Zawartość cukru w moszczu

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Pepik_83
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 12:12

Post autor: Pepik_83 »

Witam.
W przeciagu ok. 2 tyg będę nastawiał wino z winogron ciemnych. Znajomy nie wykorzystuje więc szkoda aby poszły na zmarnowanie. Podkreślam, że będzie to moje drugie wino w życiu, a pierwsze z winogron.

Chciałbym jakoś sobie zaplanować dodawanie cukru, moc wina itp. Tylko jak mam sprawdzić ile cukru jest w owocach? Mam cukromierz, ale w pierwszej kolejności planuję do rozdrobnionych owoców dodać wody z cukrem i to fermentować. I obawiam się, że owoce nie pozwolą na zbadanie zawartości cukru.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
alembiki

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Zawartość cukru w moszczu

Post autor: eldier »

Wodę z cukrem dodałbym po odciśnięciu pulpy od moszczu.
Wg mnie powinieneś zrobić tak:
dobrze rozdrobnić winogrona, dobrze wymieszać, odcisnąć ok 100ml klarownego soku, zmierzyć cukier;
fermentować w miazdze 5-10 dni w zależności im cięższe wino oczekujesz, odcisnąć, zmierzyć ilość moszczu i na tej podstawie dodać wodą i cukier.
Najlepiej jak będziesz jeszcze mógł zmierzyć kwasowość, ale na "jęzor" też możesz.
Rodzaj drożdży dobierz w zależności od docelowej mocy wina.

mattz90
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 11 mar 2018, 01:35
Krótko o sobie: Młody i bardzo ambitny
Ulubiony Alkohol: Każdy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: USA, NJ, Princeton
Podziękował: 8 razy
Re: Zawartość cukru w moszczu

Post autor: mattz90 »

Niby takie proste a też zastanawiałem się jak zmierzyć poziom cukru w moszczu. Wystarczy przez gazę czy drobne sitko oddzielić płyn od papki i gotowe
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Zawartość cukru w moszczu

Post autor: Pretender »

Jeszcze jest opcja refraktometr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”