Nowy sprzęt Józka.

Zwarte Urządzenia Rektyfikujące i nie tylko...
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:

Post autor: jozzek666 »

Ja mam zbiornik 60l, a pojemność bufora będzie coś kolo 2-3 l, bo ten co ma 2,5 l standardowo ma rurę 70mm, a tutaj zamiast niej będzie wstawiona 76.1mm, więc automatycznie pojemność trochę zmaleje.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 mar 2017, 20:42 przez jozzek666, łącznie zmieniany 2 razy.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Pretender »

herbata666 pisze:...dość słabo wzmacnia bufor...
Nowa konstrukcja? Od kiedy to wypełnienie w kolumnie wzmacnia zawartość bufora? Bufor napełnia się flegmą spływającą z kolumny, wypełnienie bufora nie ma na to wpływu. NAWET jeśli bufor będzie bez wypełnienia, to i tak napełni się wysokooktanową cieczą .

PS
Przy odpowiedniej konstrukcji bufora, którą można znaleźć zresztą na forum, nawet podłączenie go przez takie samo złącza jak kolumnę, nie będzie zakłócało pracy całej kolumny.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: jozzek666 »

To będzie taki bufor.
148976900882496678607.jpg
Z tego co tutaj napisaliście, dobrym rozwiązaniem będzie wypełnienie bufora sprężynkami z ko, a potem dokręcenie do niego(nad nim) filtra katalitycznego (mam 20 cm na SMS), a nastepnie kolumna i głowica. Dobrze zrozumialem ?

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Pretender »

Taka kolejność będzie prawidłowa.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: jozzek666 »

Hmm... W kolumnie z dokręconym katalizatorem mam termometr na "10 półce", a jak dojdzie bufor to będzie już wyżej. Nie będędzie to sprawiało jakiegoś problemu (mam na myśli przekłamania temp. lub nie stabilość, czy coś) ?

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Pretender »

Przekłamania nie będzie, bo i skąd? Pod sondą tak czy tak będziesz miał "bufor", nawet jeśli założysz bufor ... hehe ale namieszałem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: jozzek666 »

No... trochę :) Czyli z taką konfiguracją powinno być wszystko gites ?

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: aronia »

Po prostu będzie jeszcze "stabilniejsza" - później zobaczysz wzrost temperatury na czujniku, bo pod nim będzie więcej wypełnienia.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Pretender »

Bufor-katalizator-kolumna, taki będzie układ? Nie masz się co martwić. Konstrukcja jest sprawdzona przez producenta, bubla by nie wypuścił, znaczna większość userów ma rownież taki układ.

Ps
Dla porównania, katalizator wypełnij za którymś koncertem KO.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: herbata666 »

Kolego chyba nie do końca rozumiesz zasadę działania bufora i prawdopodobnie kolumny, jeżeli nie dali byśmy wypełnienia to po co nam bufor, jeżeli średnio napełnił by on się cieczą o średniej mocy 40%. Głównym zadaniem bufora jest zatrzymanie frakcji ciężkich (fuzli), oraz wzmocnienie końcówki procesu przez oddanie swojego % w kolumnę, aby wzmocnić pary które idą z kotła, jeżeli nie było by wypełnienia w buforze to pod koniec procesu moc flegmy w buforze była by tak znikoma, że nie było by mowy o jakimkolwiek wzmocnieniu.
Bufor napełnia się flegmą spływającą z kolumny, wypełnienie bufora nie ma na to wpływu
Przecież rektyfikacja nie wygląda tak że jedna jednostka pary idzie z kotła prosto do głowicy i tam się wykrapla i wraca z powrotem do zbiornika ;D ?? Podczas rektyfikacji następuje wymiana para-ciecz na każdej półce teoretycznej (czyli naszych sprężynkach) cześć pary odparowuje dalej a część w postaci cieczy wraca z powrotem, tworząc partycjonowanie się frakcji, właśnie na wypełnieniu, którego notabene nasiąkliwość jest dość nie duże (w przeciwieństwie do półek rzeczywistych, w których następuje zalanie półki i możliwość regulacji jej poziomu płynu, następuje wtedy lepsze rozfrakcjonowanie płynu w kolumnie). Dowodzi to tego jeżeli nie użył byś wypełnienia w buforze napełni on się płynem o mocy jednej półki rzeczywistej którą wygeneruje kocioł tak jak w standardowym PS. Jego działanie będzie kilkukrotnie słabsze niż działanie bufora z wypełnieniem. Więc właśnie po to stosujemy wypełnienie KO do bufora żeby uzyskać jego maksymalne wzmocnienie, a odcinek z CU dajemy jako moduł powyżej, nie wymyśliliśmy tego z własnego widzimisię, wszystko jest podparte testami oraz znajomością procesu rektyfikacji.
NAWET jeśli bufor będzie bez wypełnienia, to i tak napełni się wysokooktanową cieczą .

Testowałeś to czy tylko tak Ci się wydaje, bo ja mogę się założyć, że tak nie będzie, więc nie wprowadzaj nowych Kolegów w błąd.
Przy odpowiedniej konstrukcji bufora, którą można znaleźć zresztą na forum, nawet podłączenie go przez takie samo złącza jak kolumnę, nie będzie zakłócało pracy całej kolumny.
O jakim zakłócaniu piszesz ?? Chodzi o problem z wygrzaniem bufora i stabilnością podczas pracy na temperaturach 96-100C ( po to chyba w głównej mierze stosujemy bufory).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: herbata666 »

jozzek666 pisze:To będzie taki bufor. 148976900882496678607.jpg
Z tego co tutaj napisaliście, dobrym rozwiązaniem będzie wypełnienie bufora sprężynkami z ko, a potem dokręcenie do niego(nad nim) filtra katalitycznego (mam 20 cm na SMS), a nastepnie kolumna i głowica. Dobrze zrozumialem ?

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Dokładnie tak, tylko bufor wypełnij KO, a katalizator nad nim z CU :D.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: jozzek666 »

Koledzy, bardzo dziękuję. Myślę, że już zrozumiałem o co biega.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Pretender »

Jest tak jak napisałeś, następuje wymiana para ciecz, w całej kolumnie i w buforze, na wypełnieniu. Z tym, że to co spływa z kolumny napełnia bufor, a to co spływa z bufora trafia do kotła. Rozumiem to w ten sposób, że wypełnienie w buforze wzmacnia pary idące dalej, wyżej. Tam nic się nie skrapla, nic nie zostaje. Co do zadań bufora to zgadzam się z Tobą w 100%. Masz rację, nie testowałem tego, może kiedy to sprawdzę. Ale hmmm cieżko uwierzyć, że to co spływa z kolumny do bufora ma tylko 40%.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: herbata666 »

Najprościej Kolego, jak zrobisz sobie taki test :
Założysz sobie bufor oczywiście beż wypełnienia i sprawdzisz do jakiej temperatury maksymalnie wzmocni Ci się jego wsad pod koniec stabilizacji i porównasz to z temperaturą wsadu bufora gdy zastosujesz wypełnienie KO bufora, możesz również zrobić kolejny test i zasypać bufor CU i również sprawdzić temperaturę wsadu. Może troszkę za bardzo naskoczyłem na Ciebie za co z góry przepraszam, ale działałem w dobrej intencji chcąc wyjaśnić dokładnie działanie bufora sprzężonego z kolumną.

PS.
Ja mam termometr na wysokości około 3cm nad buforem i przy buforze z wypełnieniem 30cm mam na nim temperaturę prawie identyczna co na 10 półce.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Pretender »

Ja nie z tych żeby się obrażać. A bez wypełnienia jaka masz temperaturę? Albo inaczej, jak w Twojej konfiguracji wygląda zawartość bufora w % z wypełnieniem i bez?
Awatar użytkownika

275synio
50
Posty: 86
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 21:53
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: 275synio »

Kolego Pretender.
Zamiast pisać, to zrób jeden proces bez wypełnienia w buforze i będziesz miał jasnosć...
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: jozzek666 »

W ogóle Panowie to jestem bardzo podekscytowany tą sprawą z buforem, jest to moja druga kolumna, myślę że czeka mnie wspaniała przygoda :D Pozdro.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Zbynek80 »

Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: jozzek666 »

Ahoj! :D

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: herbata666 »

Bez wypełnienia kocioł wygeneruje Ci jedną półkę i na początku procesu oczywiście po zrzucie pierwszych wykroplin, które maja bardzo niski %, możesz uzyskać coś w granicach 60% (na pewno nie więcej), natomiast jak użyjesz sprężynek jako wypełnienia jesteś w stanie dojść nawet do 93% (ja posiadam dość wysoki zasyp ponieważ wynosi on ponad 30cm). Są to znaczące różnice dające przede wszystkim możliwość oddzielenia fuzli oraz wzmocnienia podczas pracy powyżej 96C.

PS.
Dokładnych temperatur bez wypełnienia nie pamiętam musiał bym poszukać w zapiskach, ale może któryś z Kolegów którzy używają buforów w zbiorniku, tak jak Kolega Szlumf (musisz Marku nam przypomnieć jakie uzyskujesz temperatury ;D) poda dokładną temperaturę wzmocnienia bufora. U mnie przy tak wysokim zasypie w rurze wewnętrznej bufora temperatura potrafi zejść do 79C i utrzymywać się aż do 99C w zbiorniku, ale to już odmienna sprawa ponieważ ja mam specyficzny bufor (pochłania ponad połowę etanolu ze zbiornika) w swojej prywatnej maszynie, oraz kolumna też jest zgoła odmienna (posiada 4 OLM, wypełnienie jest dzielone co 30cm, 20 punktów pomiarowych i adaptację pod systemy odbioru ciągłego).

PS2.
Straszny of-top się zrobił, może któryś z Kolegów moderatorów przeniósł by temat do rozmowy o buforze.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Doody »

Zdecydowanie byłoby fajnie gdyby te wszystkie, jakże cenne informacje o pracy bufora, znalazły się w jednym miejscu, tak aby chcąc dowiedzieć się jak to wszystko działa, nie skakać po całym forum.
Pozdrawiam
Darek

Szlumf
2000
Posty: 2373
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 581 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Szlumf »

Bufor wewnętrzny dobija u mnie do 55-60% . Wsad 15%. Zbliżone wyniki miałem przy buforze "klasycznym" zewnętrznym bez wypełnienia.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: jozzek666 »

Już jest :)
20170324_174914.jpg
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: jozzek666 »

Jestem już po pierwszym procesie z buforem. Powiem tak.....REWELACJA !!! Gdybym wiedział jak to ułatwia życie, to bym się ani chwili nie zastanawiał nad zakupem.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

AN-KA
150
Posty: 153
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: AN-KA »

Cześć.
"Lepiej późno, niż wcale" ........ :)
Pisałem Tobie wcześniej, też i kol. LESGO58 o zaletach bufora.
Przekonałeś się 'na własnej skórze" ....... :)

Dużo miłych i owocnych chwil spędzonych przy .............. :)
Pozdrawiam
AN-KA
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 mar 2017, 14:25 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu poprzednika w całości.
Awatar użytkownika

mat1_992
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 17:52
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: mat1_992 »

Witam szukam inspiracji do zakupu nowego sprzętu, no i tu widzę konkretny sprzęcik. Tylko czy to sprzęt dopasowany do moich potrzeb ? Produkuje jedynie najprostszą cukrówkę.
Kap kap kap...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Pretender »

Tak, sprzęt jest dopasowany do Twoich potrzeb
Poza tym, masz możliwość rozbudowy, przebudowy, zmian. Także jeśli masz fundusze to śmiało decyduj się.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: jozzek666 »

No widzisz, a ja właśnie go sprzedałem :/

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 902
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: zielonka »

Coś Pan panie ? zwariatował ? taki sprzęcior sprzedać ? no to co teraz ? Still Dragon ?
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 23:36
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Karwi »

A kto bogatemu zabroni:-) chłop sobie mieszkanią nie zagraca.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Pretender »

Na sklepową się przerzucił ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: jozzek666 »

Troski życia codziennego mnie dopadły i potrzebowałem kasiury :/

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 23:36
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: Karwi »

Szkoda. Fajny sprzęt. Choć następny właściciel napewno go wykorzysta nie raz:-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.

Post autor: jozzek666 »

Pewnie tak :)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria destylatorów Reflux”