Nastaw z dżemów i jego kożuch

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
dibi
100
Posty: 102
Rejestracja: środa, 17 sie 2016, 18:32
Krótko o sobie: Zawsze w ruchu
Ulubiony Alkohol: Koniak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Ślōnsk
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: dibi »

Fermentuję taki nastaw ze starych owoców i kompotów. Fermentacja praktycznie już się kończy, bulgocze co kilka minut, BLG zmierzyłem przed chwilą -3.
Mam pytanie o ten kożuch ze zmiksowanych owoców (teraz przefermentowanych) na górze. Zamieszać to wszystko licząc, że kożuch opadnie na dno, czy ściągać spomiędzy warstwy przefermentowanych owoców na górze i tych opadłych z drożdżami na dole? Co radzicie?
Pozdrawiam,
~~~~~ dibi ~~~~~
promocja
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: Pretender »

Możesz być spokojny, opadnie. Jak przestanie gazować to kożuch opadnie. Możesz spróbować odgazować nastaw.
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: Wit_Old »

Cześć!

Jestem w posiadaniu sporej ilości (duża skrzynka na jabłka) domowych dżemów z truskawek, moreli, śliwek i chyba jeżyn. Chciałbym zrobić z nich nastaw, ale dysponuję jedynie balonem 25 l. Czy macie jakiś pomysł ile słoiczków po średnio 200 g wrzucić na taki balon aby później nie wykipiało górą? Dżemy są raczej bardzo słodkie, więc cukru pewnie za wiele nie dodam. Wody pewnie trochę pójdzie, bo konsystencja dość gęsta.

Dodatkowo mam kilka pytań
- Czy dżemy rozpuszczać w ciepłej wodzie?
- Na opakowaniu drożdży "SpiritFerm Turbo Fruit" (mam nadzieję, że się nadają) jest informacja, że czas fermentacji to 4-6 dni. Czy mogę po tym czasie przefiltrować płyn do słoików i destylować np tydzień później czy konieczna jest natychmiastowa destylacja?

Dzięki z góry

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: wawaldek11 »

Ja jestem ryzykant i w fermentatorze zostawiłbym 25% wolnego.
Ile słoiczków... to musisz sprawdzać na bieżąco, bo nie wiadomo ile Blg mają przetwory. Ale nie ustawiaj więcej jak 20°Blg, bo po czasie wyjdzie jeszcze cukier z owoców.
Po fermentacji czapa opada i wtedy możesz oddzielić owoce lub wynieść w chłodne miejsce. Na dworze przy obecnych temperaturach może postać nawet kilka tygodni.
Czas fermentacji podawany przez producenta czy sprzedawcę traktuję orientacyjnie - różnie z tym bywa i zależy od różnych czynników.
Gdybyś miał przetwory z jednego owocu w ilości na cały fermentator, to polecam taki zrobić. Jak nie, to miks. ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 lis 2018, 15:04 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: Wit_Old »

Super, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło :)
wawaldek11 pisze: Po fermentacji czapa opada i wtedy możesz oddzielić owoce lub wynieść w chłodne miejsce.
Co do czapy, to mieszać ją w trakcie fermentacji?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: Kamal »

Zatapiaj z 1-2 razy dziennie. Nie można też, za często zaglądać do fermentarora, aby zakażenie się nie wdało. A w Twoim przypadku wystarczy zamieszać balonem. Tylko ostrożnie.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: Wit_Old »

Dzięki! Na dniach zacznę działać.
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: Wit_Old »

Wszystko się udało, ale mam pytanie. Czy zawsze trzeba destylować dwa razy? Po pierwszym miałem niesamowity aromat owocowy, zarówno w smaku jak i w zapachu. Po drugim razie ów aromat praktycznie zniknął. Bimberek jest bardzo dobry, ale szczerze mówiąc z pierwszego gotowania bardziej mi smakował. Destyluje na PSie.
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lut 2019, 13:03 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: PETER29 »

Odstaw w spokojne miejsce i niech dojrzewa. Próby organoleptyczne sa wskazane raz w miesiącu. :odlot: Z czasem destylat się ułoży i przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: Wit_Old »

PETER29 pisze: Z czasem destylat się ułoży i przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania.
Tak zrobię ;) Dzięki!

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: PETER29 »

Niektórzy dodają jeszcze płatków dębowych, choć mnie osobiście lepiej smakuje jak dojrzewa sam bez żadnych dodatków.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: Wit_Old »

Zostawię czystą :)
Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: MecenasAlkoś »

Ja niektóre destylowałem dwa razy, niektóre raz. Na pewno czas to jest lek na wszystko. Została mi 5 litrowa dama malinówki z sierpnia. Ostatnio "komisyjnie" otworzyłem przy większym gronie. Ostatnio - ponieważ kompletnie o niej zapomniałem. Jakie to cudo teraz jest....
Dębienie również polecam, szczególnie przy nastawach z duża ilością kompot,ów śliwkowych lub powideł z tychże owoców. Wychodzi na prawdę solidna namiastka śliwowicy.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: henik »

Wit_Old pisze:Zostawię czystą :)
Tak zrób, tylko wlej do słoja zostawiając przynajmniej 1/5 wolnego miejsca. Wstaw w ciepłe miejsce, jak zaparuje u góry szkło, otwórz, wytrzyj, napowietrz.
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z dżemów i jego kożuch

Post autor: Wit_Old »

Dzięki Panowie za rady.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”