Dezynfekcja OZONATOREM

Naczynia do nastawiania zacieru.
Awatar użytkownika

Autor tematu
275synio
50
Posty: 86
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 21:53
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: 275synio »

Witam Kolegów.

Czy któryś z Was, dezynfekował fermentory ozonatorem. Chodzi mi o fermentor (wiadro 30l) pod piwo, cydr, wino czy nastawy...

Pozdrawiam,
Mirek.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Dezynfekcja OZONATOREM

Post autor: Pretender »

A co to jest? Pytam bez googlowania ...

PS
Kup wybielacz w biedrze .

lesu.pl
100
Posty: 126
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Dezynfekcja OZONATOREM

Post autor: lesu.pl »

Ja ozonowałem butle i beczki fermentacyjne. Wcześniej były umyte ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Wystarczy urządzenie o wydajności na poziomie 300mg/h. Czas emisji około kwadransa i minimum 30 - 45 minut trzymamy pojemnik zamknięty. Można też ozonować tor klimatyzacji i nadmuchy w samochodzie 10 - 15 minut na kanał. Ozon jest cięższy od powietrza. Nie należy go wdychać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”