnik kilka miesięcy temu i ten nowy jest dużo lepszy.
Sprawdzałem termometrami, nie dość, że w miarę jednolity rozkład temperatur, to i temperatury zgodne z ustawieniami.
Jak ustawię maksymalną 250 stopni, to ma 250-255.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”