Nowy sprzęt Józka.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Ja mam zbiornik 60l, a pojemność bufora będzie coś kolo 2-3 l, bo ten co ma 2,5 l standardowo ma rurę 70mm, a tutaj zamiast niej będzie wstawiona 76.1mm, więc automatycznie pojemność trochę zmaleje.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 mar 2017, 20:42 przez jozzek666, łącznie zmieniany 2 razy.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.
PS
Przy odpowiedniej konstrukcji bufora, którą można znaleźć zresztą na forum, nawet podłączenie go przez takie samo złącza jak kolumnę, nie będzie zakłócało pracy całej kolumny.
Nowa konstrukcja? Od kiedy to wypełnienie w kolumnie wzmacnia zawartość bufora? Bufor napełnia się flegmą spływającą z kolumny, wypełnienie bufora nie ma na to wpływu. NAWET jeśli bufor będzie bez wypełnienia, to i tak napełni się wysokooktanową cieczą .herbata666 pisze:...dość słabo wzmacnia bufor...
PS
Przy odpowiedniej konstrukcji bufora, którą można znaleźć zresztą na forum, nawet podłączenie go przez takie samo złącza jak kolumnę, nie będzie zakłócało pracy całej kolumny.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.
To będzie taki bufor.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Z tego co tutaj napisaliście, dobrym rozwiązaniem będzie wypełnienie bufora sprężynkami z ko, a potem dokręcenie do niego(nad nim) filtra katalitycznego (mam 20 cm na SMS), a nastepnie kolumna i głowica. Dobrze zrozumialem ?Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Nowy sprzęt Józka.
Hmm... W kolumnie z dokręconym katalizatorem mam termometr na "10 półce", a jak dojdzie bufor to będzie już wyżej. Nie będędzie to sprawiało jakiegoś problemu (mam na myśli przekłamania temp. lub nie stabilość, czy coś) ?
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.
Kolego chyba nie do końca rozumiesz zasadę działania bufora i prawdopodobnie kolumny, jeżeli nie dali byśmy wypełnienia to po co nam bufor, jeżeli średnio napełnił by on się cieczą o średniej mocy 40%. Głównym zadaniem bufora jest zatrzymanie frakcji ciężkich (fuzli), oraz wzmocnienie końcówki procesu przez oddanie swojego % w kolumnę, aby wzmocnić pary które idą z kotła, jeżeli nie było by wypełnienia w buforze to pod koniec procesu moc flegmy w buforze była by tak znikoma, że nie było by mowy o jakimkolwiek wzmocnieniu.
Testowałeś to czy tylko tak Ci się wydaje, bo ja mogę się założyć, że tak nie będzie, więc nie wprowadzaj nowych Kolegów w błąd.
Przecież rektyfikacja nie wygląda tak że jedna jednostka pary idzie z kotła prosto do głowicy i tam się wykrapla i wraca z powrotem do zbiornika ;D ?? Podczas rektyfikacji następuje wymiana para-ciecz na każdej półce teoretycznej (czyli naszych sprężynkach) cześć pary odparowuje dalej a część w postaci cieczy wraca z powrotem, tworząc partycjonowanie się frakcji, właśnie na wypełnieniu, którego notabene nasiąkliwość jest dość nie duże (w przeciwieństwie do półek rzeczywistych, w których następuje zalanie półki i możliwość regulacji jej poziomu płynu, następuje wtedy lepsze rozfrakcjonowanie płynu w kolumnie). Dowodzi to tego jeżeli nie użył byś wypełnienia w buforze napełni on się płynem o mocy jednej półki rzeczywistej którą wygeneruje kocioł tak jak w standardowym PS. Jego działanie będzie kilkukrotnie słabsze niż działanie bufora z wypełnieniem. Więc właśnie po to stosujemy wypełnienie KO do bufora żeby uzyskać jego maksymalne wzmocnienie, a odcinek z CU dajemy jako moduł powyżej, nie wymyśliliśmy tego z własnego widzimisię, wszystko jest podparte testami oraz znajomością procesu rektyfikacji.Bufor napełnia się flegmą spływającą z kolumny, wypełnienie bufora nie ma na to wpływu
NAWET jeśli bufor będzie bez wypełnienia, to i tak napełni się wysokooktanową cieczą .
Testowałeś to czy tylko tak Ci się wydaje, bo ja mogę się założyć, że tak nie będzie, więc nie wprowadzaj nowych Kolegów w błąd.
O jakim zakłócaniu piszesz ?? Chodzi o problem z wygrzaniem bufora i stabilnością podczas pracy na temperaturach 96-100C ( po to chyba w głównej mierze stosujemy bufory).Przy odpowiedniej konstrukcji bufora, którą można znaleźć zresztą na forum, nawet podłączenie go przez takie samo złącza jak kolumnę, nie będzie zakłócało pracy całej kolumny.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.
Dokładnie tak, tylko bufor wypełnij KO, a katalizator nad nim z CU .
jozzek666 pisze:To będzie taki bufor. 148976900882496678607.jpg
Z tego co tutaj napisaliście, dobrym rozwiązaniem będzie wypełnienie bufora sprężynkami z ko, a potem dokręcenie do niego(nad nim) filtra katalitycznego (mam 20 cm na SMS), a nastepnie kolumna i głowica. Dobrze zrozumialem ?
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Dokładnie tak, tylko bufor wypełnij KO, a katalizator nad nim z CU .
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.
Jest tak jak napisałeś, następuje wymiana para ciecz, w całej kolumnie i w buforze, na wypełnieniu. Z tym, że to co spływa z kolumny napełnia bufor, a to co spływa z bufora trafia do kotła. Rozumiem to w ten sposób, że wypełnienie w buforze wzmacnia pary idące dalej, wyżej. Tam nic się nie skrapla, nic nie zostaje. Co do zadań bufora to zgadzam się z Tobą w 100%. Masz rację, nie testowałem tego, może kiedy to sprawdzę. Ale hmmm cieżko uwierzyć, że to co spływa z kolumny do bufora ma tylko 40%.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.
Najprościej Kolego, jak zrobisz sobie taki test :
Założysz sobie bufor oczywiście beż wypełnienia i sprawdzisz do jakiej temperatury maksymalnie wzmocni Ci się jego wsad pod koniec stabilizacji i porównasz to z temperaturą wsadu bufora gdy zastosujesz wypełnienie KO bufora, możesz również zrobić kolejny test i zasypać bufor CU i również sprawdzić temperaturę wsadu. Może troszkę za bardzo naskoczyłem na Ciebie za co z góry przepraszam, ale działałem w dobrej intencji chcąc wyjaśnić dokładnie działanie bufora sprzężonego z kolumną.
PS.
Ja mam termometr na wysokości około 3cm nad buforem i przy buforze z wypełnieniem 30cm mam na nim temperaturę prawie identyczna co na 10 półce.
Założysz sobie bufor oczywiście beż wypełnienia i sprawdzisz do jakiej temperatury maksymalnie wzmocni Ci się jego wsad pod koniec stabilizacji i porównasz to z temperaturą wsadu bufora gdy zastosujesz wypełnienie KO bufora, możesz również zrobić kolejny test i zasypać bufor CU i również sprawdzić temperaturę wsadu. Może troszkę za bardzo naskoczyłem na Ciebie za co z góry przepraszam, ale działałem w dobrej intencji chcąc wyjaśnić dokładnie działanie bufora sprzężonego z kolumną.
PS.
Ja mam termometr na wysokości około 3cm nad buforem i przy buforze z wypełnieniem 30cm mam na nim temperaturę prawie identyczna co na 10 półce.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.
Bez wypełnienia kocioł wygeneruje Ci jedną półkę i na początku procesu oczywiście po zrzucie pierwszych wykroplin, które maja bardzo niski %, możesz uzyskać coś w granicach 60% (na pewno nie więcej), natomiast jak użyjesz sprężynek jako wypełnienia jesteś w stanie dojść nawet do 93% (ja posiadam dość wysoki zasyp ponieważ wynosi on ponad 30cm). Są to znaczące różnice dające przede wszystkim możliwość oddzielenia fuzli oraz wzmocnienia podczas pracy powyżej 96C.
PS.
Dokładnych temperatur bez wypełnienia nie pamiętam musiał bym poszukać w zapiskach, ale może któryś z Kolegów którzy używają buforów w zbiorniku, tak jak Kolega Szlumf (musisz Marku nam przypomnieć jakie uzyskujesz temperatury ;D) poda dokładną temperaturę wzmocnienia bufora. U mnie przy tak wysokim zasypie w rurze wewnętrznej bufora temperatura potrafi zejść do 79C i utrzymywać się aż do 99C w zbiorniku, ale to już odmienna sprawa ponieważ ja mam specyficzny bufor (pochłania ponad połowę etanolu ze zbiornika) w swojej prywatnej maszynie, oraz kolumna też jest zgoła odmienna (posiada 4 OLM, wypełnienie jest dzielone co 30cm, 20 punktów pomiarowych i adaptację pod systemy odbioru ciągłego).
PS2.
Straszny of-top się zrobił, może któryś z Kolegów moderatorów przeniósł by temat do rozmowy o buforze.
PS.
Dokładnych temperatur bez wypełnienia nie pamiętam musiał bym poszukać w zapiskach, ale może któryś z Kolegów którzy używają buforów w zbiorniku, tak jak Kolega Szlumf (musisz Marku nam przypomnieć jakie uzyskujesz temperatury ;D) poda dokładną temperaturę wzmocnienia bufora. U mnie przy tak wysokim zasypie w rurze wewnętrznej bufora temperatura potrafi zejść do 79C i utrzymywać się aż do 99C w zbiorniku, ale to już odmienna sprawa ponieważ ja mam specyficzny bufor (pochłania ponad połowę etanolu ze zbiornika) w swojej prywatnej maszynie, oraz kolumna też jest zgoła odmienna (posiada 4 OLM, wypełnienie jest dzielone co 30cm, 20 punktów pomiarowych i adaptację pod systemy odbioru ciągłego).
PS2.
Straszny of-top się zrobił, może któryś z Kolegów moderatorów przeniósł by temat do rozmowy o buforze.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 153
- Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
- Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: RADOM
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nowy sprzęt Józka.
Cześć.
"Lepiej późno, niż wcale" ........
Pisałem Tobie wcześniej, też i kol. LESGO58 o zaletach bufora.
Przekonałeś się 'na własnej skórze" .......
Dużo miłych i owocnych chwil spędzonych przy ..............
Pozdrawiam
AN-KA
"Lepiej późno, niż wcale" ........
Pisałem Tobie wcześniej, też i kol. LESGO58 o zaletach bufora.
Przekonałeś się 'na własnej skórze" .......
Dużo miłych i owocnych chwil spędzonych przy ..............
Pozdrawiam
AN-KA
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 mar 2017, 14:25 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu poprzednika w całości.
Powód: Nie cytujemy postu poprzednika w całości.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt: