Czy płukać ziarno przed śrutowaniem?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Post autor: pith »

Pytanie jak w temacie.
Kiedy ostatnio płukałem ziarno przed namaczaniem to woda była - delikatnie mówiąc - jak z kałuży.
No, ale w sytuacji, kiedy chcemy zacierać enzymami zboże to co robić?
Płukać przed śrutowaniem?
Jeśli tak to zaraz trzeba to ziarno na moje oko zacierać.
Jeśli nie, to czy syf, który mamy w worku, nie narozrabia smakowo, zapachowo, zakażeniowo?

Proszę o przedświąteczne refleksje na ten temat.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
promocja
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Czy płukać ziarno przed śrutowaniem?

Post autor: kmarian »

Przed śrutowaniem, ziarno musi być suche. Zbyt duża wilgotność ziarna uniemożliwia prawidłowe śrutowanie czy mielenie. Jeśli wypłuczesz ziarno, musisz go wysuszyć.
Ziarno przed śrutowaniem poddaję jedynie "przewianiu". Czekam na wiatr, taki średni, nie za mocny i nie za słaby. Rozkładam plandekę a na nią daje naczynie do którego z pewnej wysokości przesypuję, małym strumieniem ziarno. Ciężkie zdrowe ziarno leci do podstawionej wanienki. Wszystkie drobne zanieczyszczenia, pyły, plewy i puste (lekkie) ziarna zostają porwane wiatrem poza naczynie zbiorcze. Takie oczyszczenie wystarczy przed rozdrobnieniem ziarna. Zabieg ten powtarzam kilka razy. Oczywiście to jest moje zdanie. :twisted:

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Czy płukać ziarno przed śrutowaniem?

Post autor: marcek10 »

Dokładnie jak kolega wcześniej wspomniał można tylko przewiać żeby pozbyć się plew i innych zanieczyszczeń. Do śrutowania ziarno powinno być suche bo inaczej zalepi się śrutownik. A tak w ogóle to czy we młynie stosują płukanie? No raczej tylko owiewają ziarno i to tyle. Płukanie ma sens przy słodowaniu i przy fermentacji całych ziaren.
Awatar użytkownika

Autor tematu
pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Czy płukać ziarno przed śrutowaniem?

Post autor: pith »

Spotkałem się z opinią, że całkiem sprawnie śrutuje się zwilżone ziarno. Dopytuję, bo nabyłem śrutownik ręczny i ... to jest to.
Śruba ósemka, klucz nasadowy, wiertara i 7 kg/10min.
Czyli przewiewamy. I dobrze.
Dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Czy płukać ziarno przed śrutowaniem?

Post autor: Zygmunt »

Warto zwilżyć przed śrutowaniem, ale nie moczyć całość tylko parę "psików" z atomizera, jak do żelazka. Uelastycznia to łuskę, dzięki temu nie rozpada się tak łatwo i filtracja jest zdecydowanie wydajniejsza.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”