Witam,
Posiadając kega 50L, zawsze gdy nastaw był gotowy. Zlewałem go z nad osadu i lądował od razu w kotle. Tego samego dnia było po problemie. Teraz przesiadam się na zbiornik 68L. I będę magazynował surówkę.
Jak to ma się z jej przechowywaniem? 2-3 tyg, miesiąc. Czy wystarczą zbiorniki np. Wiadra do fermentacji 30L szczelnie zamknięte? Już po rozrobieniu z wodą do tych 18-20%. Jak długo można to przechowywać?
Może szanowne grono, podzieli się doświadczeniem
-
Autor tematu - Posty: 119
- Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki

Ostatnio zmieniony środa, 30 wrz 2020, 13:44 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 15
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 09:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: czysta
- Status Alkoholowy: Destylator
- Załączniki
Re: Przechowywanie surówki
Surówkę można przechowywać bardzo długo czy rozrobiona czy nie, nic się nie zepsuje. Do przechowywania surówki używam szklanych butelek 5l
-
- Posty: 346
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
- Załączniki
Re: Przechowywanie surówki
Ja zazwyczaj przechowuję w szklanych damach o pojemności 5l
-
- Posty: 125
- Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 11:42
- Krótko o sobie: To skomplikowane :)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: wielkopolskie
- Załączniki
Re: Przechowywanie surówki
Kanistry HDPE, tanie, wygodne, bezpieczne.
-
- Posty: 1081
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Przechowywanie surówki
keg pepsi KO - jak się nudzi z braku piwa 

-
Autor tematu - Posty: 119
- Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
Re: Przechowywanie surówki
Dziękuję za pomoc
-
- Posty: 69
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: Przechowywanie surówki
Dodam od siebie, wiem, że sporo czasu minęło, ale może ktoś będzie szukał odpowiedzi. Zdarzyło mi się ostatnio przetrzymać surówkę ponad rok i wszystko ok
-
- Posty: 4
- Rejestracja: wtorek, 29 paź 2019, 10:58
- Załączniki
Re: Przechowywanie surówki w fermentorach
Przecież surówka to też destylat, a więc jako takiej, czas tylko służy na korzyść. A jak jest w stężeniu do 20-25% to może leżeć w plastiku (chociaż na dłuższą metę stosowałbym jednak szkło).
-
- Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 29 cze 2018, 18:11
- Krótko o sobie: Perfekcjonista, grafik i miłośnik destylatów oraz piw rzemieślniczych
- Status Alkoholowy: Zaciermistrz
- Załączniki
Re: Przechowywanie surówki w fermentorach
Podczas metody 2.5 gdy mam około 20L spirytusu z pierwszej rektyfikacji, oszczędzam czas i wstępny odbiór przedgonów przy 55% stężeniu wsadu robię na prawie całej objętości zbiornika 50L, a nie jak zazwyczaj na 20L by potem tylko dolać wody, dzięki temu oszczędzam czas lecz muszę gdzieś połowę wsadu wlać do innego naczynia, po godzinie mieszam z zimną wodą i przechowuję w fermentorach, wsad do obróbki ma około 19-20%. Raz leżała u mnie z kilka tygodni i nic się nie stało, nie zauważyłem żadnej różnicy w końcowym produkcie. Ale lepiej dmuchać na zimne i używać tylko szkło, albo jak najszybciej przerobić jeśli już nie mamy szkła i pozostał nam plastik.
Wróć do „Przechowywanie destylatu”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości