Z braku laku

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Post autor: rosjan »

Było to między zimą a wiosną, gdzie trudno o dobre, tanie owoce. Pomyślałem o mrożonkach i kupiłem 7 kg mieszanki czerwonych i czarnych porzeczek, truskawek, jerzyn i malin. Na pierwszy rzut oka to nie pies, ni wydra - pomieszanie smaków, brak dominującego w smaku owoca...
Wycisnąłem z tego wszystkiego sok, wlalem do butla 50l i dopełniłem do 30 l letnią wodą z 6 kg cukru; no i bayanusy G995 + pożywka w postaci koncentratu pomidorowego. Po 3 dniach nastepne 10 l wody z 3 kg cukru, a po kolejnych 2 dniach dopełnienie do 50 l z 2 kg cukru. Temp. pracy wahała się między 14 a 20 st. C.
PH doskonałe, nie trzeba dokwaszać!
Po ok. 6 tygodniach gotowanie i ... na mój gust wyśmienite!!! :odlot: jest trochę przedgonów i stosunkowo mało pogonów. Polecam :punk:
Może ktoś ma podobne doświadczenia z mrożonkami... fajnie byłoby podzielić się doświadczeniem i wrażeniami :P
Pozdrawiam
Jachu
alembiki
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z braku laku

Post autor: Będziniak »

Dałeś bardzo dużo cukru i wody w stosunku do owoców. Następnym razem spróbuj kompromisu 1 kg cukru do 10 kg owoców. Zamiast cukru lepiej użyć glukozy.

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Z braku laku

Post autor: silvio2007 »

Gotowane na pot-stillu czy na kolumnie? Kurde skąd wziąłeś ten koncentrat? To dopiero ni pies ni wydra Ci wyszło po destylacji. Jeśli miało to wyjść coś na kształt owocowego brandy to stanowczo za dużo cukru
Ważne, że Tobie smakuje. Tak trzymaj.

Autor tematu
rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Z braku laku

Post autor: rosjan »

Gotowanie na kolumnie z buforem i glowica puszkowa. Koncentrat jako pozywka dla drozdzy, zamiast chemii. Naprawde smakuje!!!
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Z braku laku

Post autor: Kamal »

Mhm... koncentrat bym przy smakówce pominął, i stanowczo za dużo cukru.
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”