Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 20:06
Załączniki
Magiczne - 4blg

Postautor: Lobuziak » środa, 13 gru 2017, 22:08

Witam wszystkich. Tak jak w tytule, pewnie temat już był ale ciężko mi przekopać miliony stron żeby znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Przechodząc do sedna sprawy... Jak osiągnąć magiczne - 4blg? Robię już któryś z kolej nastaw cukrowy, drożdże moscva style, nastaw na 100l, 30 kg cukru. Zawsze dochodzi do 0 blg i koniec... Przymierzam się puścić w weekend to co mam, stoi już 5 tygodni, kupiłem nawet nowy cukromierz "profesjonalny". I ten też pokazuje 0 blg. Nastaw wyklarowany już.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2247
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: Doody » środa, 13 gru 2017, 22:25

Ja robię nastawy 50-cio litrowe z 14 kg cukru. Używam Alcotec 48 Pure (1 paczkę na 50l) Zawsze fermentacja kończy się na okolicach -4. Zdarzało się i -5. Latem zajmuje to około 7-10 dni. Zimą w pomieszczeniu gdzie stoją beczki jest około 17-20 stopni zależnie od grzania, proces ten zajmuje około 10-14 dni. Zrobiłem kilkadziesiąt nastawów na tych drożdżach i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby nie wyszło. Wcześniej używałem Double snaków 48C z podobnym skutkiem ale nie podobał mi się zapach fermentacji, więc zmieniłem na Alcoteca. Używałem również w wersji 24 i również przerabiały do -4.
Pozdrawiam
Darek


Zbynek80
750
Posty: 772
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: Zbynek80 » środa, 13 gru 2017, 22:31

Jaką masz temp w momencie nastawienia i jaką temp otoczenia ?

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 381
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: prolog1975 » czwartek, 14 gru 2017, 09:13

Po mojemu na końcówce nie dogrzałeś nastawu (nie ociepliłeś beczki lub brak grzałki) o ile w takiej ilości 100/30 turbo grzyby sobie radzą na początku to u mnie na koniec muszę im zimą pomagać jeśli mam w pomieszczeniu mniej niż 16. U mnie zatrzymywały się Alcoteci zimą na -2 a fermentacja ciągnie się jak glut z nosa bez wspomagania. Zastosuj Alcotec Turbo Pure T48 2 paczki przy np 10 Blg owiń beczkę kocem wcześniej stawiając ją na czymś ciepłym styropian itp. Dobrym wyjściem jest grzałka akwariowa z termostatem 100 lub
150W. Ja staram się utrzymywać w beczce przy powiększonych nastawach 23-25*C. Fermentacja przebiega szybko sprawnie i jeśli nie trwa dłużej niż 7-8 dni klaruję i nie muszę używać miedzi. I to jest wygoda.


Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 20:06
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: Lobuziak » czwartek, 14 gru 2017, 17:51

Nastaw stoi w kotłowni, temp w okolicach 18-23'C. Temp. startowa 30'C, później przez dwa dni pilnuje żeby nie przekroczyło 35, po około 4-5 dniach blog spada do okolic 4 i tu zaczynają się schodki.

Awatar użytkownika

psotamt
800
Posty: 835
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: psotamt » czwartek, 14 gru 2017, 19:17

Startuj w 23*C i nie przekraczaj w czasie pracy drożdży 30*C. Teraz nie zapewniasz komfortu życia dla nich.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell

Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1203
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: drgranatt » czwartek, 14 gru 2017, 20:00

Lobuziak pisze:...Robię już któryś z kolej nastaw cukrowy, drożdże moscva style...

Rada jest jedna, zmień drożdże i będzie do -4.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 381
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: prolog1975 » piątek, 15 gru 2017, 11:18

Tak jak piszą koledzy wyżej
1. Zmień grzyby
2. Niższa temperatura startu np 24-25*
3. Woda odstana przed zadaniem grzybów ostro mieszana(napowietrzona) mieszadłem np do farb.
4. Po zadaniu grzybów całość spokojnie mieszana przez 1minutę kijkiem leszczynowym ;)
Słuchaj na Alcotec Turbo Pure T 48, Gozdawa 1410 tych 25/100, T48 czerwone przy tem. 18*-20* w pomieszczeniu nie zaliczyłem wtopy procedura startu j.w. Te Moskwy nastaw bardziej pod instrukcję np 11kg na 40l wody i masz wsad na keg 50l. Możesz nastawić na dundrze po destylacji w zmierz blg w nim też jest cukier. Teoretycznie 5-6kg przy 0 blg zostanie w kotle z tych cyrka 118l całości

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: radius » piątek, 15 gru 2017, 13:28

prolog1975 pisze: Zmień grzyby

Niekoniecznie.
prolog1975 pisze:Niższa temperatura startu np 24-25*

Prawidłowo.
prolog1975 pisze:Woda odstana przed zadaniem grzybów ostro mieszana (napowietrzona)

Niekoniecznie ostro ;)
prolog1975 pisze: Po zadaniu grzybów całość spokojnie mieszana przez 1 minutę

Niekoniecznie.
Napowietrzony nastaw + odpowiednia temperatura + odpowiednie proporcje + grzybki = -4 :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 108
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: MecenasAlkoś » niedziela, 17 gru 2017, 09:46

Ja w czwartek o 9 rano zrobiłem nastaw na drożdżach Spirit Ferm T2 48, BLG początkowe 25 (7kg dopełnione do 25 l). Temperatura podczas wsypywania drożdży 27'C, temperatura pomieszczenia, w którym harcują to 24'C. Pół godziny temu mierzyłem blg: 1 ;)
Zasuwają jak szalone, jak na razie najlepsze z testowanych na początku mojej krótkiej drogi z tym hobby.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."


Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 20:06
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: Lobuziak » sobota, 3 lut 2018, 06:59

Witam ponownie :) zastosowałem się do porad, nawet bym powiedział że małe doświadczenie przeprowadziłem :P temp. Startowa rowniutkie 20'C, proporcje bez zmian, grzybki też bez zmian. Nastaw stoi od 14 stycznia, blg - 4 :respect: , nastaw czysciutki, klarowny, niestety dopiero w następnym weekend pójdzie na rury
Co mogę dodać od siebie... Widać albo raczej czuć różnice w nastawie, brak zapachu typowych drożdży co wcześniej występowało, fermentacji burzliwa przebiegała dużo spokojniej co dla mnie ważne bo echo po kotłowni nieźle niesie na cały dom :odlot: a teraz była cisz(żona nie marudziła :poklon; )
O urobku napisze po procesie, pozdrawiam wszystkich pomocnych

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: kmarian » sobota, 3 lut 2018, 09:16

Rozumiem, że z nad osadu zlałeś i całość nie leży na gęstwie. :twisted:

Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: Trener » sobota, 3 lut 2018, 14:47

Nastawy na których przerobienie nie miałem czasu często stały w gęstwie grubo ponad miesiąc i im to nie przeszkadzało. Co więcej ładnie się klarowały, a gestwa osiadała tak mocno, że przy zlewaniu nie było problemów z osadami/zmąceniami.
Osobiście bardziej bym się obawiał przechowywania nastawu po zlaniu znad osadu (ze względu na możliwość zainfekowania/zaoctowania), niż pozostawienia go samemu sobie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1216
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: defacto » niedziela, 4 lut 2018, 07:42

Lobuziak pisze:drożdże moscva style, nastaw na 100l, 30 kg cukru. Zawsze dochodzi do 0 blg i koniec...

Może powtórzę pytanie do autora:
Ile paczek drożdży Waść sypiesz w nastaw ?

Z tego co wiem, jedna paczka dedykowana jest na nastaw o pojemności 25l. Ewentualnie jak komuś się nie śpieszy, może też z powodzeniem zastosować taką jedną paczkę na nastaw składający się z 50l wody i 15kg cukru, ale zdecydowanie dłużej to potrwa.
118l w beczce z jedna paczką moskwa style. Czy to nie za mało?
Pozdro
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 20:06
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: Lobuziak » poniedziałek, 5 lut 2018, 18:25

Drożdże stosuje zawsze ze wskazaniami producenta. Na 100 litrów nastawu 4 paczki drożdży, 30 kg cukru, 70 litrów wody.
Obecnie nastaw stoi na gęstwie. Nigdy nie zlewam z beczek, ładnie się klaruje, gęsta zostaje na spodzie. Próbowałem że zlewaniem ale osobiście uważam że to strata czasu. Brak zauważalnej poprawy jakości gotowego produktu

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1216
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: defacto » poniedziałek, 5 lut 2018, 20:26

Dziękuję. O to mi chodziło :ok:
Ps. Długo trzymasz nastawy na gęstwie?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 20:06
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: Lobuziak » wtorek, 6 lut 2018, 18:26

Różnie, nie używam żadnej chemii do klarowania, wszystko odbywa się jak matka natura pragnie, więc od nastawienia do procesu rektyfikacji około 3-4 tygodni w zależności jak mam czas żeby na rury puścić. Wynika z tego, że z gęstwą około tygodnia czeka.

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: kmarian » środa, 7 lut 2018, 07:54

Niech ktoś powie, że człowiek się nie uczy do śmierci.
Nastaw po fermentacji (czy to wino białe, czerwone czy piwo), zawsze zlewam z nad osadu w momencie, kiedy ten osad się pojawia na dnie fermentora a płyn staje się bardziej przezroczysty. Zlany z nad osadu płyn (bez napowietrzania) dofermentowuje i samoistnie się klaruje, teraz może postać nawet kilka tygodni. Na dno opada zdrowa gęstwa drożdżowa do dalszego wykorzystania.
Przetrzymane na osadzie wino "trąci myszką" i nie sądzę, że destylat z takiego wina będzie smaczniejszy.

Z powyższych wypowiedzi wynika jednak, że byłem w błędzie i zlewanie z nad osadu było "robotą głupiego". Magiczne -4blg uzyskać można tak ze zlewaniem jak i bez zlewania z nad osadu. Po co zlewać, jak nie widać różnicy?

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1216
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: defacto » środa, 7 lut 2018, 09:09

Widać, że każdy z nas ma takie, bądź inne podejście do tej sprawy. Jakoś nie widzi mi się współpraca z nastawem długo leżącym na gęstwie. Co to znaczy długo? Dla mnie długo to tydzień. Po zakończeniu fermentacji, wystawiam to w chłodne miejsce na 4doby. PO tym czasie, zlewam i zależnie od potrzeb, przechodzimy lub nie, do dalszego etapu, lub (najczęściej) gdy nam się nie śpieszy, stoi przez następne 2tygodnie. Wtedy czysty, pachnący i nadaje się do użycia.
Pozdro
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 20:06
Załączniki
Re: Magiczne - 4blg

Postautor: Lobuziak » środa, 7 lut 2018, 15:38

W weekend będzie koncert, zrobię foto relację wygląd nastawu i gestwy z dna beczki, porównam też urobek z poprzednimi gdyż tak jak mówiłem zawsze na 0 blg się zatrzymywało.

Co do pozostawiania wina z gęstwą to się zgadzam, zawsze kilka razy odcedzam aby jak najmniej pozostawało osadu ale według mnie to całkiem inna bajka, w przypadku nastawu mamy przecież proces rektyfikacji w celu oczyszczenia i wzmocnienia produktu gotowego natomiast wino jest samo w sobie "gotowym" produktem. Moim osobistym sukcesem jest wino z pomarańczy 8-)


Wróć do „Bimbrownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości