Gotowanie nastawu z mandarynkami

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
destylacjusz
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 24 lis 2016, 19:39
Podziękował: 4 razy

Post autor: destylacjusz »

Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych, niedługo będę gotował cukrówke..próbowałem juz gotować z mandarynkami i bardzo mi zasmakowało więc postanowiłem spróbować czegoś innego..i tutaj moje pytanie z czym warto gotować? Czy macie jakieś sprawdzone sposoby?
Awatar użytkownika

Gumczysław
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2017, 20:21
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Gotowanie

Post autor: Gumczysław »

Osobiście, dużego doświadczenia jeszcze nie mam. Ale udało mi się popełnić, myślę całkiem niezły trunek. Po pierwszym gotowaniu cukróweczki, rozcieńczyłem i dorzuciłem winogrona z których wcześniej zrobiło się winko. Macerowało się to około tygodnia - może krótko, ale cóż święta nadchodziły to trzeba było się spieszyć, żeby było co wypić ;) Podczas gotowania zapaszek ładny. Jednak im dłużej wąchałem, smakowałem coś mnie jakoś odrzucało, zacząłem myśleć, że nic z tego dobrego nie będzie. W smaku było dość cierpkie. No, ale wpadłem na pomysł, coby zrobić jeszcze z tego przypalankę. Jak pomyślałem, tak też zrobiłem. Postało to, może góra 5 dni w zamrażalniku.
Kurde wyszła pyszna koniaczkowo-przypalankowa wódeczka, o pięknym głębokim herbacianym kolorku. Aż żal, że nic mi nie zostało. A co by było gdyby tak z parę miesięcy poleżakowała :love: . Rodzina chwaliła, wszyscy byli w szoku, że to domowej roboty i słowa babci: "Toć to chyba nigdy koło bimbru nie stało, bimber to musi śmierdzieć" :D No cóż, obiecałem, że przyniosę jej pogony :D
Bo My potrafimy bawić się bez alkoholu... Ale po co się męczyć.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Gotowanie

Post autor: lesgo58 »

destylacjusz pisze:... z czym warto gotować? Czy macie jakieś sprawdzone sposoby?
Jesli dobrze rozumiem Twoje pytanie to zależy Ci na złamaniu smaku cukrówki - prawda? Kwestia jakie owoce zastosować to kwestia gustu i tego jakie owoce się nadają a jakie nie.
Jest kilka sposobów na to. Spróbuj poczytać ten temat:
http://alkohole-domowe.com/forum/post54 ... ist#p54701
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
destylacjusz
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 24 lis 2016, 19:39
Podziękował: 4 razy
Re: Gotowanie

Post autor: destylacjusz »

Ogólnie chodziło mi o to co można dodac do gotowania by wyszło coś ciekawego... a temat przeczytam dzięki lesgo58

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Gotowanie

Post autor: wawaldek11 »

Sposób, o którym piszesz jest szybki, ale niekoniecznie optymalny.
Spróbuj raz zrobić tak: zalej owoce dobrym alko. 50% na kilka tygodni i później przedestyluj to. Wnioski z porównania wyciągniesz sam ;)
Dobry alko., to taki bez przedgonów i pogonów, które by zniesmaczyły końcowy destylat. A przy ostrym cięciu frakcji podczas destylacji nalewu na kiepskim bimberku - przedgon i pogon out - sporo aromatów tracimy.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Gotowanie nastawu z mandarynkami

Post autor: mario_ »

Ja dorzuciłem ostatnio do drugiego gotowania skórki z limonek. Efekt bardziej niż pozytywny :-)
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”