Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: Lis098 »

Witam. Chodzi mi po głowie przedestylowanie na PS-ie destylatu (spirytus po podwójnej rektyfikacji rozrobiony do około 40% i w dodatku puszczonego przez wegiel) z dodatkiem soku z czarnego Bzu.
Ilość jaką chciałbym (a raczej muszę, żeby zakryć grzałki) zrobić to około 15l destylatu + 2? 3l soku?


Robił już ktoś coś takiego? Jeśli tak to jak wam wyszło?
Może zmniejszyć % destylatu, żeby efekt końcowy nie był o zbyt dużym stężeniu?
Oczywiście sok z czarnego Bzu można zastąpić innym ale ja, jako, że ostatnio skosztowałem takiego trunku i bardzo mi smakował chciałbym coś takiego zrobić. Do soboty dwa dni więc czekam :D


:D
Ostatnio zmieniony środa, 22 lut 2017, 21:24 przez Lis098, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Post autor: michal278 »

Odradzam, chyba że lubisz smak bzu. Mam gdzieś butelkę takiego cuda i leży 3 lata i nikt tego nie chce tknąć. Destyluj max 80% i mocno tnij. Ja zrobiłem kiedyś podobnie, tylko do kotła owoce bzu i zalane 40%. Piłem taki kiedyś destylat w Austrii i był równie nie smaczny jak mój. Sok posiadasz własny czy kupny? Bp kupny ma mało wspólnego z bzem.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Post autor: Szlumf »

Kolega Lis098 nie sprecyzował czy chodzi o sok z owoców czy nastaw na kwiatach czarnego bzu czasami nazywany sokiem. Kwiatowy jest super ale destylatu z jego udziałem jeszcze nie piłem.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Post autor: wawaldek11 »

Lis098 pisze: Ilość jaką chciałbym (a raczej muszę, żeby zakryć grzałki) zrobić to około 15l destylatu + 2? 3l soku?
Na czym będziesz destylował?
Możesz zrobić słabszy mix do destylacji, np. 15%. Jak masz czysty spirytus, to nie będzie przedgonów i pogonów - pociągniesz od początku do końca. Mniejsza ilość = mniejsze ryzyko gdyby nie smakowało.
Robiłem destylat, ale z kwiatów bzu, ponalewkowych - był b. aromatyczny.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Post autor: Lis098 »

Już precyzuje. Sok mam własny, robiłem sam i jest pyszny. Lubię smak Bzu. A dwa to tak czysty spirytus to mi sok zetnie, dlatego będzie rozrobiony.
Destylowal będę na PS, chodzi mi o to, żeby do alkoholu wnieść te nuty zapachowe i smakowe a nie tylko zabarwić.


:D
Awatar użytkownika

Blażej
100
Posty: 109
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2016, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Post autor: Blażej »

Mam nalew z kwiatów zrobiony nikt nie chce tego ruszyć u mnie w domu, nuty smakowe nie pasują najdłużej stojący alko w domu dłużej stoją tylko zapasy Niemiroffa Lex. W wolnej chwili zabiorę sie za kawę w taki sam sposób jak planujesz zobaczymy co wyjdzie.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Post autor: Lis098 »

U mnie sok rozumiemy jako sok z owoców. Nie z kwiatów.

:D

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Post autor: michal278 »

Jeden i drugi sok jest masakra, kolega widzę ma ciekawy gust. Ewentualnie jeszcze jako dodatek do wina by podbić barwę rozumiem.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Post autor: radius »

@michal278, pieprzysz bzdury :x
Chyba nigdy nie zrobiłeś porządnego soku z owoców czarnego bzu, nie mówiąc już o rosolisie z kwiatów tej rośliny.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Post autor: Doody »

Tak się składa, że nalewka z kwiatów czarnego bzu należy do tzw. nalewek Staropolskich, które były opisywane już w XVII wieku, jako wybitnie smaczne. Robiąc sok lub wino z bzu należy tylko pamiętać o przegotowaniu owoców aby pozbyć się sambonigryny, która jest substancją szkodliwą.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Post autor: Lis098 »

Tak. Czarny bez trzeba gotować jak najdłużej gdyż surowy jest trujący. Ja gotowałem ponad 3 godziny @michal278 o gustach się nie dyskutuje. Jak mówi @radius nigdy nie zrobiłeś porządnego soku". Mój np robi "kariere" wśród znajomych. I mówię tu o soku, nie destylacie.

:D

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu

Post autor: michal278 »

Nie jest trujący!! Trujące a raczej przeczyszczajace właściwości mają zielone owoce! Jest dobry na kaszel bo nie można naraz kaszleć i załatwiać się, żartuje. Nie wiem kto takich glupot nagadał. Moja sąsiadka robi dzieciom mega konfiturę, sok z bzu i żelatyna rozpuszczona w wodzie. Bez ma bardzo dużo witaminy C.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”