Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 355
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Kulinarne zapiski Józka

Postautor: jozzek666 » piątek, 28 lip 2017, 13:52

Witam, będę tutaj wrzucał wypróbowane przeze mnie przepisy kulinarne.
Prosiłbym nie pisać postów w tym temacie, jeżeli ktoś chciałby się wypowiedzieć lub rozpocząć dyskusję w tematach związanych z tym wątkiem, założę nowy wątek do rozmów. W takim przypadku proszę o kontakt na PW.
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lip 2017, 14:19 przez jozzek666, łącznie zmieniany 1 raz.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 355
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Kulinarne zapiski Józka

Postautor: jozzek666 » piątek, 28 lip 2017, 13:54

Mule po marynarsku

Ostatnio taki fajny przepis mi wpadł, więc czemu się nie podzielić.
Będąc w Makro kupiłem sobie małże oczyszczone, podgotowane i zapakowane w 1 kilogramowe paczki, a że wcześniej nie jadłem to chciałem spróbować. Wyszło naprawdę fajnie, a jako zakąska do kielicha to bajka.
Zaczynajmy.

Składniki:
1 kg małży (wcześniej oczyszczonych i podgotowanych)
1/2 szklanki oliwy z oliwek (nie jakiejś gorzkiej hiszpańskiej, tylko dobrej delikatnej o kwasowości ok 0.2)
1 szklanka wina białego wytrawnego lub półwytrawnego (ja użyłem wytrawnego własnej roboty, sprzed 3 lat)
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 duży pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
Wyjmujemy mule z lodówki i wrzucamy do miski (ja wylałem cały płyn który był w opakowaniu).
Cebulę i czosnek drobno kroimy i wrzucamy do rondla na zimną oliwę.
Rozgrzewamy rondel i dusimy pod przykryciem aż do miękkości.
Gdy cebula i czosnek są już miękkie, wtedy dodajemy małże i wlewamy wino.
Tak trzymamy bez przykrycia i czekamy jak alkohol z wina odparuje (jakieś 5-6 min).
Doprawiamy pieprzem i solą.
Dorzucamy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy i wykładamy na talerz.
Polewamy sokiem z cytryny i gotowe!

Szczerze polecam! Wyszło mnie koło 30 zł.

Zdjęcia:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lip 2017, 13:57 przez jozzek666, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 355
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Kulinarne zapiski Józka

Postautor: jozzek666 » piątek, 28 lip 2017, 13:56

Ciasto phyllo ze szpinakiem i serem feta

Witam dzisiaj chciałbym przedstawić przepis na ciasto phyllo lub filo (jak kto woli) z nadzieniem ze szpinaku i sera feta.

Lista składników:
- Szpinak siekany 450 g (ja użyłem mrożonego)
- Ser feta 150 g (tylko prawdziwy nie żadna favita itp.)
- Opakowanie ciasta phyllo 300 g (ja użyłem biedronkowego)
- Cebula, 1 szt
- Czosnek, 3 ząbki
- Masło 100 g
- pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1.Szklimy na patelni cebulę posiekaną w kostkę.
2.Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
3.Wrzucamy szpinak i czekamy, aż się rozmrozi na patelni.
4.Następnie wrzucamy pokruszoną fetę i całość pozostawiamy na średnim gazie przez ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając.
5.Zestawiamy farsz i czekamy, aż przestygnie.
6.Naczynie żaroodporne wysmarowujemy roztopionym masłem.
7.Na spód naczynia układamy płat ciasta phyllo i smarujemy go roztopionym masłem, robimy to do zużycia połowy ciasta.
8.Na cieście rozkładamy równomiernie farsz i powtarzamy krok 8 aż do zużycia całego ciasta
9.Kroimy na 8 części i pieczemy przez 40 min w 180 C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 355
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Kulinarne zapiski Józka

Postautor: jozzek666 » piątek, 28 lip 2017, 13:59

Kurczak Yakitori

Przepis na bardzo, ale to bardzo smaczną i aromatyczną zakąskę na ciepło, kurczaka Yakitori.

Składniki:

Mięso z udek kurczaka (bez skóry) - 500g

Sos sojowy - 5 łyżek
Ocet ryżowy - 1 łyżka
Woda - 4 łyżki
Miód - 1 łyżka
Cukier - 2 łyżeczki
Sos rybny - 1 łyżeczka
Olej z prażonego sezamu -2 łyżeczki
Pieprz - szczypta

Sposób przyrządzenia:

1.Mięso z udek pokroić na równą kostkę i nadziać na kijki od szaszłyków.
2.Przełożyć do brytfanny lub innego głębokiego naczynia.
3.Pozostałe składniki wymieszać w miseczce, aż wszytko dobrze się ze sobą połączy.
4.Szaszłyki zalać przygotowanym sosem i odstawić na co najmniej 2 godziny (najlepiej 12 godzin).
5.Zamarynowanego kurczaka smażyć lub grillować z każdej strony (łącznie ok. 15 min.), smarując go pozostałą marynatą

Smacznego!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 355
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Kulinarne zapiski Józka

Postautor: jozzek666 » piątek, 28 lip 2017, 14:15

Kebab (Tortilla) jak u Turka

Przedstawiam przepis na donner kebab, dokładnie taki sam jak u turków.
Hmm... w sumie po dłuższym zastanowieniu jest o niebo lepszy niż u turków.

Składniki:

-Mięso gotowe do donera ok. 150 g (Ja użyłem mięsa kupionego w Makro sprzedawanego w opakowaniach 1 kg).
-Placek tortilla 30 cm
-Siekana kapusta biała (tyle ile kto lubi)
-Papryczka peperoni (ja użyłem marki Rolnik).
-Cebula (kilka krążków).
-Sos przyrządzony z (50% ketchup, 50% majonez, tabasco do smaku).

Przygotowanie:

1.Podsmażamy mięso wg. opisu na opakowaniu.
2.Podgrzewamy tortillę przez chwilkę
3.Tortillę smarujemy sosem
4.Nakładamy mięso, kapustę krążki cebuli i papryczki
5.Zwijamy w rollo.
6.Zasmażamy na suchej patelni z obu stron.

Smacznego!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Zakąski Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości